Εμφανίστηκε και στην Κύπρο η «Βασίλισσα» των μανιταριών - Τιμή μέχρι και €70 το κιλό! PHOTOS

Εμφανίστηκε και στην Κύπρο η «Βασίλισσα» των μανιταριών - Τιμή μέχρι και €70 το κιλό! PHOTOS
ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
Φωτογραφίες:

Το εκλεκτό και ακριβό μανιτάρι της Κύπρου έκανε την εμφάνιση του από νωρίς φέτος.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Πολίτης, ήδη βρέθηκαν οι πρώτες μορχέλλες (ή αρνούι όπως λέγεται στην Κύπρο) και στο διαδίκτυο αναρτήθηκαν οι πρώτες φωτογραφίες από τους Κύπριους μανιταράδες.

Την περασμένη χρονιά οι όμορφες και ακριβές μορχέλλες έκαναν την εμφάνιση τους στις καμένες περιοχές της Σολέας και της Αργάκας, καθώς ευδοκιμούν σε καμένο έδαφος.

Δείτε επίσης:

Οργιάζουν οι φήμες για το νέο ζευγάρι της κυπριακής σόουμπιζ - Το ΒΙΝΤΕΟ που τους... "καίει"!

Αυτό είναι το βίντεο-ντοκουμέντο από το τροχαίο του Ηλία Βρεττού

Ο Πρίαμος έσωσε την ζωή Κύπριας παρουσιάστριας - Παραλίγο να πνιγεί στις λάσπες

Την φετινή όμως χρονιά εμφανίστηκαν νωρίς και μάλιστα σε διάφορες περιοχές όχι απαραίτητα καμένες.

Το αρνούι, όπως λέγεται από τους Κύπριους μανιταράδες, είναι ένα εκλεκτό μανιτάρι το οποίο διατίθεται σε ιδιαίτερα ψηλές τιμές στην αγορά και μπορεί να συγκριθεί μόνο με τις γνωστές ευρωπαϊκές και πανάκριβες τρούφες.

Η τιμή του φτάνει μέχρι και τα 70 ευρώ το κιλό ενώ πωλείται και αποξηραμένο, ενώ είναι ιδιαίτερα εύγευστο και θεωρείται η βασίλισσα των εδώδιμων μανιταριών.

Τι είναι ακριβώς οι μορχέλλες και πότε φυτρώνουν

Οι μορχέλες ανήκουν στους ασκομύκητες (ascomycetes) και στη τάξη των πεζιζάλες (pezizales). Στο γένος Μορχέλα υπάρχουν πολλά είδη και ποικιλίες, όλα μανιτάρια φαγώσιμα, που μοιάζουν πολύ και τα περισσότερα δύσκολα ξεχωρίζουν μεταξύ τους.

Οι μορχέλες είναι μανιτάρια ανοιξιάτικα. Φυτρώνουν τον Απρίλη – Μάη στα βουνά και στους λόφους, στα δάση και τους θαμνοτόπους, στους κάμπους και τους κατοικημένους τόπους, στους κήπους και πάρκα, στα θερμοκήπια και τις σπηλιές.

Ευνοείται η ανάπτυξή τους σε περιοχές που έχουν πρόσφατα καεί.

Δέντρα και φυτά, που κατά προτίμηση φυτρώνουν κοντά τους οι μορχέλες είναι οι φτελιές, οι φουντουκιές, οι μηλιές, οι μέλεγοι, οι φτέρες, κ.α.

Βαρύς χειμώνας και άνοιξη βροχερή και ζεστή, προμηνύει άφθονη καρποφορία για τις μορχελες, λένε οι αγρότες.

Ασυνήθιστη και ιδιαίτερη εμφάνιση

Είναι μανιτάρια με ασυνήθιστη εμφάνιση. Μοιάζουν με σφουγγάρι ή δεσποτική μίτρα, που είναι τοποθετημένο πάνω σ’ ένα πόδι κοντόχοντρο άσπρο στο χρώμα και κούφιο. Αυτό το ιδιόμορφο, άδειο από τα μέσα καρπικό σώμα (πίλος) ή αλλιώς το καπέλο του μανιταριού, παίρνει στα διάφορα είδη πολλές μορφές και σχήματα. Μπορεί να ’ναι ανώμαλο ή αντίθετα, κυλινδρικό, στρογγυλωτό ή κωνικό, πάντα όμως σκαμμένο στην εξωτερική του επιφάνεια από λακκούβες μικρές ή μεγάλες, ρηχές ή βαθιές, σαν τα κελιά κερήθρας μελισσιού.

Επίσης το καπέλο είτε είναι ενωμένο με το πόδι του μανιταριού είτε βρίσκεται σε απόσταση από αυτό μ’ ένα αυλάκι. Πρόκειται για ένα χρήσιμο χαρακτηριστικό γνώρισμα για τη διάκριση των ειδών, που δεν είναι και τόσο εύκολη.

Όσο για τον χρωματισμό του, αυτός ποικίλλει, ανάλογα με το είδος και την ηλικία, από το ασπρουδερό ως το καστανόμαυρο, που περνάει από το σταχτί και το ξανθωπό. Το ύψος του μανιταριού ποικίλλει στα διάφορα είδη από 5-15 εκατοστά.

Πως αναγνωρίζονται

Γενικά οι μορχέλες εύκολα αναγνωρίζονται, χάρη στο ιδιόμορφο σχήμα του καπέλου τους. Γι’ αυτό κι ένας αρχάριος ακόμη μπορεί να τις μαζέψει και να τις φάει άφοβα. Όμως όσο εύκολα αναγνωρίζονται, τόσο δύσκολα ανακαλύπτονται. Από τη μια ο χρωματισμός τους τις κάνει αθέατες και από την άλλη το εξοντωτικό κυνήγι από τους μαζωχτάδες τις κάνει δυσέρευτες.

Δεν πρέπει να τρώγονται ποτέ ωμές, γιατί προκαλούν σοβαρές ενοχλήσεις, λόγω μιας βλαβερής ουσίας που περιέχουν και η οποία με το ψήσιμο ή την αποξήρανση του μανιταριού καταστρέφεται τελείως.

Γενικά οι μορχέλες μαγειρεύονται με πολλούς τρόπους. Είναι καλό, πριν το μαγείρεμα, να ξεπλένονται ολόκληρες ή κομματιασμένες πρώτα με αλατόνερο και σε συνέχεια με σκέτο κρύο νερό. Με αυτό τον τρόπο τα μανιτάρια καθαρίζονται από τις ξένες ύλες, την άμμο, τη σκόνη κλπ, που γεμίζουν τις λακκούβες του καπέλου τους. Τρώγονται ψητές ή τηγανιτές με βούτυρο και αυγά, με ψάρι, κοτόπουλο και μοσχαρίσιο κρέας.

Πηγή: ligapola.blogspot.com.cy / Από το βιβλίο «Τα μανιτάρια του βουνού και του κάμπου» του γεωπόνου Δημήτρη Κελτεμλίδη – Εκδόσεις Ψύχαλου 1990.