Αστυνομία: Επιζήμια η καλλιέργεια στην κοινή γνώμη της εντύπωσης ότι αυξήθηκε το έγκλημα

Αστυνομία: Επιζήμια η καλλιέργεια στην κοινή γνώμη της εντύπωσης ότι αυξήθηκε το έγκλημα

Η καλλιέργεια στην κοινή γνώμη, της εντύπωσης, ότι έχει αυξηθεί το έγκλημα, είναι ανεδαφική και επιζήμια και ενισχύει τη φοβία και το αίσθημα ανασφάλειας στην κοινωνία, αναφέρει, σε ανακοίνωση της  αναφορικά με δημοσιεύματα, δηλώσεις και ανακοινώσεις σε σχέση με το έγκλημα, η Αστυνομία.

Όπως σημειώνει, με αφορμή θέσεις, δηλώσεις και ανακοινώσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες περίπου 20 μέρες, «σύμφωνα με τις οποίες υπάρχει πρωτοφανής αύξηση του εγκλήματος και η εγκληματικότητα σήμερα έχει κορυφωθεί, θεωρούμε καθήκον και ηθική υποχρέωση μας, προς αποκατάσταση της πραγματικότητας να αναφερθούμε στο θέμα, παραθέτοντας τα επίσημα στατιστικά στοιχεία για το σοβαρό έγκλημα».
 
Αναφέρει ότι με βάση τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της Αστυνομίας (Πηγή: Γραφείο Στατιστικής και Χαρτογράφησης) κατά την τετραετία 2014 – 2017 σε σύγκριση με την τετραετία 2010 – 2013, παρουσιάζονται μείωση κατά 11% στους φόνους, μείωση κατά 14% στις απόπειρες φόνου, μείωση κατά 32% στις ληστείες και εκβιασμούς και μείωση κατά 39% στις διαρρήξεις.
 
«Παράλληλα, παρουσιάζεται μικρή αύξηση κατά 6% στους εμπρησμούς και αύξηση κατά 6% στις απόπειρες καταστροφής περιουσίας με εκρηκτικές ύλες. Οι αυξημένοι συγκριτικά με σήμερα φόνοι, απόπειρες φόνων, ληστείες και εκβιασμοί, σημειώθηκαν κατά την τετραετία 2010 -2013, που η Αστυνομία Κύπρου, είχε στη διάθεσή της περισσότερους από 500 αστυνομικούς, από όσους διέθετε την αντίστοιχη περίοδο 2014 – 2017. Επιπρόσθετα, δεν υφίστατο η απειλή της τρομοκρατίας, η οποία απορρόφησε τουλάχιστον 200 μέλη μας για την πρόληψή της», προσθέτει.
 
Σε ότι αφορά το οργανωμένο έγκλημα, η Αστυνομία αναφέρει ότι η διεθνής εμπειρία και έρευνα καταδεικνύει, ότι αυτό μπορεί να παταχθεί κατά τρόπο αποτελεσματικό, όταν υπάρξει από μέρους της πολιτείας και των θεσμών του Κράτους μια καθολική προσέγγιση.
 
«Μια προσέγγιση που να περιλαμβάνει την εμπλοκή και άλλων Υπηρεσιών και Θεσμών του Κράτους, με στόχο να πληγεί η οικονομική ευρωστία του οργανωμένου εγκλήματος, μεταξύ άλλων μέσα από τη δήμευση των εσόδων και περιουσίας από τις παράνομες δραστηριότητες στις οποίες εμπλέκεται. Ως εκ τούτου, στην προσπάθεια πάταξης του οργανωμένου εγκλήματος, επιβάλλεται η εμπλοκή και η στήριξη όλων των αρμοδίων Φορέων, Υπηρεσιών και Εξουσιών. Είναι γι’ αυτό το λόγο που και καλούμε όλους να στηρίξουν την Αστυνομία και να συνδράμουν με βάση το δικό τους θεσμικό πλαίσιο στην προσπάθεια για πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος. Γιατί αυτό δεν έχει πολιτικό ή κομματικό χρώμα. Γιατί κοινή έγνοια είναι η προστασία του πολίτη και της κοινωνίας στο πλαίσιο μιας ευνομούμενης πολιτείας που ξεχωρίζει για το επίπεδο ασφάλειας που προσφέρει», συμπληρώνει.
 
Η Αστυνομία διαβεβαιώνει, τέλος, ότι παραμένει στοχοπροσηλωμένη στην αποστολή της, που είναι η πρόληψη και πάταξη του εγκλήματος, με όλα τα στη διάθεση της, νόμιμα μέσα.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Διαβάστε περισσότερα για την Κύπρο πατώντας εδώ!