Δαμιανού προς Ιωνά: «Ο Παπακώστας σάπισε στο νοσοκομείο – "Έφυγε" εξευτελισμένος...»

Δαμιανού προς Ιωνά: «Ο Παπακώστας σάπισε στο νοσοκομείο – "Έφυγε" εξευτελισμένος...»

Ένταση μεταξύ του βουλευτή του ΑΚΕΛ, Άριστου Δαμιανού και του Υπουργού Δικαιοσύνης σχετικά με την υπόθεση Νεοκλέους.

Κατά την υποβολή ερωτήσεων ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Αριστος Δαμιανού ζήτησε από τον Υπουργό Δικαιοσύνης να ενημερώσει τη Βουλή εάν υπό το κράτος των εκθέσεων των Επιτρόπων Διοικήσεως και Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για παραβίαση των δικαιωμάτων του κρατουμένου στο Μέλαθρο Αγωνιστών, Παναγιώτη Νεοκλέους, ο Υπουργός θα κάνει δεύτερες σκέψεις για επιστροφή του Νεοκλέους στις Κεντρικές Φυλακές ώστε να μην παραβιάζονται τα δικαιώματα του, ο Υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι θα ληφθούν μέτρα προς συμμόρφωση με τις εκθέσεις.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ ζήτησε επίσης ενημέρωση για το κόστος και τα κονδύλια που αφορούν την κράτηση Νεοκλέους στο Μέλαθρο.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης απαντώντας είπε πως δεν υπάρχουν χωριστά κονδύλια για την κράτηση Νεοκλέους, και ότι το κόστος περιλαμβάνεται μέσα στη δαπάνη του μισθολογίου των φυλακών. «Ούτε όταν νοσηλευόταν ο Κίττας υπήρχε χωριστό κονδύλι» πρόσθεσε.

Αναφορικά με τον Νεοκλέους, ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε πως ο κατάδικος πήγε στο Μέλαθρο για ιατρικούς λόγους και κάθε τρεις μήνες εξετάζεται από ιατροσυμβούλιο και ανάλογα αναθεωρείται η απόφαση.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης πρόσθεσε πως πολύ ορθά ενήργησε για τη μεταφορά του στο Μέλαθρο καθώς αυτό επέβαλλε το καθήκον του ενώπιον της υγείας του καταδίκου.

Η συζήτηση στην Επιτροπή εντάθηκε όταν ο κ. Δαμιανού παρατήρησε ότι στην περίπτωση του Κώστα Παπακώστα, η Κυβέρνηση δεν επέδειξε ανάλογη ευαισθησία και ο Παπακώστας "σάπισε στο νοσοκομείο αντί να αφεθεί να επιστρέψει και να πεθάνει στο σπίτι από το πείσμα κάποιων". Ενας πρώην Υπουργός και συνάδελφος έφυγε από τη ζωή εξευτελισμένος, συμπλήρωσε.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε πως κάποιοι προσπαθούν να παραπλανήσουν. Πρόσθεσε ότι γνωρίζουν τις παρεμβάσεις του Υπουργού για να περπατά ο Παπακώστας. Είπε στη συνέχεια ότι υπήρξε γνωμάτευση από τον Όξινο ότι ο Παπακώστας δεν μπορούσε να περπατήσει πάνω από 100 μέτρα και όταν αργότερα υπήρξε νέα γνωμάτευση σε 8 ημέρες με οδηγίες γραπτές, δικές του οδηγίες, ικανοποιήθηκε το αίτημα για να περπατά στον πίσω χώρο του νοσοκομείου.

Ο κ. Νικολάου είπε ακόμα ότι δεν έχει εξουσία ο Υπουργός να απονείμει χάρη, ή να μετατρέψει ποινή και παρέπεμψε στο Γενικό Εισαγγελέα.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Αβέρωφ Νεοφύτου, είπε πως ένα ερώτημα πρέπει να μας απασχολεί όλους, εάν ο Παπακώστας έπρεπε να ήταν φυλακή ;

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, ο κ Δαμιανού είπε ότι η κοινωνία δίνει απροβίβαστο στον Υπουργό Δικαιοσύνης και κρίνει πολύ αυστηρά τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, επειδή μπροστά στις άπειρες περιπτώσεις κατά τις οποίες θα έπρεπε να παύσει τον Υπουργό του, τον ανέχτηκε και του πρόσφερε πολιτική κάλυψη.

Ο κ. Δαμιανού είπε ακόμα πως ένας αντικειμενικός πολίτης που θα συγκρίνει τη μεταχείριση της οποία έτυχε ο μακαρίτης Κώστας Παπακώστας με τη μεταχείριση της οποίας τυγχάνει ο κ. Νεοκλέους μπορεί αβίαστα να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι εφαρμόστηκαν δύο μέτρα και δύο σταθμά.

«Ο μεν πρώτος πέθανε ουσιαστικά φυλακισμένος, ο δε δεύτερος βρίσκεται στο Μέλαθρον Αγωνιστών για λόγους υγείας, όπως για λόγους υγείας, η οικογένεια, οι γιατροί και σχεδόν η κοινωνία όλη απαιτούσε να επιτραπεί στον Κώστα Παπακώστα να πάει στο σπίτι του για να περάσει τις τελευταίες του ημέρες με αξιοπρέπεια».

Ανέφερε ακόμα ότι η Κυβέρνηση Αναστασιάδη κρίνεται αυστηρά για την αναλγησία που έχει επιδείξει σε σχέση με τον Κώστα Παπακώστα.

Κληθείς να σχολιάσει την τοποθέτηση του Υπουργού ότι δεν είναι δική του αρμοδιότητα η απονομή χάρης, ή η μεταβολή της ποινής, αλλά του Προέδρου της Δημοκρατίας μετά από εισήγηση του Γενικού Εισαγγελέα, ο κ. Δαμιανού ανέφερε ότι η τοποθέτηση του καλύπτει το ερώτημα.

ΠΗΓΗ:ΚΥΠΕ

Διαβάστε περισσότερα για την Κύπρο πατώντας εδώ!