Αντιδρά η Ένωση Συντακτών για την δημοσιογράφο του ΡΙΚ που κινδυνεύει η ζωή της - «Αδικία...»

Αντιδρά η Ένωση Συντακτών για την δημοσιογράφο του ΡΙΚ που κινδυνεύει η ζωή της - «Αδικία...»

«Η Πολιτεία, επιτέλους, να ανταποκριθεί στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις της...»

 

Με ανακοίνωση της η Ένωση Συντακτών καλεί το κράτος και τον Διευθυντή Υπηρεσιών Κοινωνικής Ασφάλισης να ανακαλέσουν την απόφαση για τερματισμό της σύνταξης ανικανότητας της Ευδοκίας Λοΐζου, η οποία πάσχει από εγκεφαλίτιδα που προκλήθηκε από τις συνθήκες εργασίας της στο ΡΙΚ.

Αυτούσια η ανακοίνωση:

Την ανάκληση της απόφασης για τερματισμό της σύνταξης ανικανότητας της δημοσιογράφου του ΡΙΚ Ευδοκίας Λοΐζου ζητά το Δ.Σ. της Ένωσης Συντακτών Κύπρου, από τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους. Συγκεκριμένα, το Δ.Σ. της ΕΣΚ ζητά από τον Διευθυντή Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων του Υπουργείου Εργασίας κ. Θεοφάνη Τρύφωνος, όπως ανακαλέσει τη σχετική απόφαση, η οποία διευρύνει την κατάφωρη αδικία που συντελείται σε βάρος της συναδέλφου εδώ και μια δεκαετία.

Καλούνται οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους όπως συμμορφωθούν με τις υποδείξεις της Επιτρόπου Διοικήσεως Μαρίας Στυλιανού-Λοττίδη που διερωτάται για τη δεδομένη στιγμή σύγκλησης του ιατροσυμβουλίου και τους λόγους τερματισμού της σύνταξης ανικανότητας της Ευδοκίας. Καλούνται επίσης να δώσουν εξηγήσεις και για το πόσο βαρύνουσα ήταν η κλινική εξέταση η οποία ήταν φυσιολογική και η σπειρομέτρηση την ώρα του ιατροσυμβουλίου, αφού οι θεράποντες ιατροί της επιβεβαιώνουν ότι παρουσιάζει αιφνίδιους, απότομους και απρόβλεπτους χαμηλούς κορεσμούς οξυγόνου οι οποίοι θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή της.

Το Δ.Σ. της ΕΣΚ καλεί ακόμη τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους να λάβουν υπόψη την πρόσφατη απόφαση από επιτροπή ειδικών Πνευμονολογίας του Υπουργείου Υγείας για μετάβασή της Ευδοκίας Λοΐζου στο Λονδίνο για συνέχιση της θεραπείας της με επιδότηση του κράτους, ένεκα του ότι η εγκεφαλίτιδα είναι σπάνια ασθένεια και τα σοβαρά προβλήματα υγείας που προκλήθηκαν απ’ αυτήν δεν τυγχάνουν αντιμετώπισης στην Κύπρο.

Τέλος το Δ.Σ. της ΕΣΚ καλεί τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους όπως λάβουν σοβαρά υπόψη ότι ο διευθυντής του Ινστιτούτου Νευρολογίας της Αγγλίας, επικεφαλής καθηγητής Νευρολογίας στο National Hospital for Neurology & Neurosurgery, Michael G Hanna, σε ιατρική βεβαίωσή του ημερομηνίας 21 Δεκέμβρη τονίζει ότι η Ευδοκία παρουσιάζει σοβαρή κόπωση του εγκεφάλου, ότι αυτή προκαλείται με την ελάχιστη δραστηριότητα η οποία επιδεινώνει την όλη κατάσταση της υγείας της, ότι δεν μπορεί να εργάζεται ένεκα επίσης και της απότομης πτώσης του οξυγόνου/αναπνευστικών δυσκολιών και επειδή η κατάσταση της υγείας της δεν είναι σταθερή.

Το Δ.Σ. της ΕΣΚ καλεί την Πολιτεία, επιτέλους, να ανταποκριθεί στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις της. Η δημοσιογράφος Ευδοκία Λοΐζου να ολοκληρώσει τη θεραπεία της με έξοδα του κράτους και τότε και μόνον τότε, αφού αποθεραπευτεί πλήρως, να τερματιστεί η σύνταξη ανικανότητας που λάμβανε μέχρι πρότινος.

Το Διοικητικό Συμβούλιο

της Ένωσης Συντακτών Κύπρου

 

*Να σημειώσουμε πως οι Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων προσπάθησαν να αποδείξουν ότι τα προβλήματα υγείας της Ευδοκίας Λοΐζου οφείλονταν σε ψυχογενείς παράγοντες, χωρίς ωστόσο να τα καταφέρουν και ακολούθως γνωμάτευσαν ότι είναι ικανή για εργασία και έτσι προχώρησαν στο τερματισμό της σύνταξης.

Ωστόσο, όλα τα πιο πάνω καταρρίπτονται από τις γνωματεύσεις γιατρών και καθηγητών Νευρολογίας του Λονδίνου, οι οποίοι αναφέρουν ότι η Ευδοκία πάσχει από εγκεφαλίτιδα, μια σπάνια ασθένεια η οποία μάλιστα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί στην Κύπρο και γι' αυτό χρειάζεται η μετάβαση της στο Λονδίνο για θεραπεία.

Διαβάστε περισσότερα για την Κύπρο πατώντας εδώ!