Εκδήλωση στη Λευκωσία για τα 20 χρόνια από την ίδρυση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

Εκδήλωση στη Λευκωσία για τα 20 χρόνια από την ίδρυση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

Επετειακή εκδήλωση για τα εικοσάχρονα από την ίδρυση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, συνδιοργάνωσαν το Ανώτατο Δικαστήριο, το Υπουργείο Εξωτερικών και η Νομική Υπηρεσία, στο κτήριο του Ανωτάτου Δικαστηρίου, στη Λευκωσία.

Σε χαιρετισμό του ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι η συνδιοργάνωση της εκδήλωσης αυτής «αντανακλά την ύψιστη σημασία που αποδίδει η Κυπριακή Δημοκρατία στην απόδοση της Διεθνούς Δικαιοσύνης, ιδιαίτερα σε θέματα εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, καθώς και στην καταπολέμηση της ατιμωρησίας των ενόχων διάπραξης τέτοιας μορφής εγκλημάτων».

 «Η Κυπριακή Δημοκρατία, όντας η ίδια θύμα κατάφωρων τέτοιων εγκλημάτων που διαπράχθηκαν από πλευράς Τουρκίας, και των οποίων τα τραγικά αποτελέσματα συνεχίζονται ακόμα και σήμερα, δεν μπορούσε παρά να πρωτοστατεί σε πρωτοβουλίες όπως η εγκαθίδρυση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και η απονομή δικαιοσύνης σε οικουμενικό επίπεδο», είπε ο κ. Χριστοδουλίδης.

«Είναι και αυτός ένας πρόσθετος λόγος, που τις ημέρες αυτές, μαζί με ολόκληρη τη Διεθνή Κοινότητα, αποδίδουμε με επετειακές εκδηλώσεις τα εύσημα σε μια ιστορική εξέλιξη οικουμενικών διαστάσεων, όπως η θέση σε ισχύ του Καταστατικού της Ρώμης», επισήμανε.

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ακόμη ότι «παρά τις όποιες αντιδράσεις και παλινδρομήσεις από χώρες οι οποίες τίθενται υπό το μικροσκόπιο του Δικαστηρίου για τη διάπραξη εγκλημάτων που υπάγονται στη δικαιοδοσία του, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο παραμένει ένα επίτευγμα δικαστικής και δικαιοδοτικής αναβάθμισης παγκόσμιας κλίμακας, για το οποίο όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας δικαίως μπορούν να υπερηφανεύονται».
Σύμφωνα με τον ίδιο «η εγκαθίδρυση και λειτουργία του διαμορφώνει, εκτός των άλλων, μια θετικότατη αλλαγή στην κατανόηση της παγκόσμιας δικαιοσύνης και στην περαιτέρω αναβάθμιση του διεθνούς δικαίου, ιδίως του ανθρωπιστικού δικαίου».

«H ίδια η ύπαρξή του συνέβαλε καταλυτικά στην αρχή του τέλους του κύκλου της ατιμωρησίας, ενώ τεράστιας σημασίας είναι και η αποτρεπτική λειτουργία του», είπε.

Πρόσθεσε ότι «για πρώτη φορά στην ιστορία, η εφαρμογή του Διεθνούς Ποινικού Δικαίου επιβάλλεται σε όλες τις πλευρές μιας ένοπλης
σύγκρουσης, αποφεύγοντας τη μονομέρεια της δικαιοσύνης του νικητή».

Αναφερόμενος στον Γεώργιο Πική ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «όχι μόνον εκπροσώπησε την Κύπρο επάξια, αλλά άφησε κατά τη διάρκεια της θητείας του, τις καλύτερες των εντυπώσεων, μαζί με μια κληροδοσία άριστης υπηρέτησης της διεθνούς δικαιοσύνης σε εποχές ιδιαίτερα απαιτητικές».

Από την πλευρά του ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης ανέφερε κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του ότι «η Κύπρος, θύμα και αυτή της επιθετικότητας, του εθνικού ξεκαθαρίσματος και της μαζικής καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των κατοίκων της από μιά ξένη δύναμη, αμέσως ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα συμμετοχής στη σύσταση του νέου Δικαστηρίου». 

«Η απόφαση για την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης λήφθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο κατά το 1998 και κυρώθηκε με νόμο το 2002, καθιστώντας τότε την Κυπριακή Δημοκρατία, το 55ο συμβαλλόμενο κράτος». 

Αποτέλεσε δε, επισήμανε ο Γενικός Εισαγγελέας, «ιδιαίτερη τιμή για τη μικρή μας χώρα, το γεγονός ότι ο τότε Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Γεώργιος Πικής, εξελέγη κατά το 2003 ως ένας εκ των 18 Δικαστών του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, υπηρετώντας στο Τμήμα Εφέσεων και πρωτοστατώντας στο δύσκολο έργο της σύνταξης των διαδικαστικών θεσμών του Δικαστηρίου».

Για το έργο του Δικαστηρίου, ο κ. Κληρίδης ανέφερε ότι «σίγουρα έγινε μια καλή αρχή και παράχθηκε ένα αξιόλογο μέχρι σήμερα έργο».

«Η επίτευξη όμως του υπέρτατου στόχου του τερματισμού της ατιμωρησίας και της επιβολής της ισχύος του δικαίου και όχι του δικαίου του ισχυρού, παραμένει να ολοκληρωθεί», είπε, προσθέτοντας ότι «η απουσία από τη διεθνή αυτή προσπάθεια μεγάλων και ισχυρών κρατών με διεθνή επιρροή, είναι δυστυχώς ακόμα γεγονός, παρά τη συμμετοχή πέραν των 128 κρατών επί του παρόντος». 

