Υγειονομικός Επιθεωρητής: Σοβαρότατες οι ευθύνες των πολιτών που κατέχουν σκύλους επικίνδυνης φυλής

Υγειονομικός Επιθεωρητής: Σοβαρότατες οι ευθύνες των πολιτών που κατέχουν σκύλους επικίνδυνης φυλής

Στις πρόνοιες που ουσιαστικά ρυθμίζουν τόσο την επικίνδυνη φυλή όσο και τους επικίνδυνους σκύλους αναφέρθηκε με δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Υγειονομικός Επιθεωρητής του Δήμου Πάφου, Χρίστος Χρίστου.

Ο κ. Χρίστου ανέφερε πως σύμφωνα με την Νομοθεσία Περί Σκύλων Νόμος υπάρχει ένα παράρτημα στο οποίο αναφέρονται οι τέσσερις επικίνδυνες φυλές σκύλων , προσθέτοντας πως , εάν ένας σκύλος ανήκει σε μια από τις τέσσερις επικίνδυνες φυλές δεν επιτρέπεται να βρίσκεται υπό κατοχή κανενός .

Επεσήμανε ωστόσο πως υπάρχουν επιπρόσθετα κάποιες πρόνοιες, σύμφωνα με τις οποίες εάν δεν είναι επικίνδυνη φυλή και είναι ημίαιμο ένα σκυλί δηλαδή είναι διασταύρωση μιας φυλής με μια επικίνδυνη φυλή, εάν υπερτερούν τα χαρακτηριστικά της επικίνδυνης φυλής τότε και σ’ αυτή την περίπτωση ο σκύλος θεωρείται ότι ανήκει στις επικίνδυνες φυλές.

Σύμφωνα με την Νομοθεσία συνέχισε ο κ. Χρίστου στις επικίνδυνες φυλές ανήκουν οι σκύλοι ράτσας Pit Bull ή Αmerican Pit Bull, Japanese Tossa, Dogo Argentino και Fila Brazileiro .

Επίσης σημείωσε, υπάρχει μια πρόνοια που ουσιαστικά ρυθμίζει τότε που έγινε ο Νόμος, πως εκείνος που κατείχε επικίνδυνα σκυλιά έπρεπε να τα στειρώσει και ουσιαστικά μετά από την πάροδο τόσων χρόνων υπό κανονικές συνθήκες δεν πρέπει να έχουμε σκυλιά επικίνδυνης φυλής στην Κύπρο.

Ακολούθως ο κ. Χρίστου αναφέρθηκε σ’ένα άλλο παρεμφερές θέμα λέγοντας πως άλλο είναι ο επικίνδυνος σκύλος και άλλο είναι ο σκύλος που ανήκει στην επικίνδυνη φυλή.

Μπορεί είπε χαρακτηριστικά, ένας σκύλος να ανήκει σε μία επιτρεπόμενη φυλή αλλά ουσιαστικά ο χαρακτήρας του και οι συνθήκες που βιώνει στον τόπο διαμονής να τον καταστήσει επικίνδυνο προσθέτοντας πως σ’ αυτές τις περιπτώσεις η αρμόδια αρχή δικαιούται κατάσχεση και να το οδηγήσει στα σημεία που έχει κατασκευάσει τους χώρους φύλαξης και να τον διατηρήσει εκεί.

Ερωτηθείς κατά πόσο υπάρχουν κρούσματα ανυπακοής από πλευράς των ιδιοκτητών σκύλων επικίνδυνης φυλής, ο κ. Χρίστου είπε πως υπάρχουν κάποια μεμονωμένα κρούσματα όπου η Υπηρεσία του εφάρμοσε την Νομοθεσία.

Στην Πάφο είπε ενδεικτικά “ εντοπίσαμε ένα κρούσμα το οποίο η Υγειονομική Υπηρεσία του Δ. Πάφου προχώρησε άμεσα στην κατάσχεση των συγκεκριμένων σκύλων και έχουν οδηγηθεί σε ευθανασία αφού έχουν χαρακτηριστεί προηγουμένως από εγκεκριμένο κτηνίατρο ότι πρόκειται για επικίνδυνα σκυλιά”.

Ο κ. Χρίστου στην συνέχεια έστειλε το μήνυμα ότι πρέπει οι πολίτες οι οποίοι κατέχουν σκύλο επικίνδυνης φυλής είτε επικίνδυνο σκύλο να κατανοήσουν τις ευθύνες τους γιατί – όπως είπε- σε περίπτωση που αυτός ο σκύλος απελευθερωθεί χωρίς να είναι στην παρουσία τους δυνατόν να έχουμε ολέθρια αποτελέσματα στην υγεία των περιοίκων και γενικότερα στην δημόσια υγεία.

“Οι ευθύνες τους είναι σοβαρότατες ευθύνες”, κατέληξε.

Σημειώνεται πως ήδη σχετικό περιστατικό όπου 46χρονη γυναίκα βρήκε θανάσιμο τραυματισμό όπως φέρεται από επικίνδυνους σκύλους ράτσας Rottweiler σε αγροτική περιοχή στην Γεροσκήπου, συγκλόνισε την κοινή γνώμη.

Για την υπόθεση η Αστυνομία συνέλαβε 27χρονο ιδιοκτήτη σκύλων Rottweiler ο οποίος έχει παραπεμφθεί σε απευθείας δίκη ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου που συνεδριάζει στην Πάφο στις 18.4.2018.

ΚΥΠΕ

Διαβάστε περισσότερα για την Κύπρο πατώντας εδώ!