Συνεχίζεται η δικαστική διαμάχη για τον Κύπριο μοναχό- Καταθέτει μητέρα και δεύτερου μοναχού

Συνεχίζεται η δικαστική διαμάχη για τον Κύπριο μοναχό- Καταθέτει μητέρα και δεύτερου μοναχού

Αναβολή για τις 29 Ιουνίου πήρε η ακρόαση της αγωγής που καταχωρίθηκε εναντίον του Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιου, του Ηγούμενου Επιφάνιου της Μονής Μαχαιρά, της Εκκλησίας της Κύπρου και του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας για πράξεις και παραλείψεις του.

Η αγωγή αφορά 44χρονο σήμερα μοναχό, ο οποίος γύρω στο 2002 εισήχθη στο Μοναστήρι του Μαχαιρά. Ενάγοντες είναι οι γονείς του, Φρίξος και Μαρία Θεοδούλου, οι οποίοι με την αγωγή ζητούν αποζημιώσεις ύψους €2.000.000.

Oι γονείς του 44χρονου μοναχού υποστηρίζουν ότι ο γιος τους εγκλωβίστηκε από τους εναγόμενους και μετατράπηκε σε ένα άβουλο όργανο στα χέρια τους, με αποτέλεσμα να παρατήσει τις σπουδές του και να ακολουθήσει το μοναχισμό.

Κατά τη σημερινή διαδικασία αναμενόταν από το δικηγόρο των εναγόντων, Χρίστο Κληρίδη, η αίτηση τροποποίησης της έκθεσης αίτησης, ώστε να μπορεί να γίνει δεκτή η μαρτυρία της μητέρας άλλου μοναχού της Μονής Μαχαιρά, της Ελισάβετ Νικολάου.

Υπενθυμίζεται ότι σε προηγούμενη δικάσιμο η Ελισάβετ Νικολάου δεν κατέστη δυνατόν να καταθέσει, λόγω των ενστάσεων των δικηγόρων του Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιου, του Ηγούμενου Μαχαιρά Επιφανίου και της Εκπροσώπου της Νομικής Υπηρεσίας.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης των εναγομένων εξέφρασαν την άποψη ότι επειδή η μητέρα προτίθεται να καταθέσει μαρτυρία, που αφορά στη δική της περίπτωση (για προσηλυτισμό του γιου της) και δεν θα προσφέρει οτιδήποτε στην υπό εκδίκαση υπόθεση, αφού τα όσα θα καταθέσει είναι άσχετα με τις κατηγορίες, που διατύπωσε ήδη η Μαρία Θεοδούλου για προσηλυτισμό του γιου της Γιώργου και νυν μοναχού Ιουστίνου στο Μαχαιρά.

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας αποφάσισε στην προηγούμενη δικάσιμο ότι για να επιτραπεί ολόκληρη η μαρτυρία της Ελισάβετ Νικολάου θα πρέπει ο δικηγόρος των εναγόντων, Χρίστος Κληρίδης, να κάνει αίτηση τροποποίησης της έκθεσης αίτησης, ώστε να μπορεί να γίνει δεκτή η μαρτυρία της κ. Νικολάου.

Ωστόσο, σήμερα ζητήθηκε από τους συνηγόρους υπεράσπισης των εναγομένων χρόνος, ώστε να ετοιμαστούν με αγορεύσεις επί του θέματος.

Σημειώνεται ότι μέρος της μαρτυρίας της Ελισάβετ Νικολάου αφορά στις συνθήκες διαβίωσης στο Μαχαιρά και πώς βιώνει η ίδια την όλη κατάσταση από το γεγονός ότι και ο γιος της τυγχάνει μοναχός στην ίδια Mονή που βρίσκεται και ο μοναχός Ιουστίνος.

Η κατάθεση της μάρτυρος αναμένεται, σύμφωνα με την υπεράσπιση των εναγόντων, να στηρίξει τη μαρτυρία, που έχει ήδη ακουστεί από την Μαρία Θεοδούλου.

Σύμφωνα πάντα με το συνήγορο των εναγόντων, τα όσα προτίθεται να καταθέσει η Ελισάβετ Νικολάου αποτελούν μέρος της μαρτυρίας, που επιβεβαιώνει τη μαρτυρία της Μαρίας Θεοδούλου, ότι δηλαδή δεν γίνεται λόγος για μια μεμονωμένη περίπτωση προσηλυτισμού, αλλά για κοινωνικό φαινόμενο, “το οποίο δεν αντιμετωπίστηκε από την πολιτεία, η οποία φέρει ευθύνη”.

Η διαδικασία διακόπηκε για να συνεχιστεί στις 29 Ιουνίου, η ώρα 10:00.

Στο μεταξύ, η προγραμματισθείσα δικάσιμος στις 16 Ιουνίου έχει, επίσης, αναβληθεί.