ΚΥΠΡΟΣ: Αυτά θα είναι τα νέα πρόστιμα για τους «μικρολαθροθήρες» - Διαφορετικά εξώδικα για ξόβεργα

 ΚΥΠΡΟΣ: Αυτά θα είναι τα νέα πρόστιμα για τους «μικρολαθροθήρες» - Διαφορετικά εξώδικα για ξόβεργα

Αλλαγές στα πρόστιμα για τους... «μικρολαθροθήρες» και για τα ξόβεργα.

Ο νέος νόμος για τη χρήση ξόβεργων και τη λαθροθηρία πήρε την τελική του μορφή στην χθεσινή συζήτηση της Κοινοβουλευτικής επιτροπή Περιβάλλοντος.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα του Φιλελεύθερου, η χρήση ξόβεργων για τη θήρευση αμπελοπουλιών θα τιμωρείται με εξώδικο πρόστιμο στα 200 ευρώ, σε περίπτωση που ο αριθμός των ξόβεργων δεν ξεπερνά τα 72. Από εκεί και πέρα για κάθε ένα ξόβεργο παραπάνω θα επιβάλλεται ποινή 10 ευρώ το ένα!

Η πρόταση αυτή έγινε από τον βουλευτή της Αλληλεγγύης, Μιχάλη Γιωργάλλα και υιοθετήθηκε από την Επιτροπή Περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η διαφοροποίηση αυτή εφαρμόζεται για να μην χρειάζεται οι παραδοσιακοί παγιδευτές αμπελοπουλιών να τρέχουν στα δικαστήρια και να επιβάλλεται το πρόστιμο επί τόπου.

Σύμφωνα με τον «Φ», ο κ. Γιωργάλλας αιτιολογώντας την εισήγηση του να διαφοροποιηθούν τα ξόβεργα από τα άλλα εργαλεία θήρευσης, υποστήριξε πως η εισήγηση έγινε επειδή όταν το πρόστιμο για ξόβεργα είναι το ίδιο με τα δίχτυα, η επιλογή του λαθροθήρα θα είναι τα δίχτυα. Πρόσθεσε πως στα €200 πρόστιμο θα προστίθεται επιπλέον πρόστιμο ανάλογα με τον αριθμό των πουλιών που παγιδεύτηκαν την περιοχή θήρευσης και άλλα που δυνατόν να ανεβάζουν το πρόστιμο στα €1.100.

Με τις προτάσεις αυτές συμφωνεί η πλειοψηφία των βουλευτών της Επιτροπής Περιβάλλοντος εκτός από τους Οικολόγους, που υποστηρίζουν ότι χαλαρώνει το πλαίσιο για τα άγρια θηράματα και δη, τα αμπελοπούλια, στα πλαίσιο ψηφοθηρίας από ορισμένους βουλευτές.