Φιλανθρωπικό ίδρυμα στην Κύπρο θησαύριζε χωρίς να δίνει πουθενά λογαριασμό-Τους ξεσκέπασε ο Περδίκης

Φιλανθρωπικό ίδρυμα στην Κύπρο θησαύριζε χωρίς να δίνει πουθενά λογαριασμό-Τους ξεσκέπασε ο Περδίκης

Tην ποινική δίωξη φιλανθρωπικού ιδρύματος με έδρα τη Λάρνακα, που δραστηριοποιείται στην πώληση εντύπων, και κατ’ επέκταση των προσώπων τα οποία βρίσκονται πίσω από αυτό προωθεί η Αστυνομία.

Η ποινική έρευνα επικεντρώνεται στα έσοδα από τις πωλήσεις εντύπων, τα οποία, όπως φαίνεται, δεν έχουν διατεθεί για τους σκοπούς του ιδρύματος.

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», μετά από σχετική ερώτηση του βουλευτή Γιώργου Περδίκη, ο υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος ενημέρωσε γραπτώς στις 6/12/2016 τους βουλευτές της Επιτροπής Οικονομικών σε ό,τι αφορά στις έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη εναντίον του ιδρύματος με την επωνυμία «Παγκύπριο Ίδρυμα Στοργής και Αγάπης για τα Παιδιά».

«Η Αστυνομία προωθεί την ποινική δίωξη του αναφερόμενου ιδρύματος για τις πιο κάτω κατηγορίες: Της συνωμοσίας για διάπραξη κακουργήματος, της συνωμοσίας για καταδολίευση, της απόσπασης χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις, της απάτης και για αδικήματα του περί παρεμπόδισης και καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες».

Ενημέρωση ζήτησε και ο Γενικός Εισαγγελέας

Παράλληλα, στην επιστολή του, ο κ. Χάσικος αναφέρει ότι ο Γενικός Εισαγγελέας έχει ζητήσει ενημέρωση από την Αστυνομία για τα στοιχεία που έχουν μέχρι σήμερα συλλεχθεί, έτσι ώστε να μελετήσει τη δυνατότητα προώθησης διάλυσης του σωματείου, μέσω του Δικαστηρίου, για τον λόγο ότι παρεξέκλινε του σκοπού του, σύμφωνα με σχετική διάταξη του περί Σωματείων και Ιδρυμάτων Νόμου.

Εξάλλου, σε επιστολή ου Υπουργείου Εσωτερικών προς τον Γενικό Εισαγγελέα, αναφέρεται ότι οι ελεγκτές που έλεγξαν τα λογιστικά βιβλία του ιδρύματος διαπίστωσαν πως για όλα τα έτη «δεν έχουν τηρηθεί από το ίδρυμα κατάλληλα λογιστικά βιβλία» ενώ δεν υπήρχαν στη διάθεσή τους κατάλληλα ελεγκτικά τεκμήρια ως προς τις ποσότητες των περιοδικών που έχουν πωληθεί.

Όπως προκύπτει από τα υπάρχοντα στοιχεία, η φερόμενη εκμετάλλευση του αλτρουισμού και της κοινωνικής προσφοράς των πολιτών απο το εν λόγω ίδρυμα δεν περιορίζεται μόνο στα έσορδα από την πώληση εντύπων, που φαίνεται ότι κάποιοι τα τσέπωναν.

Πλαστοπροσωπεία από το ελεγχόμενο για απάτη ίδρυμα

Σε αρκετές περιπτώσεις χρησιμοποιούσαν τα ονόματα γνωστών φιλανθρωπικών ιδρυμάτων με σκοπό να προωθήσουν τα έντυπά τους, τα οποία πωλούσαν σε κύριες διασταυρώσεις φώτων τροχαίας σε όλες τις πόλεις.

Αρκούντως ενδεικτική είναι η ανακοίνωση που υποχρεώθηκε να εκδώσει στο πρόσφατο παρελθόν ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Προστασίας Σπαστικών και Αναπήρων Παιδιών, καταγγέλλοντας ότι εν αγνοία του χρησιμοποιείται το όνομα του Συνδέσμου για την πώληση ημερολογίων. Με τίτλο «Δεν πωλούνται ημερολόγια» ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Προστασίας Σπαστικών και Αναπήρων Παιδιών εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Επιθυμούμε να πληροφορήσουμε το κοινό πως ουδεμία σχέση έχουμε με τη διεξαγόμενη πώληση του ημερολογίου του 2013 από μια οργάνωση με το όνομα Παγκύπριο Ίδρυμα Στοργής και Αγάπης για Παιδιά, με έδρα τη Λάρνακα. Το εν λόγω ημερολόγιο πωλείται καθημερινά από έμμισθα άτομα, όπως πληροφορούμεθα, στις διασταυρώσεις των φώτων τροχαίας σε όλες τις πόλεις της Κύπρου».

Αύξηση των δήθεν «φιλάνθρωπων» την περίοδο των εορτών

Στο δημοσίευμα του «Φιλελεύθερου» επισημαίνεται ότι τις ημέρες των εορτών αυξάνονται οι δήθεν φιλάνθρωποι, που οργανωμένα αλλά και μεμονωμένα, εμφανίζονται ως μέλη φιλανθρωπικών σωματείων, ενοριών, μη κυβερνητικών οργανώσεων κ.ά. και ζητούν χρήματα. Πολλές φορές, οι επιτήδιοι φέρουν μαζί τους μπλοκ αποδείξεων με διακριτικά που παραπέμπουν σε φιλανθρωπικά ιδρύματα ενώ πωλούν διάφορα είδη όπως ημερολόγια, κάρτες, περιοδικά κ.λπ.

Μάλιστα, έχουν στην κατοχή τους και πλαστές άδειες που νομιμοποιούν το θεάρεστο φιλανθρωπικό τους έργο. Αυτή η μορφή οικονομικής απάτης που παρουσιάζει ραγδαία αύξηση κατά τη διάρκεια των εορτών έχει προσλάβει ανεξέλεγκτες καταστάσεις στο διαδίκτυο.

Οι πιο συνηθισμένες περιπτώσεις είναι οι απάτες μέσω δωρεάς: Γίνονται μέσω λογαριασμών που υποτίθεται ότι ανήκουν σε διάσημα πρόσωπα που εκπροσωπούν φιλανθρωπικά ιδρύματα και ορφανοτροφεία. Στέλνονται μαζικά ηλεκτρονικά μηνύματα με τα οποία ζητούν από τους αποδέκτες να προβούν σε δωρεά, έστω ενός μικρού ποσού, συγκεντρώνοντας έτσι εκατομμύρια ευρώ.