Ένα κλικ μπορεί αν σας στοιχίσει χιλιάδες ευρώ- Κτύπησε στην Κύπρο ιός που ζητάει λύτρα (photo)

Ένα κλικ μπορεί αν σας στοιχίσει χιλιάδες ευρώ- Κτύπησε στην Κύπρο ιός που ζητάει λύτρα (photo)

Ιός στην Κύπρο ζητάει λύτρα εκατοντάδες ευρώ όταν σας κτυπήσει.

Σύμφωνα με τον Ειδικό για θέματα Διαδικτύου, Ντίνο Παστό, πρόκειται για τον ιό Locky Ransomware, ο οποίος κρυπτογραφεί όλα τα αρχεία του θύματος και μετά απαιτεί χρήματα (με bitcoin) για την επιστροφή τους.

Σύμφωνα με παλαιότερη ανάρτησή του Ντίνου Παστού, ο ιός έρχεται από email σε μορφή Word Document (Docx) και για να ενεργοποιηθεί ο χρήστης πρέπει να πατήσει "Enable Macros".

Δεν υπάρχει τρόπος επαναφοράς των αρχείων που χάνονται εκτός εάν το θύμα πληρώσει... πράγμα που δεν πρέπει να κάνει. Η μόνη σωτηρία είναι η πρόληψη και τακτικά backup.

Ο ιός έχει επανέλθει δριμύτερος και με νεότερη ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο Ντίνος Παστός γράφει:

«Με την ολοκλήρωση της κρυπτογράφησης, ο ransomware θα σας εμφανίσει σημείωμα με τίτλο, This _Locky_recover_instructions.txt. Μέσω αυτού του προειδοποιητικού μηνύματος, θα σας ζητηθεί να προβείτε σε πληρωμή των λύτρων που θα προσδιορίζονται στο σημείωμα. Η πληρωμή θα πρέπει να γίνει σε bitcoins. Σύμφωνα με το σημείωμα, μόλις ολοκληρωθεί η συναλλαγή, οι δημιουργοί του ιού Locky virus θα σας στείλουν το απαραίτητο κλειδί αποκρυπτογράφησης για να ανακτήσετε και πάλι πρόσβαση στα κρυπτογραφημένα αρχεία/έγγραφα που έχετε αποθηκευμένα στον υπολογιστή που έχει μολυνθεί».

Δείτε τη φωτογραφία