Έκτακτη σύσκεψη στην Αστυνομία για τα επεισόδια - Η παρέμβαση του Αρχηγού και τι αλλάζει

Έκτακτη σύσκεψη στην Αστυνομία για τα επεισόδια  - Η παρέμβαση του Αρχηγού και τι αλλάζει

Έντονος προβληματισμός στο Αρχηγείο για τα επεισόδια στον αγώνα ΑΕΛ-ΑΠΟΕΛ.

Με αφορμή τα επεισόδια που έγιναν κατά τη διάρκεια του χθεσινού ποδοσφαιρικού αγώνα μεταξύ των ομάδων ΑΕΛ – ΑΠΟΕΛ στο Τσίρειο Στάδιο, αναφέρονται τα ακόλουθα:

Η Αστυνομία καταδικάζει τα χθεσινά επεισόδια και κρίνει ως ανησυχητικό το φαινόμενο του χουλιγκανισμού και τις διαστάσεις που έχει προσλάβει στην κυπριακή κοινωνία.

Ο Αρχηγός Αστυνομίας Ζ. Χρυσοστόμου συγκάλεσε σύσκεψη σήμερα το πρωί στο γραφείο του για αξιολόγηση των δεδομένων καθώς και των διαδικασιών που ακολουθήθηκαν για την αστυνόμευση του αγώνα. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Βοηθός Αρχηγός Επιχειρήσεων, ο Διοικητής της ΜΜΑΔ και ο Υποδιοικητής της ΜΜΑΔ, ο οποίος ήταν υπεύθυνος της αστυνόμευσης του εν λόγω αγώνα. Ο Αρχηγός Αστυνομίας προέβη σε συγκεκριμένες συστάσεις σχετικά με τον χειρισμό παρόμοιων επιχειρήσεων στο μέλλον, με έμφαση στην πολιτική μηδενικής ανοχής για αντιμετώπιση του χουλιγκανισμού.

Διαβάστε επίσης: 


Σε σχέση με τα χθεσινά επεισόδια, η Αστυνομία έχει προβεί σε σύλληψη ενός 17χρονου για τα αυτόφωρα αδικήματα της οχλαγωγίας και της μαχαιροφορίας. Περαιτέρω, από την πρώτη στιγμή των επεισοδίων, έχει αναλάβει τη διερεύνηση τους ομάδα ανακριτών του ΤΑΕ Λεμεσού, με επικεφαλής αξιωματικό και αξιολογεί όλες τις μαρτυρίες, στοιχεία και πληροφορίες με σκοπό τον εντοπισμό και σύλληψη των όσων εμπλέκονται σε αυτά. Σημειώνεται ότι η παρέμβαση της Αστυνομίας, τόσο εντός όσο και εκτός του γηπέδου, απέτρεψε τα χειρότερα.

Σε σχέση με το συνολικότερο ζήτημα του χουλιγκανισμού, η Αστυνομία υπογραμμίζει ότι πρόκειται για ένα κατ’ εξοχήν πολύπλοκο ψυχοκοινωνικό φαινόμενο και ως τέτοιο απαιτεί μακροπρόθεσμη στρατηγική προσέγγιση εκ μέρους της πολιτείας, με επίκεντρο την παιδεία. Κατά συνέπεια, δεν μπορεί να αφήνεται να τυγχάνει χειρισμού, σχεδόν αποκλειστικά από την Αστυνομία, η οποία εκ των πραγμάτων και καθηκόντως, λαμβάνει κατασταλτικά κυρίως μέτρα για την αντιμετώπισή του.

Τα κατασταλτικά μέτρα μπορούν να αποδώσουν με βάση τη διεθνή πρακτική εάν συνδυάζονται με τη συνολική δέσμευση των αρμοδίων φορέων της πολιτείας, καθώς και με την αποφασιστική εφαρμογή ενός σύγχρονου νομοθετικού πλαισίου που επιβάλλεται άμεσα να θεσπιστεί.