ΚΥΠΡΟΣ: Τσούζουν οι αυξήσεις στα πρόστιμα στους οδηγούς- Ποια ποινή θα τιμωρείται μέχρι και €15.000

ΚΥΠΡΟΣ: Τσούζουν οι αυξήσεις στα πρόστιμα στους οδηγούς- Ποια ποινή θα τιμωρείται μέχρι και €15.000

Μέχρι και 500% αυξάνονται τα πρόστιμα, αλλά και τα περιθώριά ποινών φυλάκισης από Δικαστήρια, με βάση τις νέες αυστηρότατες ποινές που προτείνει η κυβέρνηση για παραβάσεις του κώδικα οδικής κυκλοφορίας.

Εξαιρετικά αυστηρές γίνονται οι ποινές για υπερβάσεις ταχύτητας και οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ.

Σύμφωνα με τον «Φ», χαρακτηριστικό παράδειγμα των νέων ρυθμίσεων, είναι οι προβλεπόμενες ποινές για οδηγό που θα συλληφθεί να οδηγεί με υπερβολική ταχύτητα, υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών: Το Δικαστήριο μπορεί να επιβάλει ποινή φυλάκισης μέχρι και τέσσερα χρόνια και πρόστιμο μέχρι και €15.000.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, για οδήγηση χωρίς ζώνη ασφαλείας, ή κράνος για μοτοσυκλετιστές, όπως και για χρήση κινητού, η ποινή γίνεται €300 αντί €85 που είναι σήμερα και για παράβαση φώτων τροχαίας, το πρόστιμο αυξάνεται από €85 σε €200.

Επίσης, ένας οδηγός που συλλαμβάνεται σήμερα να τρέχει μέχρι και 130 χιλιόμετρα την ώρα αντί 100 πληρώνει εξώδικο 1 ευρώ ανά χιλιόμετρο υπέρβασης, ενώ με τις νέες προβλέψεις θα πληρώνει 5 ευρώ ανά χιλιόμετρο υπέρβασης, δηλαδή το πρόστιμο από 30 ευρώ γίνεται 150 ευρώ.

Ταυτόχρονα, διπλασιάζονται στις πλείστες περιπτώσεις και οι βαθμοί ποινής και αυξάνεται το πρόστιμο για στάθμευση σε χώρο αναπήρων από 85 ευρώ σε 150 ευρώ.

Επίσης, σύμφωνα με τον «Φ», η ποινή για οδήγηση χωρίς ελεύθερα χέρια- για κινητού, σάντουιτς ή βάψιμο χειλιών- η ποινή που μπορεί να επιβληθεί από το δικαστήριο μπορεί να αυξάνεται από 1.708 ευρώ σε 5000 ευρώ.

Τέλος, για εγκατάλειψη σκηνής δυστυχήματος με πρόκληση τροχαίου, η προβλεπόμενη ποινή αυξάνεται στα 10 χρόνια και η χρηματική ποινή στις 30.000 ευρώ.