Λεμεσός: 760 οικιστικά τεμάχια δεν «απελευθερώθηκαν» ακόμα από τις Βρετανικές Βάσεις

Λεμεσός: 760 οικιστικά τεμάχια δεν «απελευθερώθηκαν» ακόμα από τις Βρετανικές Βάσεις

Με κινητοποιήσεις προειδοποιούν οι ιδιοκτήτες τους.

Σε δυναμικές κινητοποιήσεις προτίθενται να προχωρήσουν οι ιδιοκτήτες γης της δυτικής Λεμεσού που τα τεμάχια τους βρίσκονται εντός των Βάσεων, εάν δεν προχωρήσει το συντομότερο το θέμα της συμφωνίας για ζωνοποίηση της περιοχής.

Όπως είναι γνωστό, από το 2014 και σε επίσκεψη εκεί του Προέδρου Αναστασιάδη, η Βρετανικής κυβέρνηση, ανακοίνωσε ότι οι συγκεκριμένες περιουσίες που βρίσκονται εντός των Βάσεων, περνάνε πλέον στην δικαιοδοσία της Κυπριακής. Μιλάμε για 760 οικιστικά τεμάχια, τα οποία βρίσκονται νότια της οδού Ηλία Καννάουρου και Αγίου Γεωργίου. Και όπως μας δήλωσε ο δήμαρχος Ύψωνα Παντελής Γεωργίου που είναι ο συντονιστής των κοινοτήτων της δυτικής περιοχής για το όλο θέμα, σύντομα ξεκινά επαφές τόσο με τις βρετανικές Βάσεις όσο και με τους αρμοδίους της Κυπριακής Δημοκρατίας με στόχο την άμεση υλοποίηση της σχετικής συμφωνίας με τη δημοσίευση της Δήλωσης Πολιτικής με τις Βρετανικές Βάσεις.

Όπως μας εξήγησε ο δήμαρχος, η υλοποίηση της συμφωνίας, πέραν των άλλων, θα δώσει βαθιά οικονομική ανάσα στους επηρεαζόμενους ιδιοκτήτες, καθώς θα μπορούν στα τεμάχια τους να ανεγείρουν κατοικίες για τους ίδιους ή τα παιδιά τους, ή να βάλουν τις περιουσίες τους υποθήκη και να δανειοδοτηθούν από τις Τράπεζες.

Σε ερώτηση μας που αποδίδει την καθυστέρηση που παρατηρείται ως προς το πιο πάνω θέμα, ο Παντελής Γεωργίου ανέφερε ότι το αποδίδει στο BREXIT και στις διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη για έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση μας ο δήμαρχος Ύψωνα, ανέφερε ότι από την συγκεκριμένη περιοχή που θα "απελευθερωθεί" απουσιάζουν βασικές υποδομές που πρέπει άμεσα να γίνουν, όπως η ασφαλτόστρωση, δίκτυο ομβρίων υδάτων και ηλεκτροδότηση.

Επεσήμανε δε ότι μέρος της δαπάνης για τα πιο πάνω θα πληρώσουν και οι ιδιοκτήτες γης που θα προχωρήσουν σε αξιοποίηση της περιουσίας τους, ενώ όσον αφορά τον Δήμο Ύψωνα, στις υποχρεώσεις του είναι η ασφαλτόστρωση μόνο γεωργικών δρόμων στην περιοχή, καθώς και η απαλλοτρίωση οδικού δικτύου στην περιοχή που εμπίπτει στα όρια του Αναδασμού.

Διαβάστε περισσότερα για την Κύπρο εδώ!