Ενωμένοι οι εκπαιδευτικοί παίρνουν μέτρα - Απαράδεκτος Χαμπιαούρης (pic)

Ενωμένοι οι εκπαιδευτικοί παίρνουν μέτρα - Απαράδεκτος Χαμπιαούρης (pic)

Η σύσκεψη των τριών οργανώσεων που απαρτίζεται από εκπαιδευτικούς ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 11:00 το πρωί, με τις εξελίξεις να μην είναι θετικές για το άμεσο μέλλον της παιδείας.

Επιμέλεια: Κυριάκος Αποστόλου

Οι ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ και ΟΛΤΕΚ συναντήθηκαν στα γραφεία της ΠΟΕΔ με σκοπό να αποφασίσουν για τα επόμενα βήματα των εκπαιδευτικών, αφού η επιστολή απάντησης του Υπουργείου Παιδείας δεν τους ικανοποίησε και προχωρούν παρακάτω.

Διαβάστε: ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ - Αυτοί οι λαμπτήρες αποσύρονται από την αγορά

Οι οργανώσεις είναι έτοιμες να πάρουν μέτρα, ενώ σύμφωνα με την εκπομπή «Μεσημέρι και Κάτι» του ΣΙΓΜΑ, δηλώνουν ενωμένες σαν γροθιά με σκοπό να υπερασπιστούν με τον καλύτερο τρόπο την δημόσια εκπαίδευση, την σωστή μόρφωση των παιδιών αλλά και την αξιοπρέπεια τους. Οι εκπαιδευτικοί ανακοίνωσαν πως θα κατέβουν προς το Προεδρικό Μέγαρο στις 28/8 σε μία πορεία που είχε μπει στον «πάγο», ωστόσο, μετά τις τελευταίες εξελίξεις θα βγουν στους δρόμους και μάλιστα με περισσότερο κόσμο στο πλευρό τους.

Δείτε την επιστολή που απέστειλε ο Υπουργός:
8
8
8
8
8
8
8
8

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι εκπαιδευτικοί χαρακτήρισαν ως απαράδεκτη την επιστολή του κ. Χαμπιαούρη, ενώ σημείωσαν πως δεν είναι διατεθειμένοι να κατέβουν σε άλλους διαλόγους από τη στιγμή που δεν έχει αποσυρθεί ούτε ένα μέτρο από αυτά που στηρίζει το Υπουργείο Παιδείας. Όπως αντιλαμβάνεστε η κρίση στην Παιδεία βαθαίνει με αποτέλεσμα η ταλαιπωρία των παιδιών να πλησιάζει, παρόλο που οι οργανώσεις υπογράμμισαν ότι οι επόμενες κινήσεις τους θα διακρίνονται από σοβαρότητα και ταχύτητα με μοναδικό σκοπό τον καλό των μαθητών.

Οι δηλώσεις τους:
Ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ Φίλιος Φυλακτού, σε δηλώσεις του είπε ότι το πρώτο μήνυμα που βγαίνει από τη σημερινή κοινή συνεδρία που είχαν οι τρεις εκπαιδευτικές οργανώσεις είναι ότι: «παραμένουμε ενωμένες, συντονισμένες σε όλα τα βήματα και αυτό θα διατηρηθεί μέχρι τέλους, στον πολύ κρίσιμο και σοβαρό αγώνα που προδιαγράφεται και σφραγίστηκε χθες με την επιστολή, την απαντητική, που πήραμε από το Υπουργείο Παιδείας».

Ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Γιάννος Σωκράτους, στις δικές του δηλώσεις είπε ότι «τοις φρονίμοις ολίγα. Η απαντητική επιστολή δυστυχώς δεν αφήνει πολλά περιθώρια. Αυτό που θέλουμε να πούμε είναι ότι οι στιγμές είναι πάρα πολύ κρίσιμες και επιβάλλεται αυτή την στιγμή ο καθένας πραγματικά να αναλάβει τις ευθύνες του», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της ΟΛΤΕΚ Παναγιώτης Λυσάνδρου, σε δηλώσεις του είπε ότι η απαντητική επιστολή, δυστυχώς, «κρίνεται απαράδεκτη και αυτό καθιστά την όποια προσπάθεια εκ μέρους μας για διάλογο με τον Υπουργό Παιδείας και το Υπουργείο γενικά, δυστυχώς, πρακτικά αδύνατη». Ερωτηθείς αν διακόπτουν το διάλογο με το Υπουργείο Παιδείας, ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ είπε ότι θεωρούν ότι ο κύκλος ο οποίος έχει ανοίξει μετά τις μονομερείς αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου ήταν και ένα δικό τους αίτημα και επιτακτική ανάγκη να ανοίξει, λοιπόν, ένας κύκλος διαλόγου ο οποίος δεν είχε γίνει προηγουμένως. «Αυτός ο κύκλος θεωρούμε ότι με την απαντητική επιστολή του Υπουργού Παιδείας στην ουσία φτάνει σε ένα σημείο που πλέον δεν υπάρχει διέξοδος. Συνεπώς, αυτή την στιγμή πρέπει ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του πλέον και νομίζω ότι αυτό είναι μήνυμα προς πολλούς αποδέκτες», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις, ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ είπε ότι επειδή η λέξη διάλογος σημαίνει πολλά πράγματα... «εμείς τουλάχιστον όλο αυτό το διάστημα εκείνο που είδαμε ήταν ένα σκοτεινό μονόλογο και νομίζω στην ερώτηση το τι έπεται, οι εκπαιδευτικές οργανώσεις με αποφάσεις τους τον Ιούλιο, έχουμε αποφασίσει συγκεκριμένα πράγματα τα οποία από σήμερα αρχίζουμε την υλοποίηση τους».

«Και νομίζω αυτό δε χρειάζεται οποιαδήποτε άλλη επεξήγηση. Ξέρουμε όλοι πολύ καλά, ότι στις 28 του μηνός είχαμε προετοιμάσει μια εκδήλωση, η οποία είχε παγώσει στην ουσία, αυτή την στιγμή ξεπαγώνει και αρχίζουμε να εργαζόμαστε για το δικό μας πλέον αγώνα, κοινό αγώνα, τον οποίο ενωμένοι θα δώσουμε μέχρι τέλους, μαζί με τις χιλιάδες των εκπαιδευτικών και όχι μόνο. Μαζί με πάρα πολύ κόσμο, ο οποίος ήδη εκδηλώνει ενδιαφέρον για όλα τα ζητήματα που μας απασχολούν και πιστεύουμε και με πάρα πολύ κόσμο που αντιλαμβάνεται ότι η πρωτοφανής αυτή κρίση στην παιδεία αυτή τον δεκαετιών θα οδηγήσει σε δυσμενή αποτελέσματα το δημόσιο σχολείο και αυτό δε θα το επιτρέψουμε», συμπλήρωσε.  Απαντώντας σε ερώτηση αν το Σεπτέμβριο θα ανοίξουν τα σχολεία, ο κ. Φυλακτού είπε ότι τα μέτρα ενεργοποιούνται όπως έχουν πει.

«Έχουμε πει ξεκάθαρα ότι στην ώρα τους θα ανακοινώνουμε εκείνα που κρίνουμε ότι χρειάζεται να ανακοινώσουμε. Δεν έχει αποσυρθεί τίποτε από αυτά που έχουμε αποφασίσει. Αυτό είναι το σημαντικό», σημείωσε. Σε παρατήρηση αν είναι η κλιμακωτή η λήψη των μέτρων, ο κ. Φυλακτού είπε ότι είναι θέμα το οποίο θα ανακοινώσουν στη συνέχεια και πρόσθεσε ότι έχουν επίγνωση της κατάστασης, με την σοβαρότητα και την υπευθυνότητα θα πορευτούμε. Κληθείς να σχολιάσει την σημερινή ανακοίνωση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ είπε ότι δεν θέλουν να μπουν σε αυτή τη διαδικασία και πρόσθεσε ότι ο καθένας κρίνεται. «Αυτή την στιγμή η Παιδεία ταλανίζεται. Έχει να αντιμετωπίσει ένα σοβαρότατο πρόβλημα και νομίζω, ότι οτιδήποτε άλλο γίνεται αυτή την στιγμή αποπροσανατολίζει από αυτό το πολύ σοβαρό πρόβλημα που αντιλαμβάνεστε ότι αφορά όχι τους εκπαιδευτικούς μόνο, αλλά το σύνολο της κυπριακής κοινωνίας», πρόσθεσε. Απαντώντας σε ερώτηση αν θα απαντήσουν γραπτώς στον Υπουργό Παιδείας, ο κ. Σωκράτους είπε ότι θα εκδώσουν σε λίγο ανακοίνωση.

Ερωτηθείς να απαριθμήσει ποια είναι τα κυριότερα σημεία που υπάρχουν μεγάλες διαφωνίες, ο κ. Σωκράτους είπε ότι δυστυχώς, είναι μια επιστολή η οποία συνολικά από την αρχή μέχρι το τέλος δεν είναι επιστολή η οποία προέρχεται από κάποιον ο οποίος θέλει να λύσει το πρόβλημα. «Κάποιος ο οποίος θέλει να λύσει το πρόβλημα, δεν ανατρέχει ούτε στις 2 Ιουλίου ούτε στις 4 Ιουλίου. Αυτά τα είπαμε και τα εξηγήσαμε. Είναι ξεκάθαρο και όλος ο κόσμος το γνωρίζει πλέον ότι πραγματικά διάλογος δεν έγινε. Άρα, λοιπόν κάποιος που θέλει να λύσει το πρόβλημα δεν ανατρέχει ούτε στις 2 ούτε στις 4 Ιουλίου όπως έκανε ο Υπουργός, όπως, επίσης, και πολλές άλλες αναφορές για το τι είναι εξορθολογισμός, πως εννοεί ο καθένας τον εξορθολογισμό, όπως και τις αποφάσεις στο Προεδρικό και τελικά τι αποφάσεις λήφθηκαν εκεί που στο δικό μας το μυαλό ήταν ξεκάθαρες. Είναι πάρα πολλά τα ζητήματα. Νομίζω να το αφήσουμε εδώ», συμπλήρωσε. Σε παρέμβαση του, ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ είπε ότι σε όλες αυτές τις σελίδες δεν υπάρχει ίχνος διαλλακτικότητας από την πλευρά του Υπουργείου.

Διαβάστε περισσότερα για την Κύπρο πατώντας εδώ!