«Θα γεννήσουν μωρά με νοητική στέρηση όσοι φύγουν από τη Μονή Μαχαιρά» - Τι αναφέρει άλλοτε μοναχός

«Θα γεννήσουν μωρά με νοητική στέρηση όσοι φύγουν από τη Μονή Μαχαιρά» - Τι αναφέρει άλλοτε μοναχός

«Ο δαίμονας θα σε σπρώξει σε γκρεμό» - Τι ισχυρίζεται άλλοτε μοναχός σχετικά με τις επιπτώσεις που θα υποστεί κάποιος αν εγκαταλείψει το μοναστήρι.

«Ο δαίμονας θα σε σπρώξει σε γκρεμό» - Τι ισχυρίζεται άλλοτε μοναχός σχετικά με τις επιπτώσεις που θα υποστεί κάποιος αν εγκαταλείψει το μοναστήρι.

 Μοναχός που διέμενε για 18 χρόνια στη Μονή Μαχαιρά κατέθεσε ως μάρτυρας στην υπόθεση προσηλυτισμού στην οποία κατηγορούνται ο μητροπολίτης Αθανάσιος, ο ηγούμενος της Μονής Επιφάνιος, η Εκκλησία και η πολιτεία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» ο Στυλιανός Ιωαννίδης αναφέρθηκε στους φόβους και τα κακά που αιωρούνται σε περίπτωση που μοναχός εγκαταλείψει την Μονή.
Συγκεκριμένα, όπως ισχυρίζεται, κάποιο κακό μπορεί να βρει την οικογένεια του, την γέννηση παιδιών με νοητική στέρηση μέχρι και την επιστράτευση δαίμονα που θα σπρώξει στον γκρεμό τον μοναχό.
Ο άλλοτε μοναχός και νυν λαϊκός Στυλιανός Ιωαννίδης, καταθέτοντας σχετικά με τα διλήμματα που αντιμετωπίζει κάποιος όταν αποφασίσει να εγκαταλείψει το μοναστήρι και κληθείς από τον δικηγόρο της οικογένειας κ. Χρίστο Κληρίδη να απαντήσει τι λένε τα γραπτά κείμενα και τι τους έλεγαν στο μοναστήρι, ανέφερε: «Είναι πάρα πολύ δύσκολο να φύγει κανείς. Και από πλευράς γραφομένων και από πλευράς προφορικής παράδοσης. Υπάρχουν πολλά φόβητρα και τα όσα ακούγονται είναι αποτρεπτικά και επηρεάζουν την ψυχολογία μας, είτε το θέλουμε είτε όχι».

Δείτε επίσης:

Ερωτηθείς σε ποια φόβητρα αναφέρεται, απάντησε: «Έχουν περάσει στα βιβλία ότι σχεδόν συμβαίνει πάντα κάποιο κακό σε όσους φύγουν ή παθαίνουν κάτι τα μέλη της οικογένειας ή ότι θα γεννήσουν μωρά με νοητική στέρηση. Ή ότι μπορεί ο δαίμονας να σε παρασύρει σε έναν γκρεμό. Φαίνονται ακραία, αλλά έχουν περάσει ανάμεσα στους μοναχούς» είπε.

Είπε, επίσης, πως και ο ίδιος επηρεάστηκε από όσα διαδίδονται, όπως επηρεάζονται και οι υπόλοιποι μοναχοί, και ότι περνά στον κόσμο ότι πρέπει να περιφρονούνται όσοι θέλουν να εγκαταλείψουν το μοναστήρι και, επειδή έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στον Θεό και στην Εκκλησία, θεωρούνται ιερόσυλοι αν φύγουν. «Δεν υπάρχει στήριξη και όλα αυτά είναι φόβητρα» είπε. Υπάρχει φόβος ότι αυτός που το πράττει θα περιφρονείται από τον κόσμο.

Ανέφερε, επίσης, πως συνάντησε έναν φίλο του ο οποίος σχετίζεται με τα μοναστήρια και του ανέφερε πως, όταν πήγε σε μοναστήρι, οι πατέρες τού είπαν να μη μιλά σε αυτόν που έφυγε επειδή είναι προδότης. Προς τιμήν του ο φίλος αυτός αντέδρασε, ανέφερε ο μάρτυρας. «Είναι και λίγο ειρωνικό να λέμε ότι αυτά δεν προέρχονται από τους γέροντες αφού θέλουν να προστατεύσουν το ποίμνιό τους» πρόσθεσε.