Άγριος πόλεμος μεταξύ των γραφείων κηδειών στην Κύπρο: Υπέρογκο το ποσό που παίρνουν κάθε χρόνο

Άγριος πόλεμος μεταξύ των γραφείων κηδειών στην Κύπρο: Υπέρογκο το ποσό που παίρνουν κάθε χρόνο

Πόλεμος μαίνεται μεταξύ των γραφείων κηδειών στην Κύπρο με φόντο τα πολλά εκατομμύρια που διακινούνται κάθε χρόνο στο συγκεκριμένο χώρο.

Σύμφωνα με τον «Φ», μέχρι και τις ξένες πρεσβείες απασχόλησε το Συμβούλιο Εγγραφής Λειτουργών Κηδειών και Ταριχευτών, ενημερώνοντάς τις σχετικά με το ποια γραφεία κηδειών είναι αδειούχα, ώστε σε περίπτωση που πεθάνουν υπήκοοι των χωρών τους να αποταθούν με σκοπό να τους προετοιμάσουν για επαναπατρισμό.

Τρία γραφεία κηδειών τα οποία δεν εξασφάλισαν άδεια λειτουργίας από το Συμβούλιο Εγγραφής αποτάθηκαν στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών καταγγέλλοντας ότι ήδη εστάλησαν επιστολές με τις οποίες τους υποδεικνύεται ποια είναι τα δύο γραφεία κηδειών με τα οποία θα πρέπει να συνεργάζονται.

Ενώπιον της Επιτροπής ανακοινώθηκε ότι μόνο έξι γραφεία (από τα περίπου 20 που λειτουργούν) είναι νόμιμα με άδεια του Συμβουλίου Εγγραφής και ήδη άρχισαν να αποστέλλονται επιστολές σε ιδιοκτήτες μη αδειούχων γραφείων κηδειών οι οποίοι καλούνται να τερματίσουν τη λειτουργία τους, διαφορετικά θα αντιμετωπίσουν τις πρόνοιες της νομοθεσίας.

Οι καταγγέλλοντες, οι οποίοι δεν αναγνωρίζουν το Συμβούλιο Εγγραφής, θεωρώντας ότι κάποια από τα μέλη του συμμετέχουν παράνομα, ισχυρίστηκαν με επιστολή τους προς την κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών πως το Συμβούλιο προσπαθεί να επιβάλει στο Υπουργείο Εργασίας ότι το επίδομα κηδείας πρέπει να παραχωρείται μόνο σε συγγενείς νεκρών, οι οποίοι ανέθεσαν την κηδεία σε αδειούχο γραφείο. Η αντιπαράθεση έχει να κάνει με τον έλεγχο περίπου €10 εκατ. που διακινούνται κάθε χρόνο στον χώρο των κηδειών και εκφράζονται φόβοι πως η όλη διαδικασία αδειοδότησης κάποιων γραφείων και αναστολής της λειτουργίας άλλων δεν θα κλείσει ανώδυνα.