Αυτούς τους λόγους επικαλείται το ζεύγος Ηροδότου για μετριασμό της ποινής-Χρωστούν μισό εκατομμύριο

Αυτούς τους λόγους επικαλείται το ζεύγος Ηροδότου για μετριασμό της ποινής-Χρωστούν μισό εκατομμύριο

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας θα ανακοινώσει στις 3 Αυγούστου, στις 9.30 το πρωί, την ποινή που θα επιβάλει στους γονείς της Έφης Ηροδότου, Νίτσα και Ηρόδοτο Ηροδότου, σε σχέση με την υπόθεση του θανατηφόρου δυστυχήματος στο οποίο ενεπλάκη η κόρη τους στις 27 Δεκεμβρίου 2007 στη Λεμεσό με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ο 17χρονος Αιμίλιος.

Το Ζεύγος Ηροδότου κρίθηκε ένοχο στις 21 Ιουλίου σε πέντε κατηγορίες για τα αδικήματα της πρόκλησης σε ψευδορκία, της υποκίνησης μάρτυρα σε ψευδή μαρτυρία, της πλαστογραφίας εγγράφου, της κυκλοφορίας πλαστού εγγράφου και της χρήσης πλαστού αποδεικτικού στοιχείου.

Κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία, ο δικηγόρος του ζεύγους, Κρις Τριανταφυλλίδης αγόρευσε για μετριασμό της ποινής που θα τους επιβληθεί από το δικαστήριο, παραθέτοντας μια σειρά από λόγους.

Ο κ. Τριανταφυλλίδης επικαλέστηκε συγκεκριμένα το προχωρημένο της ηλικίας τους και το λευκό ποινικό μητρώο τους, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι και οι δύο ήταν νομοταγείς πολίτες κατά απόλυτο βαθμό.

Αναφέρθηκε επίσης στη διέλευση μεγάλου χρονικού διαστήματος από τη διάπραξη των αδικημάτων, στα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν καθώς και στο γεγονός ότι από το κατηγορητήριο ελλείπει συγκεκριμένο πρόσωπο το οποίο είχε εμπλοκή στην υπόθεση.

Ο κ. Τριανταφυλλίδης ανέφερε ακόμη στην αγόρευσή του ότι η ευθύνη της Νίτσας Ηροδότου δεν είναι η ίδια με αυτή του συζύγου της, προσθέτοντας ότι η ίδια είχε δευτερεύοντα ρόλο στην υπόθεση και ως εκ τούτου η ποινή που θα της επιβληθεί δεν μπορεί να είναι η ίδια με αυτή του συζύγου της.

Υπέβαλε επίσης την εισήγηση ότι το κίνητρο αποτελεί σημαντικό παράγοντα μετριασμού της ποινής, σημειώνοντας ότι στην προκειμένη περίπτωση το κίνητρο των κατηγορουμένων δεν ήταν ούτε η αποκόμιση κάποιου κέρδους ή εξασφάλιση εύνοιας από οποιονδήποτε αλλά η γονική αγάπη και η προστασία του παιδιού τους με λανθασμένο τρόπο.

Για τον Ηρόδοτο Ηροδότου, ο κ. Τριανταφυλλίδης είπε ότι ως Αξιωματικός της ΕΦ υπηρέτησε την πατρίδα με αφοσίωση και αυταπάρνηση κατά την άσκηση των καθηκόντων σε βαθμό να επηρεαστεί η υγεία του, ενώ παρασημοφορήθηκε και απέσπασε εύφημες μνείες από Αρχηγούς της ΕΦ.

Για την Νίτσα Ηροδότου, είπε ότι η ίδια είναι η μοναδική προστάτιδα της υπερήλικης μητέρας της η οποία βρίσκεται σε γηροκομείο.

Είπε επίσης ότι και οι δύο έχουν πολύ μεγάλες οφειλές πέραν του μισού εκατομμυρίου ευρώ, κάνοντας παράλληλα λόγο για ένα μεμονωμένο περιστατικό και χαρακτηρίζοντας ως ανύπαρκτο το ενδεχόμενο επανάληψης του αδικήματος.

Ανέφερε ακόμη η μη παραδοχή στις κατηγορίες που αντιμετώπιζαν δεν μπορεί να λειτουργήσει ως επιβαρυντικός παράγοντας στην επιβολή της ποινής.

Είπε τέλος ότι σε περίπτωση που το δικαστήριο επιβάλει ποινή φυλάκισης, αυτή να ισχύσει από τις 8/1/2017, ημερομηνία κατά την οποία τέθηκαν υπό κράτηση για αδικήματα, όπως είπε, που υπό άλλες συνθήκες δεν θα έπρεπε να τεθούν υπό κράτηση, υποβάλλοντας μάλιστα εισήγηση για αναστολή της ποινής.

Κατά την έναρξη της αγόρευσης του, ο κ. Τριανταφυλλίδης επέκρινε το γεγονός ότι το Γραφείο Ευημερίας αρνείται να επιδώσει την έκθεση του τουλάχιστον 24 ώρες πριν από την ημέρα της αγόρευσης για μετριασμό της ποινής των ενόχων σε ποινικές υποθέσεις.
Ανέφερε ότι αυτό γίνεται μόνο στις περιπτώσεις που έχει εκδοθεί σχετικό διάταγμα από το δικαστήριο, χαρακτηρίζοντας το γεγονός αυτό ως τροχοπέδη στην ορθή απονομή της δικαιοσύνης. Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι η επίκριση του αυτή δεν αφορά στην παρούσα υπόθεση.

Σημειώνεται ότι η κόρη τους Έφη Ηροδότου κρίθηκε ένοχη στις 26 Ιουνίου 2017 και στις δύο κατηγορίες που αντιμετώπιζε και που αφορούν τα αδικήματα της πρόκλησης θανάτου λόγω έλλειψης οφειλόμενης προσοχής από αλόγιστη, απερίσκεπτη ή επικίνδυνη πράξη κατά παράβαση του άρθρου 210 του Ποινικού Κώδικα και της μη συμμόρφωσης σε σηματοδότη τροχαίας.

Η επιβολή της ποινής έχει οριστεί για την 1ηΑυγούστου.

 

Διαβάστε επίσης: 

«Έφυγε μέσα σε τέσσερις μήνες, ήταν ένας καρκίνος που τον θέρισε»

Κύπριος αλίευσε θανατηφόρο ψάρι χωρίς να το γνωρίζει: «Είναι το εισιτήριο για τον άλλο κόσμο» (pics)

ΠΑΦΟΣ: Η μαρτυρία της 37χρονης μητέρας «καίει» τον χειριστή του σκάφους- Τι ανέφερε

ΛΑΡΝΑΚΑ:Αναγνωρίστηκε ο άντρας που χαροπαλεύει στο νοσοκομείο-Το λάθος που τον έστειλε στην εντατική

ΤΖΟΚΕΡ: Βρέθηκε ο υπερτυχερός που κέρδισε τα 5.000.000 ευρώ- Που παίχτηκε στο τυχερό δελτίο (pic)

ΛΕΜΕΣΟΣ: Στη δημοσιότητα το όνομα του άτυχου άντρα που εξαφανίστηκε ενώ είχε πάει για σαλιγκάρια