ΛΑΡΝΑΚΑ: Αποφασίστηκε επαναξιολόγηση όσων κατέχουν τουρκοκυπριακές περιουσίες στα Λεύκαρα

ΛΑΡΝΑΚΑ: Αποφασίστηκε επαναξιολόγηση όσων κατέχουν τουρκοκυπριακές περιουσίες στα Λεύκαρα

Επαναξιολόγηση όσων κατέχουν τουρκοκυπριακές περιουσίες στα Λεύκαρα, πρόταση προς τον ΥΠΕΣ για αξιοποίηση ορισμένων κατοικιών για αγροτουρισμό και παραχώρηση κάποιων εξ αυτών σε νεαρά ζευγάρια, αποφασίστηκε σε συνάντηση Δημάρχου Λευκάρων και Επάρχου Λάρνακας.

Διαβάστε: Εργασίες στον αυτοκινητόδρομο Λεμεσού – Λευκωσίας αύριο Τετάρτη - Κλείστη μια λωρίδα
Διαβάστε:
 ΥΠΑΜ: Διευκρινήσεις για απόφαση με τους πλοιοκτήτες - Να μη διαστρεβλώνουν την απόφαση

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Λευκάρων Σοφοκλής Σοφοκλέους «το θέμα των εγκαταλελειμμένων Τουρκοκυπριακών κατοικιών συζητήθηκε κατά τη διάρκεια συνάντησης που πραγματοποιήθηκε χθες με τον Επαρχο Λάρνακας Οδυσσέα Χατζηστεφάνου, στην Επαρχιακή Διοίκηση. Είναι γεγονός ότι για το συγκεκριμένο θέμα αντιμετωπίζουμε πολλαπλά προβλήματα τα οποία χρειάζεται να λυθούν άμεσα προκειμένου οι κατοικίες αυτές να αποκατασταθούν και να αξιοποιηθούν, αντί να αποτελούν ένα πολύ άσχημο σκηνικό για τα Λεύκαρα».

Πρόσθεσε ότι κατά τη συνάντηση αποφασίστηκε η λήψη συγκεκριμένων μέτρων, μεταξύ των οποίων «η προστασία των κατοικιών αυτών από το πέρασμα του χρόνου, η στήριξη όσων είναι ετοιμόρροπα και ο γενικός καθαρισμός τους από συνεργεία του Δήμου. Η καθαριότητα γίνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα αφού για τα Λεύκαρα οι συγκεκριμένες κατοικίες ήταν, είναι και πρέπει να είναι συνέχεια της πολιτιστικής μας κληρονομιάς αφού έχουν αρχιτεκτονική και πολιτιστική αξία».

Το τέμενος και το κοιμητήριο των Τούρκων, συνέχισε «καθαρίζονται κάθε χρόνο από τους εργάτες του Δημαρχείου, με στόχο οι χώροι λατρείας των Τουρκοκυπρίων να συντηρούνται και να εξακολουθήσουν να αποτελούν μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς». Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Σοφοκλέους είπε πως «στη συνάντηση με τον Επαρχο Λάρνακας, αποφασίστηκε επίσης να γίνει επανέλεγχος αυτών που κατέχουν και υπό ποιο καθεστώς κατέχουν Τουρκοκυπριακά ακίνητα που έχουν παραχωρηθεί, με τον τρόπο που έχουν παραχωρηθεί εδώ και πολλά χρόνια. Επίσης αποφασίστηκε να γίνει γενική επαναξιολόγηση του τρόπου παραχώρησης των κατοικιών αυτών σε ιδιώτες και ορισμένα από αυτά να δοθούν κατά προτεραιότητα σε νεαρά ζευγάρια».

Σε άλλη ερώτηση ο Δήμαρχος Λευκάρων είπε ότι από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του «ξεκίνησε αξιολόγηση και έλεγχος όλων όσων κατέχουν τουρκοκυπριακές κατοικίες και ακίνητα, η οποία πρέπει σύντομα να ολοκληρωθεί. Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στα Λεύκαρα του Διευθυντή των Τουρκοκυπριακών περιουσιών ο οποίος έδωσε συγκεκριμένες οδηγίες προς αυτή τη κατεύθυνση». 

Σημείωσε ότι «στη συνάντηση με τον Επαρχο Λάρνακας αποφασίστηκε επίσης όπως μεταφερθεί στον Υπουργό Εσωτερικών, πρόταση για προκήρυξη διαδικασίας ώστε ορισμένες Τουρκοκυπριακές περιουσίες να παραχωρηθούν με ενοίκιο σε άτομα που ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με τον αγροτουρισμό. Δόθηκε μάλιστα ένα συγκεκριμένο παράδειγμα για Τουρκοκυπριακή κατοικία στην Λάρνακα για την οποία υπήρξε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από ιδιώτες να ανακαινιστεί και να χρησιμοποιηθεί, μέσω ενοικίασης, ως αγροτουριστικό κατάλυμα».

Ο κ. Σοφοκλέους είπε επίσης ότι «τα χρήματα, για να γίνουν όλα όσα αποφασίστηκαν με τον Επαρχο Λάρνακας και αφορούν τις Τουρκοκυπριακές περιουσίες, θα δοθούν από την Υπηρεσία Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών περιουσιών από τον προϋπολογισμό του κράτους». Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Λευκάρων έχει συμφωνηθεί με τον Επαρχο Λάρνακας όπως παρακολουθείται στενά η όλη διαδικασία και εντός 3 μηνών, δηλαδή γύρω στα Χριστούγεννα, να πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση προκειμένου να γίνει αξιολόγηση όσων θα υλοποιηθούν και αφορούν τις Τουρκοκυπριακές περιουσίες.

Διαβάστε περισσότερα για την Κύπρο πατώντας εδώ!