Ραγδαίες εξελίξεις στην Κύπρο: «Οι Τούρκοι στέλνουν το Barbaros στη Μόρφου»

Ραγδαίες εξελίξεις στην Κύπρο: «Οι Τούρκοι στέλνουν το Barbaros στη Μόρφου»

«Παραλήρημα» από τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας και γαμπρό του Ερντογάν: «Δεν είμαστε μπανανία, θα κάνουμε έρευνες όπου θέλουμε»

Στα άκρα τραβούν οι Τούρκοι το παιχνίδι των προκλήσεων, αντιδρώντας στη γεώτρηση στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ. Όπως έγινε γνωστό, η Άγκυρα έδωσε εντολή στο τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος «Barbaros» να αποπλέυσει από το λιμάνι της Σινίφκης με προορισμό των κόλπο της Μόρφου στη Μεγαλόνησο.

Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, το γραφείο Ναυσιπλοΐας, Υδρογραφικού και Ωκεανογραφίας του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας, δεν έχει εκδώσει οποιαδήποτε ειδοποίηση ή ανακοίνωση προς ναυτιλλομένους (Navtex) σε σχέση με τη δραστηριότητα του τουρκικού σεισμογραφικού.

Ωστόσο, μερίδα τουρκικών μέσων, έσπευσαν να εκμεταλλευτούν το όλο περιστατικό, με σκοπό καθαρά προπαγανδιστικό.

Είναι χαρακτηριστικό το δημοσίευμα της τουρκικής Milliyet, η οποία στο σχετικό άρθρο της κάνει λόγο για «Απόβαση στη Μόρφου». Παράλληλα, παραθέτει και δήλωση του υπουργού Ενέργειας και γαμπρού του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, του Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο οποίος είχε πει ότι «η Τουρκία δεν είναι μπανανία».

Capture

Σε ένα «παραλήρημα» άνευ προηγουμένου, ο Αλμπαϊράκ είχε υπογραμμίσει στους διευθυντές των τουρκικών εφημερίδων ότι η επόμενη αποστολή του τουρκικού ερευνητικού πλοίου Barbaros είναι η Μόρφου και επικαλέστηκε τα «εγγυητικά δικαιώματα» της Τουρκίας προβαίνοντας σε νέες απειλές σε σχέση με τις έρευνες για φυσικό αέριο από την Κυπριακή Δημοκρατία.

«Η Τουρκία από δω και πέρα θα είναι πιο ενεργή δύναμη στις έρευνες και τις γεωτρήσεις σε Μεσόγειο, Μαύρη θάλασσα, στεριά ή θάλασσα γενικώς. Δεν είμαστε μπανανία», είχε πει χαρακτηριστικά.

Περισσότερα στο Newsbomb.gr