Πότε ιδρύθηκε ο Δήμος Μόρφου – Τόσοι άντρες Μουσουλμάνοι κατοικούσαν τότε στην περιοχή (ΕΓΓΡΑΦΑ)

Πότε ιδρύθηκε ο Δήμος Μόρφου – Τόσοι άντρες Μουσουλμάνοι κατοικούσαν τότε στην περιοχή (ΕΓΓΡΑΦΑ)

Πότε ιδρύθηκε ο Δήμος Μόρφου, ποιος ήταν ο πρώτος Δήμαρχος αλλά και πόσοι άντρες Μουσουλμάνοι κατοικούσαν την τότε εποχή στην περιφέρεια...

Του Χαράλαμπου Ζάκου

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται σε άρθρο του Χαράλαμπου Στρόππου που δημοσιεύεται στο περιοδικό η “Φωνή της Μόρφου”, η περιοχή ανακηρύχθηκε σε δήμο στις 5 Δεκεμβρίου 1883, μετά από σχετικό αίτημα των κατοίκων της περιοχής.

Πιο συγκεκριμένα, η αίτηση που υπέβαλαν οι κάτοικοι της Μόρφου συνέπεσε με την αίτηση των κατοίκων Λευκάρων που ζητούσαν και αυτοί την ανακήρυξη της κωμόπολης τους σε δήμο μετά από το νόμο που θεσπίστηκε το 1882 επι αγγλοκρατίας και προνοούσε ότι ο αρμοστής είχε την εξουσία να ιδρύει ή να καταργεί δήμους μετά από αίτηση των κατοίκων της περιοχής.

Έτσι η Μόρφου ανακηρύχθηκε και επίσημα σε δήμο με σχετικό διάταγμα στις 5 Δεκεμβρίου 1883 και είχε ως πρώτο Δήμαρχο τον Χριστοφή Λυμπουρή (Φεβρουάριο – Ιούλιο 1884).

Ο αριθμός των αρρένων Μουσουλμάνων κατοίκων της Μόρφου το 1883

Στο “Περί Δημοτικών Συμβουλίων Διάταγμα” του 1882, αναφέρεται ότι στην Δημοτική Περιφέρεια Μόρφου οι ενήλικοι άντρες που κατοικούσαν στην περιοχή ήταν: 512 Χριστιανοί και 37 Μουσουλμάνοι.

Μάλιστα στο διάταγμα αναφέρεται πως ο αριθμός του Δημοτικού Συμβουλίου που θα συγκροτηθεί στην πόλη της Μόρφου θα είναι οκτώ και όλοι θα εκλεγούν από τους Μη – Μουσουλμάνους εκλέκτορες.

Δείτε τα έγγραφα:

Capturemorfou1

morfou2

morfou3

morfou4

*Ευχαριστίες στον Δήμο Μόρφου για την παραχώρηση των εγγράφων και πληροφοριών