ΠΙΝΑΚΕΣ: Ανοικτή πληγή στο «κορμί» του νησιού μας οι πυρκαγιές - Στάχτη τεράστιες εκτάσεις

ΠΙΝΑΚΕΣ: Ανοικτή πληγή στο «κορμί» του νησιού μας οι πυρκαγιές - Στάχτη τεράστιες εκτάσεις
ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
Φωτογραφίες:

Σχεδόν κάθε καλοκαίρι το φυσικό περιβάλλον της Κύπρου έρχεται αντιμέτωπο με την πύρινη λαίλαπα, μετρώντας πολλά εκτάρια καμένης γης.

Τα στατιστικά στοιχεία του Τμήματος Δασών, προβληματίζουν καθώς το 85% των δασικών πυρκαγιών οφείλονται στον ανθρώπινο παράγοντα.

Η απερισκεψία μερικών σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στο νησί μας αποτελούν την μεγαλύτερη απειλή για τη φυσική βλάστηση του τόπου.

Το χειρότερο έτος όσον αφορά τα εκτάρια που κάηκαν ήταν το 2000 καθώς συνολικά 7,500 εκτάρια γης είχαν γίνει στάχτη, ενώ η καλύτερη χρονιά ήταν το 2017 με 428 εκτάρια γης.

1

Όσον αφορά τις δασικές πυρκαγιές η χειρότερη χρονιά ήταν το 2003 με 379 ενώ η καλύτερη χρονιά ήταν το 2014 με 68 πυρκαγιές.

2

Έντονο προβληματισμό προκαλούν τα στοιχεία του Τμήματος Δασών που αφορούν τις αιτίες πρόκλησης πυρκαγιών, καθώς το 85% οφείλεται στον ανθρώπινο παράγοντας με ένα ποσοστό τις τάξεως του 26% να είναι κακόβουλες ενέργειες, ενώ ποσοστό 74% να είναι από αμέλεια.

3

«Άγρυπνοι» φρουροί οι πολίτες

Τις περισσότερες πυρκαγιές τις αντιλαμβάνονται και τις καταγγέλλουν ευσυνείδητοι πολίτες. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Τμήματος Δασών το 38% των πυρκαγιών αντιλήφθηκαν πολίτες που ενημέρωσαν τις αρχές.

4

Διαβάστε περισσότερα για την Κύπρο ΕΔΩ!