Πρόσκληση στις εκπαιδευτικές οργανώσεις και τους γονείς να προσέλθουν σε ένα διάλογο

Πρόσκληση στις εκπαιδευτικές οργανώσεις και τους γονείς να προσέλθουν σε ένα διάλογο

Πρόσκληση στις εκπαιδευτικές οργανώσεις και τους γονείς να προσέλθουν σε ένα διάλογο με συγκεκριμένη ατζέντα για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο εκπαιδευτικό σύστημα, στις επισημάνσεις των εκθέσεων που έχουν κατά νου και πρόσφατα της έκθεσης του Γενικού Ελεγκτή, θα αποστείλει το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, όπως δήλωσε ο πολιτικός προϊστάμενος του Υπουργείου, Κώστας Χαμπιαούρης.

«Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι έχουν παρθεί κάποιες αποφάσεις από το Υπουργικό Συμβούλιο στη βάση των οποίων γίνεται η στελέχωση των σχολείων ώστε να μπορέσουμε να είμαστε έτοιμοι τον προσεχή Σεπτέμβρη για να λειτουργήσουν κανονικά τα σχολεία μας. Ακόμη και αυτά, μαζί με πολλά άλλα, είμαστε πρόθυμοι να μπούμε σε έναν ανοιχτό διάλογο, χωρίς να αποσύρουμε τις αποφάσεις του Υπουργικού διότι δεν μπορούμε να το κάνουμε, δεν είναι αρμοδιότητα μου», πρόσθεσε.

Ανέφερε, παράλληλα, ότι την εκπαιδευτική πολιτική την έχει η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας, προσθέτοντας ότι δεν θέλει να σκέφτεται ότι "θα πληρώσουν τη νύμφη τα παιδιά".

«Αυτό είναι πολύ σκληρό μέτρο, να περιμένουμε τον Σεπτέμβρη τη στιγμή που έχουμε δυο μήνες στη διάθεση μας για να επιλύσουμε όλα τα προβλήματα, κάτι για το οποίο συμφωνούν όλοι ότι χρειάζεται ο εξορθολογισμός», σημείωσε.
------------
Ο Υπουργός Παιδείας είχε σήμερα συνάντηση, στα Κεντρικά γραφεία της Συμμαχίας Πολιτών, με τον Πρόεδρο της Συμμαχίας, Γιώργο Λιλλήκα.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντησης, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών είπε ότι πριν αρκετές μέρες είχαν μια συνάντηση με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις όπου είχαν δηλώσει στο τέλος της συνάντησης ότι θα έπαιρναν πρωτοβουλία ως Συμμαχία Πολιτών για να συμβάλουν, να βοηθήσουν έτσι ώστε να ξεκινήσει ένας δημιουργικός και παραγωγικός διάλογος που θα αντιμετωπίσει όλα τα σοβαρά ζητήματα που χρίζουν αντιμετώπισης στο εκπαιδευτικό σύστημα.

«Τις τελευταίες μέρες, δυστυχώς, βιώνουμε μια αντιπαράθεση, μια όξυνση στις σχέσεις Υπουργείου Παιδείας και εκπαιδευτικών οργανώσεων που σίγουρα μας γεννά πάρα πολλές ανησυχίες για το πως θα ξεκινήσει η νέα χρονιά. Είχαμε ζητήσει τη συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας, τον οποίο θέλω να ευχαριστήσω όπως και τις συνεργάτιδες του για την συνάντηση. Θεωρώ ότι είχαμε μια πολύ παραγωγική συζήτηση», συμπλήρωσε.

Ο κ. Λιλλήκας είπε ότι εισηγήθηκαν στον Υπουργό Παιδείας όπως πάρει ο ίδιος μια πρωτοβουλία να καλέσει τις εκπαιδευτικές οργανώσεις σε διάλογο χωρίς να αποκλείονται και αυτά τα οποία αποφασίστηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο να συζητηθούν.

«Θεωρούμε ότι είναι μια αναγκαιότητα ο εξορθολογισμός όπως και ο εκσυγχρονισμός του όλου εκπαιδευτικού μας συστήματος και μια, ακόμα θα έλεγα, ριζοσπαστική μεταρρύθμιση σε βάθος. Ταυτόχρονα, θεωρούμε ότι ο διάλογος είναι απαραίτητος για να πάει μπροστά αυτή η μεταρρύθμιση αλλά και η ίδια η κοινωνία, όμως ο διάλογος θα πρέπει να γίνεται με βάση την ιεράρχηση προτεραιοτήτων, τη σημασία και την αξία των ζητημάτων που θα μπουν στο τραπέζι του διαλόγου», πρόσθεσε.

