Χιλιάδες παράνομα τσιγάρα κατέσχεσε το Τμήμα Τελωνείων στην Κύπρο

Χιλιάδες παράνομα τσιγάρα κατέσχεσε το Τμήμα Τελωνείων στην Κύπρο

Στην κατάσχεση 14400 τεμαχίων τσιγάρων στο Αεροδρόμιο Λάρνακας και 2400 τεμαχίων στην Επαρχία Πάφου, προχώρησε το Τμήμα Τελωνείων.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Τμήματος, το πρωί της 21ης Απριλίου 2017, λειτουργοί του Τμήματος Τελωνείων και του Τμήματος Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων Πάφου, ερεύνησαν, στη βάση δικαστικού εντάλματος έρευνας, οικία στην οποία διαμένει Σύριος υπήκοος, μόνιμος κάτοικος Πάφου.

Από την έρευνα εντοπίστηκε ποσότητα 12 κούτων των 200 τεμαχίων τσιγάρα μάρκας “PALACE” και 500 γραμμάρια καπνού για στριφτό τσιγάρων μάρκας “OLD HOLBORN”, η δασμοφορολογική επιβάρυνση της οποίας ανέρχεται στα € 745.

Λόγω του ότι τα καπνικά προϊόντα δεν έφεραν τη σήμανση για το βλαβερό του καπνίσματος στην Ελληνική και Τουρκική γλώσσα, ένδειξη ότι αυτά είναι αφορολόγητα, κατασχέθηκαν από το Τμήμα Τελωνείων ενώ ο Σύρος υπήκοος συνελήφθη για αυτόφωρα αδικήματα.

Στη συνέχεια, ο Διευθυντής Τμήματος Τελωνείων έκανε δεκτό γραπτό αίτημα του εν λόγω προσώπου για εξώδικο συμβιβασμό των αδικημάτων που διέπραξε με την καταβολή συμβιβαστικού ποσού ύψους € 1,500.

Με την είσπραξη του πιο πάνω ποσού, ο ύποπτος αφέθηκε ελεύθερος και η κατασχεθείσα ποσότητα εγκαταλείφθηκε στο Τμήμα Τελωνείων.

Επίσης το πρωί της 21ης Απριλίου 2017, λειτουργοί του Τμήματος Τελωνείων σε συνεργασία με μέλη της Αστυνομίας Πολεμιδιών, ερεύνησαν 14 αρθρωτά οχήματα εταιρείας μεταφορών στην Επαρχία Λεμεσού, με σκοπό τον εντοπισμό παράνομης χρήσης αφορολόγητου πετρελαίου (αγροτικού, βιομηχανικού και πετρελαίου θέρμανσης).

Από τον έλεγχο εντοπίστηκε στο ντεπόζιτο καυσίμων ενός από αυτά πετρέλαιο θέρμανσης και κατασχέθηκε από το Τμήμα Τελωνείων.

Τα διαπραχθέντα αδικήματα έτυχαν εξώδικου συμβιβασμού. Ο φόρος κατανάλωσης της ποσότητας του πετρελαίου που αποφεύχθηκε έχει εισπραχθεί, καθώς επίσης και ποσά για την απόδοση του οχήματος που κατασχέθηκε. Εισπράχθηκε συνολικά το χρηματικό ποσό των € 1,500, ενώ το κατασχεθέν όχημα επιστράφηκε στον ιδιοκτήτη του.

Τέλος, το βράδυ της ίδιας μέρας, κατά το συνήθη έλεγχο των αφικνούμενων επιβατών από το Κίεβο στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, εντοπίστηκε στις αποσκευές Ουκρανού υπηκόου, ποσότητα 14,400 τεμαχίων τσιγάρα (58 κούτες των 200 τεμαχίων μάρκας MARLBORO, 6 κούτες των 200 τεμαχίων τσιγάρα μάρκας WINSTON, 5 κούτες των 200 τεμαχίων τσιγάρα μάρκας PARLIAMENT και 3 κούτες των 200 τεμαχίων τσιγάρα μάρκας L & M).

Λόγω του ότι η πιο πάνω ποσότητα, η δασμοφορολογική επιβάρυνση της οποίας ανέρχεται στα € 2,526, δεν δηλώθηκε από τον ιδιοκτήτη της κατά την άφιξή του στη Κύπρο στο Τμήμα Τελωνείων, αυτός συνελήφθη για αυτόφωρα αδικήματα ενώ η πιο πάνω αναφερθείσα ποσότητα καπνικών προϊόντων κατασχέθηκε από το Τμήμα Τελωνείων.

Την επομένη μέρα, 23 Απριλίου 2017, ο συλληφθείς οδηγήθηκε ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας όπου εξασφαλίστηκε διάταγμα κράτησης του για 2 μέρες.

Σήμερα, ο συλληφθείς παραδέχτηκε ενοχή για τις κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν και η δικαστική διαδικασία θα συνεχιστεί ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας στις 27 Απριλίου 2017.