ΣΟΚΑΡΙΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ για θύματα trafficking: Ξέρουν τι τους περιμένει προτού φθάσουν στην Κύπρο!

ΣΟΚΑΡΙΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ για θύματα trafficking: Ξέρουν τι τους περιμένει προτού φθάσουν στην Κύπρο!

Το μεγαλύτερο ποσοστό των γυναικών, που πέφτουν θύματα σωματεμπορίας, εγκαταλείπουν τη χώρα πριν η υπόθεσή τους φτάσει στο Δικαστήριο.

Όπως αποκάλυψε κατά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τη Δευτέρα (23/1), η προϊστάμενη του αρμόδιου τμήματος της Αστυνομίας, Ρίτα Σούπερμαν, το 2015 η Αστυνομία Κύπρου διερεύνησε συνολικά 20 υποθέσεις, στις τρεις εκ των οποίων τα θύματα, που έπρεπε να εμφανιστούν στο Δικαστήριο ως μάρτυρες, έφυγαν από την Κύπρο.

Χειρότερη ήταν η εικόνα το 2016, οπότε για 25 διερευνώμενες υποθέσεις υπήρξε απώλεια 17 μαρτύρων, που επέλεξαν να επιστρέψουν στις πατρίδες τους από το να παραμείνουν στην Κύπρο και να αγωνιστούν για την καταδίκη των δυναστών τους.

Αιτία για την κατάσταση αυτή, σύμφωνα με την κ. Σούπερμαν, είναι ο τεράστιος χρόνος αναμονής, που μεσολαβεί από την ημέρα έναρξης της υπόθεσης μέχρι τη δικαστική διαδικασία, επισημαίνοντας πως «δεν είναι δυνατό να έχεις μια γυναίκα η οποία στη χώρα της έχει τα παιδιά της και εάν δεν επιστρέψει τα παιδιά θα περάσουν στην κηδεμονία του κράτους και να της λες ”περίμενε τρία χρόνια να γίνει η δίκη”».

Τα στοιχεία τα οποία παρέθεσε η κ. Σούπερμαν είναι σοκαριστικά. Μόνο το 2016, για τις 25 διερευνώμενες υποθέσεις οι ύποπτοι ανήλθαν στους 178 Κύπριους και αλλοδαπούς, γεγονός που καταδεικνύει ότι βρισκόμαστε ενώπιον οργανωμένων κυκλωμάτων τα οποία λειτουργούν σε διάφορες χώρες, γεγονός που καθιστά το φαινόμενο ανεξέλεγκτο.

Την κατάσταση που βιώνουν τα θύματα εμπορίας προσώπων προσπάθησε να παρουσιάσει από την πλευρά της ψυχολόγος των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, η οποία τόνισε ότι τον τελευταίο χρόνο ήρθαν στην Κύπρο γυναίκες-θύματα, που γνώριζαν εκ των προτέρων τι θα αντιμετώπιζαν με την άφιξή τους.

«Είναι θέμα επιβίωσης. Έρχονται για να εργαστούν. Τον τελευταίο χρόνο τα θύματα που συναντούμε έχουν συνεργαστεί με τους διακινητές για να έρθουν στην Κύπρο, είτε για να σώσουν τα παιδιά τους είτε για να αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα υγείας των ιδίων ή συγγενικών τους προσώπων», ανέφερε.

Παρόντες στη συνεδρία της Επιτροπής ήταν και εκπρόσωποι Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, οι οποίοι στηλίτευσαν το γεγονός ότι δεν τους επιτρέπεται η είσοδος στο καταφύγιο θυμάτων (κάτι που επιβεβαίωσαν και οι εκπρόσωποι του Υπουργείου Εργασίας), καθώς και το γεγονός ότι δεν υπάρχει παρουσία ψυχολόγου ή κοινωνικού λειτουργού στο καταφύγιο.