Όπως είπε ο κ. Λιλλήκας, ο διάλογος για να είναι παραγωγικός πρέπει να υπάρχει η καλή διάθεση από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, «όμως θα πρέπει, και το θεωρούμε πολύ σημαντικό, να υπάρχουν χρονοδιαγράμματα τα οποία θα πρέπει να είναι αποδεκτά από όλους και από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις».

«Είναι αδιανόητο ένας διάλογος να ξεκινά, να είναι σε γενικό πλαίσιο και να μην υπάρχει ένα χρονοδιάγραμμα όπου θα πρέπει να καταλήξει είτε σε μια ομόφωνη απόφαση είτε έστω σε μια διαφωνία. Με αυτό το πνεύμα, είχαμε κάνει το διάλογο με τον Υπουργό ο οποίος μας ενημέρωσε για όλα τα ζητήματα που βρίσκονται αυτή τη στιγμή μπροστά στο Υπουργείο για να ληφθούν αποφάσεις ή για να τροχιοδρομηθούν αλλαγές. Θέλω να εκφράσω την ικανοποίηση μου γιατί ο Υπουργός έδειξε διάθεση για διάλογο και για να πάρει την πρωτοβουλία προς τις συνδικαλιστικές οργανώσεις. Θα μιλήσουμε και με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και ελπίζω ότι τις επόμενες μέρες θα δούμε αυτό το διάλογο να ξεκινά μακριά από αντιπαραθέσεις και απειλές», ανέφερε.

Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, στις δηλώσεις του είπε ότι ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών για τις πρόσφατες εξελίξεις στον χώρο της εκπαίδευσης.

«Πολύ σωστά έχει αναφέρει ότι είμαστε πάντοτε ανοιχτοί στον διάλογο. Θα αποστείλουμε επιστολή και θα προσκαλέσουμε τις εκπαιδευτικές οργανώσεις και τους γονείς σε ένα διάλογο με συγκεκριμένη ατζέντα για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο εκπαιδευτικό μας σύστημα, στις επισημάνσεις των εκθέσεων που έχουμε κατά νου και πρόσφατα της έκθεσης του Γενικού Ελεγκτή. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι έχουν παρθεί κάποιες αποφάσεις από το Υπουργικό Συμβούλιο στη βάση των οποίων γίνεται η στελέχωση των σχολείων ώστε να μπορέσουμε να είμαστε έτοιμοι τον προσεχή Σεπτέμβρη για να λειτουργήσουν κανονικά τα σχολεία μας. Ακόμη και αυτά, μαζί με πολλά άλλα, είμαστε πρόθυμοι να μπούμε σε έναν ανοιχτό διάλογο, χωρίς να αποσύρουμε τις αποφάσεις του Υπουργικού διότι δεν μπορούμε να το κάνουμε, δεν είναι αρμοδιότητα μου», σημείωσε.

Ο κ. Χαμπιαούρης επανέλαβε ότι με τις αποφάσεις αυτές προχωρούν στην στελέχωση, «αλλά μαζί με όλα τα άλλα, αν υπάρχουν αντιπροτάσεις και σε αυτά που αποφασίστηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο είμαστε ανοιχτοί να τα επανεξετάσουμε όλα στο πλαίσιο ενός ευρύτερου, συνολικού εξορθολογισμού για ποιοτική αναβάθμιση της εκπαίδευσης μας στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης και των πολιτικών της Κυβέρνησης».

Σε ερώτηση του ΚΥΠΕ αν το Υπουργείο Παιδείας έχει κάποιο πλάνο να αντιμετωπίσει την περίπτωση που δεν βρεθεί λύση και οι εκπαιδευτικές οργανώσεις τον Σεπτέμβρη δεν ανοίξουν τα σχολεία, ο κ. Χαμπιαούρης είπε ότι ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών έχει αναφέρει ότι ένας διάλογος πρέπει να έχει αρχή και τέλος.

«Σε περίπτωση που υπάρχει διαφωνία, αντιλαμβάνεστε ότι την εκπαιδευτική πολιτική την έχει η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας. Δεν θέλω να σκέφτομαι ότι θα πληρώσουν τη νύμφη τα παιδιά. Αυτό είναι πολύ σκληρό μέτρο, να περιμένουμε τον Σεπτέμβρη τη στιγμή που έχουμε δυο μήνες στη διάθεση μας για να επιλύσουμε όλα τα προβλήματα, κάτι για το οποίο συμφωνούν όλοι ότι χρειάζεται ο εξορθολογισμός», κατέληξε.