Απίστευτο ΦΙΑΣΚΟ: Από εγκληματίας μάρτυρας κατηγορίας με τις ευλογίες της κυπριακής Αστυνομίας!

Απίστευτο ΦΙΑΣΚΟ: Από εγκληματίας μάρτυρας κατηγορίας με τις ευλογίες της κυπριακής Αστυνομίας!

Ένα μεγαλοπρεπές αστυνομικό φιάσκο αποκαλύπτει πρόσφατη απόφαση του Κακουργιοδικείου, με αιχμές και ερωτηματικά για τον τρόπο που ένα εγκληματικό στοιχείο μετατράπηκε σε μάρτυρα κατηγορίας εναντίον άλλων πολιτών, εμπλέκοντάς τους σε παράνομες ενέργειες.

Ο κατηγορούμενος Άθως Ευθυμίου, σε αυτή την υπόθεση αθωώθηκε από όλες τις κατηγορίες, καθώς το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι ο μάρτυρας κατηγορίας που παρουσίασε η κατηγορούσα αρχή ήγαν παντελώς αναξιόπιστος, ενώ η Αστυνομία και η Εισαγγελία τού είχαν υποσχεθεί ότι δεν θα τον διώξουν για σωρεία εγκληματικών ενεργειών που είχε διαπράξει και παραδεχθεί.

Βόμβες και εμπρησμοί

Στην υπόθεση κατηγορούμενος ήταν ο Άθως Ευθυμίου, που αρχικά αντιμετώπιζε 11 κατηγορίες. Οι πέντε κατηγορίες ανεστάλησαν από τον Γενικό Εισαγγελέα και ακόμα δύο απορρίφθηκαν από το δικαστήριο από το στάδιο της εκ πρώτης όψεως υπόθεσης.

Απέμειναν τέσσερις κατηγορίες που αφορούσαν σε έναν εμπρησμό αυτοκινήτου και δύο υποθέσεις τοποθέτησης εκρηκτικών μηχανισμών σε ένα σπίτι και ένα κατάστημα στη Λάρνακα.

Η κατηγορούσα αρχή στήριξε όλη την υπόθεση στη μαρτυρία του ομογενή Ελλάδη Σουσανίδη, ο οποίος κάτω από ύποπτες συνθήκες αποφάσισε να δώσει μαρτυρία, παραδεχόμενος τη δική του συμμετοχή στις εγκληματικές ενέργειες.

Ο Σουσανίδης στην κατάθεσή του ενέπλεξε πλην του Άθου Ευθυμίου και τον Λάζαρο Φιλίππου ο οποίος είναι καταζητούμενος.

Πλήρως αναξιόπιστος

Το κακουργιοδικείο, αξιολογώντας τη μαρτυρία του Σουσανίδη, επεσήμανε πως ως συναυτουργός είναι εκ των πραγμάτων «σπιλωμένος μάρτυρας».

Επεσήμανε ακόμα ότι ο Σουσανίδης, προκειμένου να μαρτυρήσει, είχε εξασφαλίσει τη μη δίωξή του και έτσι είχε εκλείψει το ενδεχόμενο να υποστεί μακροχρόνια φυλάκιση για τα εγκλήματα που παραδέχθηκε πως διέπραξε.

Το Κακουργιοδικείο προσθέτει ότι πρόκειται για επικίνδυνο άτομο καθώς είχε απελαθεί ως «ενεστώσα και επαρκώς σοβαρή απειλή» για τη δημόσια τάξη καθώς ενεργούσε ,αζί με άλλους για διάπραξη αδικημάτων καθ’ υπόδειξη του Γ. Γεωργίου, άλλως Τσικίτο, ο οποίος είχε δολοφονηθεί.

Το δικαστήριο στα ευρήματά του σημειώνει πως η μαρτυρία του Σουσανίδη «βρίθει από αντιφάσεις», «η μνήμη του ήταν επιλεκτική» και «με ευκολία άλλαζε τις απαντήσεις του χωρίς κανένα ενδοιασμό και στις πλείστες περιπτώσεις χωρίς καμία εξήγηση».

Έκθετη η Αστυνομία

Το δικαστήριο επισημαίνει σωρεία σημείων που αφήνουν εκτεθειμένη την Αστυνομία, κάνοντας λόγο ακόμα και για «πέπλο σκότους» για τον τρόπο που ο Σουσανίδης μετά την απέλασή του ήρθε στην Κύπρο και έδωσε μαρτυρία.

Χαρακτηρίζει επίσης «πρωτάκουστο» το γεγονός ο Σουσανίδης να επισκέπτεται στα αστυνομικά κρατητήρια κατηγορούμενο και μάλιστα με τη συνοδεία αστυνομικών χωρίς την άδεια του αρχηγού της Αστυνομίας, ο οποίος διέταξε έρευνα η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί.

Δεν διαφεύγει της προσοχής του δικαστηρίου ότι οι αστυνομικοί πήραν δίσκο από κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης (σε άλλη υπόθεση) με εμπλεκόμενο τον Σουσανίδη και αντί να τον προστατεύσουν τον έδωσαν στον δικηγόρο υπεράσπισης... και ο δίσκος καταστράφηκε!

Πηγή: εφ. «Πολίτης»/Μανώλης Καλατζής