Σύμφωνα με τον Γενικό Εισαγγελέα «ο θεσμός θα πρέπει να αγκαλιαστεί από όλες τις χώρες έτσι ώστε οποιαδήποτε πρόσωπα στα οποία καταλογίζεται ευθύνη διάπραξης διεθνών εγκλημάτων να, καταστούν υπόλογοι και υπόδικοι ενώπιον του Δικαστηρίου, ανεξάρτητα από την οποιαδήποτε επίσημη ιδιότητα τους, ανεξάρτητα από τη θέση την οποία κατέχουν και ανεξάρτητα από την υπηκοότητα τους».

Ο Πρόεδρος Ανωτάτου Δικαστηρίου Μύρωνας Νικολάτος ανέφερε από την πλευρά του ότι «η ανθρωπότητα καλείται σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, να βαδίσει το δρόμο της ειρήνης, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της προόδου».

Για να αντιμετωπίσουμε τις σύγχρονες προκλήσεις, σημείωσε ο Πρόεδρος του Ανωτάτου, «είναι λοιπόν απαραίτητο να παραμείνουμε πιστοί και δεσμευμένοι στο διεθνές δίκαιο και στο σεβασμό των δικαιωμάτων και των ελευθεριών όλων των ανθρώπων χωρίς διακρίσεις καθώς και στη σθεναρή εφαρμογή των δημοκρατικών αρχών και του κράτους δικαίου».

Σύμφωνα με τον κ. Νικολάτο «διαχρονική θεώρηση της ιστορίας της ανθρωπότητας αποκαλύπτει ότι η προσήλωση στο δίκαιο και η άκαμπτη διεκδίκηση του έχει καταλυτικά αποτελέσματα». Το διεθνές δίκαιο και συν αυτώ τα ανθρώπινα δικαιώματα, είπε, «παρέχουν ισχυρό έρεισμα στον αδικημένο να διεκδικήσει το δίκαιο του χωρίς να χάνεται η ελπίδα για επανόρθωση και αποκατάσταση».

Ειδική αναφορά έκανε και στον κεντρικό ομιλητή της εκδήλωσης Γεώργιο Πική, σημειώνοντας ότι «αποτελεί εξαιρετική τιμή για την Κυπριακή Δημοκρατία» το γεγονός ότι αυτός εξελέγη το 2003 ως ένας εκ των δεκαοκτώ Δικαστών του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου στο οποίο διετέλεσε Δικαστής του Εφετείου,  υπηρετώντας για έξι συναπτά έτη, από το 2004 μέχρι το 2010.

«Η ελπίδα είναι ότι σε εύθετο χρόνο, κάθε μέλος των Ηνωμένων Εθνών θα επικυρώσει το Καταστατικό θέτοντας έτσι τον κόσμο κάτω από την ομπρέλα του νόμου, του εργαλείου της δικαιοσύνης, ανοίγοντας τον δρόμο για μακροχρόνια ειρήνη», ανέφερε ο πρώην Πρόεδρος του Ανωτάτου και πρώην Δικαστής του Εφετείου του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Γεώργιος Πικής, ο οποίος και ήταν ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης και ανέγνωσε την ομιλία του στην Αγγλική.

Προς αυτό, αναφέρθηκε στο Πάνθεο της αρχαίας Ελλάδας, όπου η Δικαιοσύνη και η Ειρήνη απεικονίζονται ως θεότητες, με την Ειρήνη να θεωρείται κόρη της Δικαιοσύνης.

«Χωρίς δικαιοσύνη δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη και χωρίς ειρήνη, η ανθρώπινη ύπαρξη αφήνεται στο έλεος των κακών παθών των ισχυρών για δύναμη, κυριαρχία, πλούτη και διαδοχικές απάνθρωπες πράξεις», είπε.

Ο πρώην Δικαστής του Εφετείου του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου έκανε στο πλαίσιο της ομιλίας του μια σύντομη ιστορική αναδρομή του τι προηγήθηκε πριν τη δημιουργία του διεθνούς σώματος, της ίδρυσης του, της δικαιοδοσίας του, της σύνθεσής του, καθώς και του έργου του μέχρι σήμερα.

Για την Κύπρο, ο κ. Πικής ανέφερε ότι είναι μια χώρα η οποία πλήγηκε ίσως πιο πολύ από οποιαδήποτε άλλη χώρα της σύγχρονης εποχής από εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου.

«Έχει συντελεστεί εθνοκάθαρση άνευ προηγουμένου, λαμβάνοντας υπόψη τις σχετικές αναλογίες», συνοδευόμενη από κατοίκηση της περιοχής αυτής από Τούρκους έποικους, είπε μεταξύ άλλων.

Ο πρώην Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου σημείωσε ακόμη ότι το Καταστατικό του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου δεν έχει αναδρομική ισχύ και αναφέρεται σε εγκλήματα που διαπράχθηκαν μόνο μετά την 1η Ιουλίου 2002.

Σύμφωνα με τον ίδιο μπορεί να επιχειρηματολογήσει κανείς ότι εγκλήματα τα οποία διαπράχθηκαν προγενέστερα της 1ης Ιουλίου 2002 οι αρνητικές συνέπειες των οποίων όχι μόνο συνεχίζονται αλλά μεγεθύνονται με την πάροδο του χρόνου, όπως στην περίπτωση της Κύπρου, εμπίπτουν εντός της δικαιοδοσίας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Αλλιώς, πρόσθεσε, το δικαστήριο δεν θα μπορούσε να εξετάσει εγκλήματα τα οποία είναι συνεχή.

Διαβάστε περισσότερα για την Κύπρο πατώντας εδώ!