ΠΟΡΙΣΜΑ-ΚΟΛΑΦΟΣ των ανακριτών για τη διαφθορά στην Αστυνομία-Τι αποκαλύπτει για τον φόνο Καλοψιδιώτη

ΠΟΡΙΣΜΑ-ΚΟΛΑΦΟΣ των ανακριτών για τη διαφθορά στην Αστυνομία-Τι αποκαλύπτει για τον φόνο Καλοψιδιώτη

Το 84άρων σελίδων παραδόθηκε από τους τρεις ποινικούς ανακριτές στον Γενικό Εισαγγελέα, Κώστα Κληρίδη, και σ’ αυτό περιλαμβάνονται μαρτυρίες 330 προσώπων, τεκμήρια (κυρίως έγγραφα και φάκελοι), καθώς και παραρτήματα.

Την ποινική δίωξη εφτά προσώπων και άλλων τεσσάρων για πειθαρχικά, εισηγούνται οι ποινικοί ανακριτές, που διερεύνησαν τα κρούσματα διαφθοράς στην Αστυνομία ως συνέπεια των πληροφοριών για Σέρβους εκτελεστές αλλά και το τετραπλό φονικό στην Αγία Νάπα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», στο πόρισμα οι ανακριτές αναφέρουν ότι προκύπτουν μαρτυρίες, γι’ αυτό και εισηγούνται την ποινική δίωξη για έξι συνολικά μέλη της Αστυνομίας και έναν δεσμοφύλακα, και την πειθαρχική δίωξη τεσσάρων ενστόλων που προέρχονται κυρίως από την Αστυνομία.

Στο πόρισμα καταγράφονται και διοικητικές ευθύνες για συμπεριφορές ή πράξεις και παραλείψεις και ζητείται η διόρθωσή τους.

Ευθύνες και σε αξιωματικούς

Οι ποινικές ευθύνες καλύπτουν τόσο απλούς αστυνομικούς όσο και αξιωματικούς και προκύπτουν, τόσο από τον χειρισμό των πληροφοριών για την έλευση στην Κύπρο Σέρβων εκτελεστών όσο και για το γεγονός ότι κάποιοι αναλάμβαναν καθήκον προστασίας στον Φάνο Καλοψιδιώτη πριν αυτός δολοφονηθεί.

Μάλιστα έχουν εντοπιστεί στοιχεία σύμφωνα με τα οποία αστυνομικοί «άλλασσαν» βάρδια μεταξύ τους, δηλαδή έφευγε ο ένας και αναλάμβανε ο άλλος.

Οι ανακριτές φρόντισαν μέσα από την έρευνά τους να δώσουν απαντήσεις σε όλα τα ζητήματα που εγέρθηκαν και καυτηριάζουν το πόρισμά τους τη στάση υψηλόβαθμων αξιωματικών για τις διαρροές προς τον Τύπο απόρρητων εγγράφων, όσο και για τον χειρισμό των κρουσμάτων διαφθοράς που παρατηρήθηκαν.

Εξελίξεις προανήγγειλε ο Γεν. Εισαγγελέας

Διαπιστώνονται συμπεριφορές που δεν ήταν οι αρμόζουσες όσον αφορά στον χειρισμό σοβαρών θεμάτων. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση αξιωματικού που λάμβανε φαξ το 2016 με χρονολογία του 2008 και διαπιστώθηκε από έγγραφα που κυκλοφόρησαν και αφορούσαν στην υπό εξέταση υπόθεση.

Ο Γενικός Εισαγγελέας που παρέλαβε το πόρισμα δήλωσε ότι θα το μελετήσει και θ’ αποφασίσει ανάλογα, ενώ τόνισε ότι προκύπτουν και ευρύτερα ζητήματα που θα τον απασχολήσουν, προαναγγέλλοντας εξελίξεις για την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο ίδιος ανέφερε ότι το πόρισμα δεν θα δοθεί στη δημοσιότητα. Στην περίπτωση που αποφασίσει την ποινική δίωξη κάποιων, τότε αναμένεται να ζητήσει από τους ποινικούς ανακριτές να κατηγορήσουν τους επηρεαζόμενους βάσει συγκεκριμένων μαρτυριών.