«Οργιάζει» απάτη με δεκάδες θύματα στην Κύπρο- Το τηλεφώνημα «παγίδα» που δεν πρέπει να απαντήσετε

«Οργιάζει» απάτη με δεκάδες θύματα στην Κύπρο- Το τηλεφώνημα «παγίδα» που δεν πρέπει να απαντήσετε

Τηλεφωνική απάτη φαίνεται να λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις στην Κύπρο με πολλούς συμπατριώτες μας να αναφέρουν ότι πέφτουν θύματά της καθημερινά.

Σχετικά με το ζήτημα εξέδωσε ανακοίνωση η Cyta, προειδοποιώντας για νέο σοβαρό περιστατικό που αφορά προσπάθειες παραπλάνησης των πελατών της, αλλά και του κοινού γενικά, από επιτήδειους από το εξωτερικό, οι οποίοι διενεργούν κλήσεις μέσω της γνωστής εφαρμογής Viber, φωνητική επικοινωνία πρωτοκόλλου διαδικτύου VoIP, προς ανυποψίαστους συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας. Οι κακόβουλες ενοχλητικές κλήσεις εμφανίζουν ως καλούντα αριθμό τον  +923ΧΧΧΧΧ6070,  ο οποίος παρουσιάζεται να ανήκει στο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας του Πακιστάν, αλλά ενδεχομένως να πρόκειται και για πλασματικό αριθμό που συνήθως αλλάζει ή μετακυλύεται σε άλλο, κάτι που αποτελεί μια συνήθη τακτική σε παρόμοια περιστατικά απάτης.

Σύμφωνα με το σενάριο του νέου περιστατικού απάτης, οι επιτήδειοι:

Μιλώντας σε «σπαστά» αγγλικά, συστήνονται σαν μηχανικοί του CytaVoda Call Centre, επικαλούνται δήθεν διαγωνισμό και προσφέρονται να βοηθήσουν σε δήθεν αναγνώριση του πελάτη. Ζητούν την αφαίρεση της κάρτας SIM και γνωστοποίησης του 19ψήφιου έως 20ψήφιου κωδικού της SIM Card (ICCID Number). Με αυτό τον τρόπο επιχειρούν να πετύχουν τη συλλογή όσο το δυνατό περισσότερων πληροφοριών, με στόχο να αποκτήσουν τον έλεγχο στην υπηρεσία του πελάτη στόχου.

Στην εκπομπή «Ενημέρωση Τώρα» βρέθηκε ο Ειδικός σε θέματα Ασφάλειας Διαδικτύου, Ντίνος Παστός, ο οποίος μίλησε για την απάτη στο Viber, έδωσε λεπτομέρειες για την απάτη Sim Swap Scam, για την περισυλλογή Προσωπικών Δεδομένων και την κλοπή της ταυτότητας του θύματος.

Δείτε στο πιο κάτω βίντεο όλα όσα είπε ο ειδικός:

 

Παράλληλα, δεκάδες αναρτήσεις θυμάτων της απάτης κάνουν τον γύρο του διαδικτύου και προειδοποιούν για τον τρόπο που λειτουργούν οι επιτήδειοι.

Δείτε τις αναρτήσεις: