Η νεολαία της Κύπρου χάνεται στους δρόμους – Σβήνουν τα όνειρα τους σε ηλικία που έπρεπε να ξεκινούν

Η νεολαία της Κύπρου χάνεται στους δρόμους – Σβήνουν τα όνειρα τους σε ηλικία που έπρεπε να ξεκινούν

Τελευταίο θύμα της ασφάλτου ο 21χρονος Παντελής...

Του Χαράλαμπου Ζάκου

Η Κύπρος θρηνεί με κάθε θάνατο, όμως όταν ενημερώνεσαι για άτομα νεαρής ηλικίας που κείτονται νεκροί στην άσφαλτο, σε ένα χαντάκι ή στα συντρίμμια μιας άμορφης μάζας σιδερικών, δεν μπορείς παρά να λυπηθείς, όσο και αν κάποιοι θεωρούν πως ως δημοσιογράφοι έχουμε αποξενωθεί από τον ανθρώπινο πόνο λόγω της δουλειάς μας.

Ο Παντελής, ένα ακόμη νέο παιδί, έχασε το βράδυ της Παρασκευής τη ζωή του, ακολουθώντας άλλους τόσους νέους που τις τελευταίες ημέρες ξεψύχησαν στους δρόμους.

Καμιά φορά, ως δημοσιογράφοι έχουμε υποχρέωση να ενημερώνουμε, να μεταφέρουμε και να είμαστε οι μεσάζοντες σε θέματα που δεν μπορούν παρά μόνο να σου τρυπήσουν την ψυχή. Ωστόσο, υποχρέωση μας είναι και η πρόληψη, ειδικά όταν σε παρακολουθούν καθημερινά τόσες χιλιάδες κόσμου και ειδικά νεαρής ηλικίας.

Αυτά τα παιδιά που χάθηκαν τόσο άδικα στην άσφαλτο θα μπορούσαν να σωθούν. Είτε με σωστή πρόληψη, είτε με σωστή ενημέρωση, είτε δίνοντας λίγο περισσότερη προσοχή στη λεπτομέρεια.

Τα όνειρα αυτών των παιδιών χάθηκαν, ενώ τώρα κανονικά θα έπρεπε να είναι το ξεκίνημα τους. Οικογένειες ντύθηκαν στα μαύρα, φίλοι πενθούν αποχαιρετώντας συμμαθητές τους και εμείς ψάχνουμε το γιατί γράφοντας αποχαιρετιστήρια μηνύματα για το τελευταίο αντίο.

Η υποχρέωση των νέων να προστατευθούν δεν είναι μόνο δική τους, αλλά και δική μας. Όλων μας. Είτε μέσα από τα σχολεία, είτε μέσω εκστρατειών, είτε μέσα από το σπίτι.

Αυτά τα παιδιά χάθηκαν. Τουλάχιστον ως φόρο τιμής σε αυτό το νεανικό αίμα που χύθηκε, ας φορέσουμε τη ζώνη μας, ας βάλουμε το κράνος μας, και ας οδηγήσουμε προσεκτικά στους δρόμους χωρίς αλκοόλ.

Δυστυχώς δεν μπορούμε να αποτρέψουμε όλα τα θανατηφόρα, αλλά σίγουρα μπορούν να μειωθούν.

Φτάνει πια μάνες να κλαίνε τα παιδιά τους και μαθητές να περπατάνε βουβοί σε σχολεία για τον χαμένο διπλανό και φίλο τους.

H Κύπρος είναι πολύ μικρή για να χάνει τα παιδιά της στην άσφαλτο!

Καλό ταξίδι Παντελή, Στέφανη, Μάριε, Ιωσήφ αλλά και σε όσους νέους άφησαν πίσω τα όνειρα τους. Ας είναι ο θάνατος σας η αφορμή για να πάρουμε όλοι στα σοβαρά την ασφάλεια μας...

Διαβάστε επίσης:

ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑ: Δεν το πιστεύουν οι φίλοι του 21χρονου Παντελή – Τα σπαρακτικά μηνύματα τους

ΛΕΥΚΩΣΙΑ: Τα σπαρακτικά μηνύματα των φίλων της 22χρονης Στέφανης - «Σαν ψέμα - Άδικη ζωή…» (PHOTOS)