11 Ιουλίου 2011 - Όταν ο χρόνος σταμάτησε στο Μαρί...

11 Ιουλίου 2011 - Όταν ο χρόνος σταμάτησε στο Μαρί...

«11 του Ιούλη ακούστηκε νωρίς, πως 13 λεβέντες κείτονταν κατά γης...»

Επτά χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την 11η Ιουλίου του 2011, ημέρα πένθους για το νησί που έχασε 13 παλικάρια εν καιρώ ειρήνης. Μία εκκωφαντική έκρηξη συγκλόνισε το παγκύπριο.

Στις 11 Ιουλίου, ενώ οι καιρικές συνθήκες ήταν δυσμενείς, στις 03:40 το πρωί, εργαζόμενοι στο γειτονικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο παρατήρησαν «μερικά φώτα στον ουρανό», τα οποία προέρχονταν από την μεριά της ναυτικής βάσης και σήμαναν συναγερμό.

Μετά από μερικά λεπτά, ο επικεφαλής αξιωματούχος της ναυτικής βάσης είδε λάμψη, και μετά ότι μερικά από τα εμπορευματοκιβώτια είχαν αρπάξει φωτιά. Το προσωπικό της βάσης κινητοποιήθηκε για να σβήσει την φωτιά.

Τρία χρόνια από την τραγωδία στο Μαρί

Ο αστυνομικός σταθμός και η πυροσβεστική ενημερώθηκαν και δύο πυροσβεστικά οχήματα και έξι πυροσβέστες έφτασαν στο χώρο. Στις 5:00, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, ο Διοικητής της πυροσβεστικής και άλλοι αξιωματούχοι ενημερώθηκαν για την φωτιά και τις εκρήξεις.

Στις 5:17, ο Διοικητής του Ναυτικού έφτασε στην ναυτική βάση και διέταξε να εκκενώσουν τον χώρο. Ζήτησε επίσης τη συνδρομή από την Εθνική Φρουρά ελικοπτέρων ώστε να βοηθήσουν την κατάσβεση της φωτιάς.

Ένοχος για την έκρηξη στο Μαρί κρίθηκε ο πρώην υπουργός Άμυνας

Περίπου στις 5:50 το πρωί, μια μεγάλη έκρηξη που προκάλεσε ωστικό κύμα, προκάλεσε τον θάνατο 13 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 62.

Καταστράφηκε ο γειτονικός σταθμός, ενώ υπήρχαν ζημίες σε υποδομές στην ναυτική βάση, στα γύρω χωριά και στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Λεμεσού.

Συγκλονιστικές μαρτυρίες στη δίκη για το Μαρί

Νεκροί έπεσαν οι: Αρχιπλοιάρχος Ανδρέας Ιωαννίδης, Ανθυπασπιστής Κλεάνθης Κλεάνθους, Πλοιάρχος Λάμπρος Λάμπρου, Επικελευστής Μιχάλης Ηρακλέους, Κελευστής Αντώνης Χαραλάμπους, Λοχίας Βασίλης Κρόκος, Λοχίας Σπύρος Τταντής, Λοχίας Γιώργος Γιακουμή, Λοχίας Παναγιώτης Θεοφίλου, Υπαστυνόμος Ανδρέας Παπαδόπουλου, Λοχίας Αδάμος Αδάμος και οι στρατιώτες ναυτικού Μίλτος και Χρίστος Χριστοφόρου.

Υπόθεση έκρηξης στο Μαρί: Διαμαρτυρίες για απονομή χάριτος στον πρώην υπουργό Άμυνας

Διαβάστε περισσότερα για την Κύπρο πατώντας εδώ!