Μέσα σε ένα μήνα πέντε νέα παιδιά χάθηκαν αλλά δεν βάζουμε μυαλό-Τι έκαναν οδηγοί σε Λεμεσό και Πάφο

Μέσα σε ένα μήνα πέντε νέα παιδιά χάθηκαν αλλά δεν βάζουμε μυαλό-Τι έκαναν οδηγοί σε Λεμεσό και Πάφο

Με δύο νεκρούς σε ένα 24ωρο και πέντε σε λιγότερο από ένα μήνα θα περίμενε κανείς να υπάρχει μεγαλύτερη οδική συνείδηση. Τα ευρήματα της Αστυνομίας άλλα λένε.

Σπαραχτική είναι η κατάσταση των τροχαίων δυστυχημάτων το τελευταίο διήμερο. Δύο νεκροί, σε επαρχία Λευκωσίας και Βρετανικές Βάσεις Δεκέλειας, και δύο κρίσιμα τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός. Την ίδια ώρα που ο αριθμός των συνανθρώπων μας που χάθηκαν στην άσφαλτο, αυτό το μήνα, ανέβηκε στους πέντε.

Πέντε συνάνθρωποί μας και μάλιστα νεαρής ηλικίας, έφυγαν από τη ζωή, μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα, όμως εμείς, ως οδηγοί δε λέμε να βάλουμε μυαλό. Κι ακόμα χειρότερα, απ’ ότι φαίνεται, ούτε καν προβληματιζόμαστε.

Αυτό δυστυχώς είναι το συμπέρασμα, που εξάγεται από τα στατιστικά των τροχαίων καταγγελιών, στις οποίες προέβησαν τα μέλη της Αστυνομίας τις τελευταίες δύο μέρες. Μέσα σε μόλις δύο 24ωρα, περισσότεροι από 500 οδηγοί καταγγέλθηκαν για υπερβολική ταχύτητα, ενώ από τους ελέγχους για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλης, προέκυψε πως ένας στους πέντε οδηγούς, είχαν στον οργανισμό τους αλκοόλη πέραν του επιτρεπόμενου ορίου.

Συγκεκριμένα, 517 οδηγοί καταγγέλθηκαν για υπερβολική ταχύτητα. Ταχύτητα, που σε κάποιες περιπτώσεις έφτασε τα 150, τα 154, τα 163 και τα 172 χιλιόμετρα την ώρα στον αυτοκινητόδρομο, αλλά και τα 100 χιλιόμετρα σε κατοικημένη περιοχή, όπου το ανώτατο όριο είναι μόλις 50 χιλιόμετρα την ώρα.

Όσον αφορά την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλης, από τους 466 οδηγούς που ελέγχθηκαν, 89 υπερέβαιναν το επιτρεπόμενο όριο αλκοόλης και καταγγέλθηκαν.

Κάποιες από αυτές της περιπτώσεις μάλιστα προκαλούν. Όπως η περίπτωση 48χρονου οδηγού, στη Λεμεσό, ο οποίος υποβλήθηκε σε προκαταρκτικό έλεγχο αλκοόλης, με ένδειξη 197μg%, αντί 22μg%. Ο 48χρονος μάλιστα αρνήθηκε να δώσει δείγμα εκπνοής για τελική εξέταση αλκοόλης, με αποτέλεσμα να συλληφθεί για αυτόφωρο αδίκημα και να τεθεί υπό κράτηση.

Σε άλλη περίπτωση, στην επαρχία Πάφου, οδηγός αναπτύσσοντας ταχύτητα, προσπάθησε να διαφύγει από αστυνομικούς, που του έκαναν σήμα να σταματήσει για έλεγχο. Ανακόπηκε λίγο αργότερα, σε κοντινή απόσταση, από δικυκλιστή της Τροχαίας Πάφου και υποβλήθηκε σε αλκοτέστ, με τελική ένδειξη 102μg%, αντί 22μg%.

Η υπερβολική ταχύτητα και η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλης, μαζί με την αμελή και απρόσεκτη οδήγηση, αποτελούν τις τρεις κυριότερες αιτίες πρόκλησης θανατηφόρων τροχαίων δυστυχημάτων, που συνέβησαν στην Κύπρο τα τελευταία πέντε χρόνια. Το ποσοστό των θυμάτων τροχαίων δυστυχημάτων που είχαν ως κύρια αιτία πρόκλησης τους μια από τις πιο πάνω αιτίες, ανέρχεται στο 62.02%. Πιο συγκεκριμένα, από τα 243 θύματα θανατηφόρων τροχαίων συγκρούσεων, που συνέβησαν από το 2012, μέχρι το 2016, 150 χάθηκαν σε δυστυχήματα που προκλήθηκαν λόγω υπερβολικής ταχύτητας, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλης ή απρόσεκτης οδήγησης.