ΚΥΠΡΟΣ: «Σφάζουν» τα νέα εξώδικα στους οδηγούς- Ποιο παράπτωμα θα τιμωρείται με πρόστιμο €15.000

ΚΥΠΡΟΣ: «Σφάζουν» τα νέα εξώδικα στους οδηγούς- Ποιο παράπτωμα θα τιμωρείται με πρόστιμο €15.000

Βαριές ποινές έρχονται για τις τροχαίες παραβάσεις στην Κύπρο.

Σύμφωνα με τον «Φ», τις προτεινόμενες ρυθμίσεις που εκτοξεύουν στα ύψη τα εξώδικα πρόστιμα, όπως και τις προβλεπόμενες ποινές φυλάκισης σχεδόν για όλες τις τροχαίες παραβάσεις, απέστειλε στη Βουλή για ενημέρωση ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Δικαιοσύνης Ανδρέας Μυλωνάς.

Πληροφορώντας, παράλληλα, τους βουλευτές πως τα προτεινόμενα νομοσχέδια τέθηκαν ήδη προς δημόσια διαβούλευση.

Διαβάστε επίσης:

Θρήνος στη Λεμεσό για την 6χρονη Ευρυδίκη- Συγκλονίζει η παράκληση της οικογένειάς της (pic)

Νεύρα στον Alpha Κύπρου για τη live μετάδοση του γάμου της Χριστιάνας- Ψάχνουν παρουσιαστή

Αναρτήθηκαν από την περασμένη Δευτέρα στην ιστοσελίδα του Υπουργείου (www.mjpo.gov.cy) και καλούνται οι πολίτες, όπως και τα οργανωμένα σύνολα, να καταθέσουν τις απόψεις τους για τις αλλαγές που δρομολογούνται στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Το υπουργείο θα δέχεται τις απόψεις του κοινού μέχρι τις 10 Ιουνίου. Ακολούθως, τα νομοσχέδια θα τεθούν ενώπιον της Βουλής για συζήτηση και ψήφιση.

Σύμφωνα με τον «Φ», ειδικότερα, προτείνονται, μεταξύ άλλων, οι εξής αλλαγές:

Όσον αφορά στην ταχύτητα, σήμερα η υπέρβαση ταχύτητας κατά 30% τιμωρείται με εξώδικο πρόστιμο ύψους €1 ανά χιλιόμετρο υπέρβασης και μέχρι 2 βαθμούς ποινής. Προτείνεται η αύξηση του εξώδικου σε €5 ανά χιλιόμετρο υπέρβασης καθώς και αύξηση των βαθμών ποινής από 2 μέχρι 4. Η υπέρβαση ταχύτητας κατά 50% τιμωρείται σήμερα με εξώδικο ύψους 2 ευρώ ανά χιλιόμετρο υπέρβασης και 2-4 βαθμούς ποινής. Προτείνεται αύξηση στα 5 ευρώ ανά χιλιόμετρο και 3-6 βαθμούς ποινής. Επίσης, η υπέρβαση 75% από 3 ευρώ και 3-6 βαθμούς αναμένεται να αυξηθεί στα 5 ευρώ και 4-8 βαθμούς.

Φωτιά θα είναι και οι επιβολές των ποινών στα δικαστήρια με αύξηση της ποινής φυλάκισης στα δύο χρόνια, πρόστιμα μέχρι και 6.000 ευρώ και 5-10 βαθμοί ποινής.

Στο στόχαστρο των αστυνομικών μπαίνει και η οδήγηση υπό την επήρεια ναρκωτικών με στέρηση άδειας για 3 μήνες ή για νέους οδηγούς στους 6 μήνες.

Εάν συνδυάζει ταχύτητα, αλκοόλ ή ναρκωτικά ο οδηγός συλλαμβάνεται και στο δικαστήριο μπορεί να επιβληθεί ποινή φυλάκισης μέχρι και 4 χρόνια και χρηματικό πρόστιμο μέχρι και 15.000 ευρώ.

Η απουσία κράνους ή ζώνης θα τιμωρείται από 85 ευρώ μέχρι και 300, όπως και η οδήγηση με κινητό τηλέφωνο.

Εάν παραβιάσετε τα φώτα τροχαίας η ποινή μπορεί να φτάνει και στα 200 ευρώ, το παρκάρισμα σε πεζοδρόμια ή χώρους αναπήρων στα 150 ευρώ.