Συγκλονίζει η Κύπρια που της πήραν το παιδί μέσα από τα χέρια: «Μάμα πότε θα ρθεις να με πιάσεις;»

Συγκλονίζει η Κύπρια που της πήραν το παιδί μέσα από τα χέρια: «Μάμα πότε θα ρθεις να με πιάσεις;»

Κραυγή αγωνίας για τα παιδιά που τους πήραν και δεν μπορούν να τα βρουν.

Δεκάδες παιδιά πέφτουν κάθε χρόνο θύματα απαγωγής από τον έναν τους γονέα, υπήκοο τρίτης χώρας, και μεταφέρονται μέσω κατεχομένων, κυρίως, σε αραβικές χώρες, αφήνοντας πίσω τους Κύπριους γονείς σε απόγνωση.

Το θέμα των απαγωγών παιδιών γονέων νυμφευμένων με υπηκόους τρίτων χωρών απασχόλησε και πάλι την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής. Όπως λέχθηκε, το 2016 υπήρξαν 29 υποθέσεις, (16 υποθέσεις αρπαγής, 8 κατακράτησης, 4 απαγωγής και μια κλοπής), ενώ το 2015 υπήρξαν 24 υποθέσεις.

Στην Επιτροπή παρευρέθηκαν και γονείς, οι οποίοι περνούν καθημερινά το δικό τους Γολγοθά και κατήγγειλαν ότι δεν λαμβάνουν την κατάλληλη στήριξη από το κράτος.

Μια μητέρα δύο παιδιών που απήχθηκαν, η Χρυστάλλα Παναγιώτου, κατήγγειλε τη μη σύσταση της Επιτροπής, λέγοντας ότι δυστυχώς όταν η ίδια η Κυπριακή Δημοκρατία και οι αρμόδιες Αρχές δεν συνεργάζονται μεταξύ τους πώς μπορούν οι γονείς να πάρουν πίσω τα παιδιά τους.

“Απαιτούμε από την ΚΔ να συνεργαστεί, να συσταθεί επιτέλους αυτή η Επιτροπή που έπρεπε να συσταθεί πριν τέσσερα χρόνια που ήρθαμε στη Βουλή πρώτη φορά, και όμως ήρθαμε για τέταρτη χρονιά να ξαναπούμε τα ίδια. Λυπούμε για την ΚΔ, αγαπώ την πατρίδα μου αλλά περιμένω ως πολίτης να με βοηθήσει το κράτος”.

Είπε ότι εδώ και ένα χρόνο δεν έχει καμία πληροφορία για τα παιδιά της. Είπε ότι η απαγωγή των παιδιών της έγινε προγραμματισμένα από τον Σύριο σύζυγό της.

Τα παιδιά της όταν έγινε η απαγωγή ήταν 18 μηνών και 4,5 ετών το μεγάλο και σήμερα είναι 5 και 9 ετών.

“Αυτή τη στιγμή δεν ξέρω πού βρίσκονται τα παιδιά μου. Έχω μεγάλα παράπονα από την ΚΔ. Είμαι Κύπρια πολίτης και δεν με στηρίζει κανένας”, κατέληξε.

Μια άλλη μητέρα, η Λέσλυ Βαρσανίδου, είπε ότι αν και εξασφάλισε με δικές της ενέργειες αποφάσεις του δικαστηρίου του Λιβάνου και του Μουσουλμανικού δικαστηρίου στον Λίβανο που ζητούν την άμεση παράδοση του παιδιού στην Κύπρο, είπε ότι οι αποφάσεις αυτές δεν εκτελούνται εδώ και δύο χρόνια.

Ο γιος της, ανέφερε, όταν απήχθη από τον πατέρα του ήταν 6 χρονών και σήμερα είναι 13.

Υπήρξε παρέμβαση, είπε και του τέως Προέδρου και του νυν Προέδρου της Δημοκρατίας με επιστολές όπως επίσης ήταν άμεση η ενημέρωση που είχε τότε από την Υπουργό Εξωτερικών την κ. Μαρκουλλή την οποία και ευχαρίστησε "αλλά δυστυχώς μέχρι να έρθουν οι αποφάσεις, η κ. Μαρκουλλή είχε αποχωρήσει. Από τότε, τίποτα".

Η κ. Βαρσανίδου είπε ότι μίλησε με τον γιο της στο τηλέφωνο μετά από 2,5 χρόνια στις 6 του Μάρτη που ήταν τα γενέθλιά του και την άφησε ο πατέρας του να μιλήσει μαζί του.

"Πάντα, σε οποιαδήποτε συζήτηση που είχαμε, που με άφηνε ο πατέρας του να μιλήσω μαζί του, από τις πολλές φορές που έπαιρνα τηλέφωνο, έλεγε 'μάμα πότε θα'ρθεις να με πιάσεις;”, είπε.