ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟ ΤΡΟΧΑΙΟ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ: Σπαραγμός για τις δύο μαθήτριες – Συγκλονίζουν τα λόγια των μητέρων

ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟ ΤΡΟΧΑΙΟ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ: Σπαραγμός για τις δύο μαθήτριες – Συγκλονίζουν τα λόγια των μητέρων

Οι δύο μητέρες μίλησαν στη Γενί Ντουζέν που σήμερα έχει πρωτοσέλιδο τις συνεντεύξεις για τα όνειρα των κορών τους και τα δικά τους παράπονα.

Η 12χρονη Σουντέ Ντεμίρκιραν ήθελε να γίνει ψυχολόγος και η 17χρονη Ιλάϊντα Γιελίζ Οζτούρκ γιατρός, ανέφεραν οι μητέρες των δύο θυμάτων του θανατηφόρου τροχαίου της περασμένης Πέμπτης.

Η Γελίζ Μανετζί, μητέρα της 12χρονης, ανέφερε ότι τις τελευταίες ημέρες η κόρη της δεν έτρωγε κανονικά από το άγχος της γιατί είχε εβδομάδα εξετάσεων, είχε πολλά όνειρα, ήθελε να γίνει ψυχολόγος, “τα όνειρά της έφυγαν”. Οι γονείς είχαν χωρίσει και η Σουντέ έμενε με τον πατέρα της τις ημέρες της εβδομάδας για να αποφεύγει τη διαδρομή για το σχολείο μέσω του βουνού. Εκείνη την εβδομάδα πήγε στη μητέρα της Κυριακή, αφού τέλειωσαν οι εξετάσεις, την Τρίτη ξύπνησε στις 5.30 το πρωί για να πάρει το σχολικό στις 6.30.

Στις 8 το πρωί μου τηλεφώνησε μια φίλη της ότι είχαν ατύχημα και πήραν τη Σουντέ στο νοσοκομείο για εγχείριση ανέφερε η μητέρα της, λέγοντας ότι πηγαίνοντας στη Λευκωσία έμαθε στον τόπο του δυστυχήματος ότι η κόρη της είχε πεθάνει. “Πλέον είμαι ζωντανή νεκρή. Ηταν το μόνο μου παιδί”. Αντέδρασε στο ότι τα παιδιά πηγαίνουν σχολείο μέσα στο σκοτάδι ζητώντας να αλλάξει η ώρα λειτουργίας των σχολείων. “Να γίνει 9 ή 10 και να έρχονται 3 ή 4”. Ζήτησε επίσης να δικαστεί άμεσα ο οδηγός του φορτηγού που προκάλεσε το δυστύχημα. “Γκρέμισε τα όνειρα της κόρης μου. Και τα δικά του να γκρεμιστούν μέσα στους τέσσερις τοίχους της φυλακής”.

Η Γελίζ ζήτησε, ανέφερε, να ταφεί δίπλα στην κόρη της όταν θα πεθάνει και η ίδια, στο νεκροταφείο της Λευκωσίας, αλλά ο “δήμος” Λευκωσίας της ζήτησε 2.500 ΤΛ (900 ευρώ περίπου). Η κόρη μου είναι εκεί μέσα στις λάσπες (από τις βροχές το κοιμητήριο στην κατεχόμενη Λευκωσία πλημμύρισε) και μου ζητούν χρήματα, για ποιο λόγο, διερωτήθηκε.

Η μητέρα της 17χρονης Ιλάιντα, διατύπωσε το ίδιο παράπονο, για τα χρήματα που της ζήτησαν για να θαφτεί δίπλα στην κόρη της όταν πεθάνει. Παράπονο έχει και από τους αρμόδιους, όπως είπε, αφού κανείς δεν την πήρε τηλέφωνο. “Τα έξοδα της κηδείας είπαν (ότι θα τα πλήρωναν). Εγώ τα πλήρωσα. Κανείς δεν με πήρε τηλέφωνο”. Η κόρη της ανέφερε, ήθελε να γίνει γιατρός και τώρα έγινε χώμα.

Και οι δύο μητέρες παρέστησαν χθες στο “επαρχιακό δικαστήριο” Λευκωσίας, όπου προσήχθη ο 25χρονος οδηγός του φορτηγού. Κρατούσαν τις φωτογραφίες των κορών τους και η ανακοίνωση της απόφασης ότι θα σταλεί στις κεντρικές φυλακές για τρεις μήνες μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης προκάλεσε την έντονη αντίδρασή τους. Ομάδα συμμαθητών και συγγενών προσπάθησαν να λιντσάρουν τον 25χρονο, ο οποίος συνοδευόταν από ισχυρή “αστυνομική” δύναμη.

Στο μεταξύ, σε συνέντευξή του ο πρόεδρος του συνδέσμου επιχειρήσεων δημοσίων μεταφορών, Φουάτ Τοπάλογλου, που εκπροσωπεί 720 λεωφορεία τα οποία μεταφέρουν 17.000 μαθητές καθημερινά, ανέφερε ότι το “κράτος” τους χρωστά 1,27 εκ ΤΛ (περίπου 420 χιλ ευρώ).

Μίλησε για παραπληροφόρηση όσον αφορά την ηλικία των σχολικών λεωφορείων λέγοντας ότι το 90% των οχημάτων είναι ηλικίας 4-5 χρόνων. Οδηγοί λεωφορείων που μίλησαν στην Χαβαντίς υποστήριξαν ότι το δυστύχημα δεν είχε σχέση με την ώρα και πως η αλλαγή των ωραρίων λειτουργίας που εφαρμόστηκε από χθες, θα προκαλέσει νέος χάος.

Ο αρχίατρος του “κρατικού” νοσοκομείου Λευκωσίας, Μπουλέντ Ντιζνταρλί ανακοίνωσε ότι σε έναν εκ των επτά τραυματιών του δυστυχήματος δόθηκε εξιτήριο, στην 16χρονη Σενέμ, ενώ ο 15χρονος Ντογουκάν, που νοσηλεύεται υπό καταστολή στην εντατική, διατρέχει ακόμη κίνδυνο.

Ο 17χρονος Καμίλ Μεσελί που υποβλήθηκε σε εγχείρηση λόγω σοβαρών ορθοπεδικών τραυμάτων, μεταφέρθηκε επίσης στην εντατική καθώς έπεσε το ποσοστό οξυγόνου στο αίμα του.

Καλύτερη είναι η κατάσταση της 53χρονης συζύγου του άτυχου οδηγού του σχολικού λεωφορείου, ο οποίος σκοτώθηκε κατά το ατύχημα. Η Φερά Μουτλουέλ εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε κανονικό θάλαμο.

Η υγεία των άλλων τριών τραυματιών είναι καλύτερη, πρόσθεσε ο ίδιος.