Παραπονιούνται στρατιώτες και ΣΥΟΠ για τις ασκήσεις της ΕΦ και τις φίνες - Πόσο κινδυνεύουν τελικά

Παραπονιούνται στρατιώτες και ΣΥΟΠ για τις ασκήσεις της ΕΦ και τις φίνες - Πόσο κινδυνεύουν τελικά

Τις τελευταίες ημέρες φτάνουν στην ιστοσελίδα μας πολλά παράπονα από στρατιώτες και γονείς για τις ασκήσεις της Εθνικής Φρουράς σε χωράφια και εξωτερικούς χώρους κυρίως λόγω του κινδύνου των φιδιών και ειδικότερα της φίνας.

Του Γιάννη Γιωργαλλή

Σε επικοινωνία που είχαμε με τον Αντιπρόεδρο του Ερπετολογικού Συνδέσμου Κύπρου, Δρ. Σάββα Ζώτο, ρωτήσαμε κατά πόσο κινδυνεύουν οι στρατιώτες κατά την «εξόρμηση» τους στο πλαίσιο της άσκησης σε εξωτερικούς χώρους.

Σύμφωνα λοιπόν με τον Δρ. Σάββα Ζώτο αν και κάθε χρόνο δέχονται πολλά παράπονα από πολίτες για τις εμφανίσεις φιδιών στην Κύπρο, όπως είναι γνωστό, μόνο η φίνα είναι επικίνδυνη για τον άνθρωπο. Ακόμα και έτσι, το δηλητήριο της φίνας δεν είναι άμεσα θανατηφόρο, αλλά μόνο μετά την παρέλευση εξαώρου.

Οι στρατιώτες οφείλουν να λάβουν υπόψη ότι οι περίοδοι έξαρσης των φιδιών στην Κύπρο είναι την άνοιξη που αναπαράγονται και τον Αύγουστο λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που αναπτύσσονται στο νησί. Οπότε, αυτή η εποχή του χρόνου δεν θεωρείται «επικίνδυνη», με την έννοια ότι η συχνότητα εμφάνισής τους είναι ίδια με κάθε άλλη εποχή του χρόνου. Να αναφερθεί επίσης, ότι πιο συχνά τα φίδια εμφανίζονται κοντά σε νερό, όπως λίμνες ή δεξαμενές σε γεωργικές περιοχές.

Στην ερώτηση μας εάν υπάρχει πιθανότητα να «εισβάλει» σε αντίσκηνο ένα φίδι, ο Δρ. Ζώτος μας ανέφερε ότι είναι σχετικά δύσκολο να συμβεί, ειδικά όταν βρίσκεται κάποιο άτομο μέσα. Η μόνο πιθανότητα να συμβεί είναι όταν υπάρχει πολύ υψηλή θερμοκρασία και δεν υπάρχει κάποιο άλλο σκιερό μέρος στην περιοχή. Τότε το φίδι ίσως τρυπώσει είτε στο αντίσκηνο είτε κάτω από αυτό, εφόσον όμως δεν υπάρχουν άτομα στην περιοχή.

Όσο για τα μέτρα προστασίας, ο ειδικός μας ανέφερε ότι είναι βασικό να υπάρχει σεβασμός στη φύση και να υπάρχει επίγνωση ότι τα φίδια βρίσκονται εκεί έξω. Οι στρατιώτες καλούνται να μην σηκώνουν πέτρες χωρίς λόγο, να προσέχουν που πατούν ανάμεσα σε ψηλά χόρτα και εάν συναντήσουν φίδι να μην το κυνηγήσουν και να μην του επιτεθούν.

Διαβάστε επίσης: Καταγγελία από συμβασιούχο οπλίτη (ΣΥΟΠ): «Δεν ζητάμε τίποτα περισσότερο από τα αυτονόητα»