Επικίνδυνες πρακτικές ναυαγοσωστικής σε Λάρνακα και Πάφο καταγγέλλουν οι επαγγελματίες ναυαγοσώστες

Επικίνδυνες πρακτικές ναυαγοσωστικής σε Λάρνακα και Πάφο καταγγέλλουν οι επαγγελματίες ναυαγοσώστες

Μόνο στη Λεμεσό εφαρμόζονται ορθές πρακτικές σε σχέση με την ασφάλεια των λουομένων κατά τη χειμερινή περίοδο, καταγγέλλει ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Επαγγελματιών Ναυαγοσωστών - Παραλιών, καλώντας της Επαρχιακές Διοικήσεις Λάρνακας και Πάφου να υιοθετήσουν τις προτάσεις που έχουν γίνει και οι οποίες θα περιλαμβάνονται στο υπό διαμόρφωση Εθνικό Σχέδιο Ναυαγοσωστικής.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου, Ανδρέας Ησυχίου, ανέφερε πως το Εθνικό Σχέδιο Ναυαγοσωστικής που βρίσκεται υπό μελέτη από τον Διοικητή ΚΣΕΔ, πλοίαρχο Κωνσταντίνο Φυτιρή, βρίσκει σύμφωνους τους ναυαγοσώστες "αλλά δυστυχώς, από επαρχία σε επαρχία βλέπουμε ότι υπάρχει μια σύγχυση σε σχέση με την επάνδρωση των ναυαγοσωστικών πύργων, που ξεκίνησε από την 1η Φεβρουαρίου".

Στη Λεμεσό, συνέχισε, έχουν επανδρωθεί τέσσερα πόστα σε τρεις παραλίες, (δυο στην Ακτή Ολυμπίων, ένα στο Δασούδι ΚΟΤ και ένα σε παραλία του Άγιου Τύχωνα), όπου υπάρχει αυξημένη παρουσία χειμερινών κολυμβητών και τα οποία στελεχώνονται από 10 ναυαγοσώστες, από τις 07:00 μέχρι τις 14:00.

Την ώρα που η Λεμεσός υιοθέτησε τις προτάσεις των ναυαγοσωστών αλλά και των εισηγήσεων που θα περιλαμβάνει το Εθνικό Σχέδιο Ναυαγοσωστικής, σημείωσε ο κ.Ησυχίου, στη Λάρνακα και στην Πάφο δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν τόσο λουόμενοι αλλά και οι ίδιοι οι ναυαγοσώστες.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε, την παραλία στα Δημόσια Μπάνια της Πάφου, θα έπρεπε να την στελέχωναν, από την 1η του μήνα, τρεις ναυαγοσώστες, ωστόσο αυτή τη στιγμή υπάρχει μόνο ένας ναυαγοσώστης "κάτι που για εμάς είναι κόκκινη γραμμή, είναι εγκληματικό, καθώς απαγορεύεται να δουλεύει ένας ναυαγοσώστης μόνος του χωρίς υποστήριξη από τουλάχιστον έναν δεύτερο ναυαγοσώστη".

Ερωτηθείς σχετικά, ο εκπρόσωπος των επαγγελματιών ναυαγοσωστών δήλωσε ότι η υποστελέχωση οφείλεται στην αντίθεση του Δήμου Πάφου, που προφανώς για οικονομικούς λόγους, όπως είπε, δεν συναινεί στην πρόσληψη τριών ναυαγοσωστών, ενώ δεν υπήρξε ανάλογη αντίδραση από πλευράς Επαρχιακής Διοίκησης.

Στη δε Λάρνακα, σύμφωνα πάντα με τον κ.Ησυχίου, δεν έχει στελεχωθεί καθόλου η παραλία Μακένζυ από ναυαγοσώστες, ενώ η παραλία στις Φοινικούδες έχει στελεχωθεί με δυο ναυαγοσώστες, που ωστόσο αντί να εργάζονται επταήμερο, εργάζονται από τη Δευτέρα μέχρι την Παρασκευή "και το Σαββατοκύριακο ο κόσμος κολυμπά χωρίς την παρουσία ναυαγοσωστών".

"Έπρεπε οι Επαρχιακές Διοικήσεις να δράσουν άμεσα, γιατί για εμάς αυτές έχουν την πρώτη ευθύνη", είπε ο Ανδρέας Ησυχίου, και πρόσθεσε πως "όπως έχουν τα πράγματα μόνο στις παραλίες της Λεμεσού θα νιώθουν ασφάλεια οι κολυμβητές".

Κάλεσε το Υπουργείο Εσωτερικών να επέμβει άμεσα, "ώστε να διορθωθούν τα κακώς έχοντα στις Επαρχίες Λάρνακας και Πάφου".

Ανέφερε ακόμη ότι από την 1η Μαρτίου οι ναυαγοσώστες θα εργάζονται από τις 07:00 μέχρι τις 15:00, ενώ την 1η Απριλίου θα προσληφθούν οι επιπρόσθετοι ναυαγοσώστες και από την 1η Μαΐου μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου θα εφαρμοστεί το θερινό ωράριο 06:00 έως 20:00.

Υπενθύμισε επίσης πως, με βάση το Εθνικό Σχέδιο Ναυαγοσωστικής και τις υποχρεώσεις μας έναντι της ΕΕ, 18 ναυαγοσώστες θα επανδρώνουν το αεροδρόμιο Λάρνακας και 18 το αεροδρόμιο Πάφου.

Σε σχέση με το πρόβλημα εξοπλισμού που αντιμετωπίζουν οι ναυαγοσώστες, ο κ.Ησυχίου δήλωσε πως από πλευράς εξοπλισμού και αναλώσιμων των Πρώτων Βοηθειών δεν υπάρχουν ελλείψεις, ωστόσο το πρόβλημα με τις σανίδες και τα μηχανοκίνητα διάσωσης συνεχίζει να υφίσταται.

Ειδικά για το θέμα των jet ski, είπε πως πέραν από την αγορά ενός σύγχρονου jet ski, που θα επιχειρεί στη Λεμεσό, "τα υπόλοιπα είναι απαρχαιωμένα" και χρειάζονται αντικατάσταση, ώστε να μπορούν οι ναυαγοσώστες να εκτελούν με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο τα καθήκοντα τους.

Τέλος, εξέφρασε την ελπίδα ότι με την ολοκλήρωση και πλήρη εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Ναυαγοσωστικής, οι παραλίες μας θα είναι πιο ασφαλείς για όλους, υπενθυμίζοντας ότι τα καθήκοντα των ναυαγοσωστών δεν αφορούν μόνο περιστατικά πνιγμών αλλά επεκτείνονται σε ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών, όπως παροχή Πρώτων Βοηθειών, περιπολιών και διατήρηση της ασφάλειας του κοινού επί της παραλίας.