«...Κι αυτοί χαράμισαν μια σφαίρα, γιατί οι δειλοί πάντα τους άοπλους χτυπούν»

«...Κι αυτοί χαράμισαν μια σφαίρα, γιατί οι δειλοί πάντα τους άοπλους χτυπούν»
ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
Φωτογραφίες:

14 Αυγούστου 1996 – Δολοφονείτε σε ηλικία 26 ετών ένα θαρραλέο παλικάρι που δεν άντεξε να βλέπει τη σημαία της κατοχικής πλευράς να ανεμίζει – Πέθανε με περηφάνεια και θάρρος.

Γράφει: Μαρία Χαραλάμπους

Ο Σολωμός Σολωμού γεννήθηκε το 1970 και καταγόταν από το Παραλίμνι, ξάδελφος του Τάσου Ισάακ ο οποίος στις 11 Αυγούστου το 1996 σε ηλικία 24 χρονων  δολοφονήθηκε από τα ανελέητα κτυπήματα και τον βαρύ ξυλοδαρμό κατά τη διάρκεια αντικατοχικής διαδήλωσης στην περιοχή της νεκρής ζώνης, στη Δερύνεια.

article 14900 article Copy

Με το ίδιο θάρρος και τόλμη, ο Σολωμός Σολωμού στις 14 Αυγούστου 1996, ημέρα της κηδείας του αγαπημένου του ξαδέλφου Ισαάκ, ο ίδιος μαζί με μία ομάδα από διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς το οδόφραγμα της Δερύνειας για να εναποθέσουν στεφάνια και λουλούδια στο χώρο της δολοφονίας του Ισαάκ.

solomostsigaro 400x300

Η εμφάνιση της ομάδας των «Γκρίζων Λύκων», φούντωσε τα αίματα με αποτέλεσμα να ξεκινήσει πετροπόλεμος. Εκεί ο Σολωμού, πέρασε στη νεκρή ζώνη και προσπάθησε ν΄ανέβει σε έναν ιστό για να κατεβάσει την τουρκική σημαία. Tούρκοι ελεύθεροι σκοπευτές από το απέναντι τουρκικό φυλάκιο τον πυροβόλησαν και ο Σολωμός Σολωμού έπεσε νεκρός από σφαίρα στο λαιμό.

σολωμος σολωμου2 copy copy

σολωμος σολωμου2 copy copy

Παίρνοντας τα πράγματα από την αρχή…

Κυπριακή Ομοσπονδία Μοτοσικλετιστών

Στις αρχές του 1996, η Κυπριακή Ομοσπονδία Μοτοσικλετιστών, ανακοινώνει την απόφαση της για μεγαλειώδη αντικατοχική πορεία από το Βερολίνο προς την Κερύνεια, με σύνθημά τους «Απελευθέρωση η μόνη λύση». 

Περισσότερα για την δράση της Κυπριακής Ομοσπονδίας Μοτοσικλετιστών ΕΔΩ

Το σύνθημα που χρησιμοποιήθηκε, έτσι ώστε να κεντρίσει το ενδιαφέρον των άλλων ευρωπαίων μοτοσικλετιστών,ήταν: «Για έναν κόσμο χωρίς σύνορα-ζήσε ελεύθερα-οδήγησε ελεύθερα».

Η αντικατοχική πορεία Βερολίνο- Κερύνεια

Έτσι στις 2 Αυγούστου 1996 ξεκινά η πορεία από το Βερολίνο με συμμετοχές μοτοσικλετιστών από διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες (200 περίπου μοτοσικλετιστές).

Οι διαδηλωτές ζήτησαν να μην τους εμποδίσει η Κυπριακή αστυνομία ή τα Ηνωμένα Έθνη στην πραγμάτωση του έργου τους, έτσι ώστε να μην φανεί ότι δεν υπάρχει ελευθερία στην διακίνηση.

Παρά τις όποιες προσπάθειες, ο Ντενκτάς προειδοποιεί ότι θα προκαλέσει επεισόδια στη νεκρή ζώνη, εάν φυσικά αυτή παραβιαστεί, μεταξύ διαδηλωτών και δικών του «πολιτών» για να αμαυρώσει την καλή εικόνα που είχε δημιουργήσει η πορεία μέχρι εκείνη τη στιγμή

Έτσι τόσο ο τότε πρόεδρος της Κύπρου, Γλαύκος Κληρίδης όσο και ο πρόεδρος των μοτοσικλετιστών, Γιώργος Χατζηκώστας, προσπάθησαν να ακυρώσουν την πορεία για την ασφάλεια των πολιτών και την αποφυγή προβλημάτων.

Πραγματοποίηση της πορείας

Μάταια όμως η οποιαδήποτε προσπάθεια εφόσον, οι Κύπριοι μοτοσικλετιστές ξεκινούν μόνοι τους και ανοργάνωτοι, οργισμένοι από την ηγεσία και την απόφαση της.

Έτσι στις 7 το απόγευμα οι μοτοσικλετιστές της πορείας Βερολίνο-Κερύνεια φτάνουν στο οδόφραγμα του «Λήδρα Πάλας» και μια αντιπροσωπεία ζητά από τις κατοχικές αρχές να επιτραπεί στην πορεία να συνεχίσει.

Οι κατοχικές αρχές ζητούν ως προϋπόθεση για κάτι τέτοιο την αναγνώριση νόμιμης υπόστασης στο ψευδοκράτος του Ντενκτάς και τους υποβάλουν τα σχετικά έγγραφα.

αα

Η αντιπροσωπεία της πορείας αρνείται, δείχνοντας έμπρακτα την μη αναγνώριση της ύπαρξης του ψευδοκράτους και των «συνόρων» του.

Γίνεται γνωστό από το ραδιόφωνο πως στη Δερύνεια οι διαδηλωτές διέσπασαν τη γραμμή κατάπαυσης του πυρός και βρίσκονται αντιμέτωποι με τις δυνάμεις κατοχής.

Εκεί όμως είχαν συγκεντρωθεί οι φασιστικές ομάδες των «Γκρίζων Λύκων» και Τουρκοκύπριων τραμπούκων, οπλισμένοι με κυνηγετικά όπλα, λοστούς, τσεκούρια κ.λπ. Οι άοπλοι διαδηλωτές που είχαν περάσει στη νεκρή ζώνη δεν ήταν παραπάνω από μερικές δεκάδες.

Τάσος Ισαάκ

Τέσσερα άτομα παγιδεύτηκαν στο συρματόπλεγμα και οι Τούρκοι άρχισαν να τους χτυπούν ανελέητα. Ο Τάσος Ισαάκ (ξάδελφος του Σολωμού), δεν είχε παγιδευτεί κι έτρεξε να βοηθήσει έναν σύντροφο του.

images 3

images 3

Θανατώθηκε με την επίθεση ξυλοδαρμού και τα ανελέητα κτυπήματα που δέχθηκε ενώ ο φακός αποθανάτισε το σύνθημα που ήταν γραμμένο στη μπλούζα του: «Οι Μοτοσικλετιστές τολμούν-Απελευθέρωση η ΜΟΝΗ λύση».

Διαβάστε περισσότερα για τον Τάσο Ισαάκ ΕΔΩ

Το κυπριακό κράτος φοβήθηκε και την κηδεία του Τάσου Ισαάκ την ανέβαλε τρεις φορές έως ότου πραγματοποιηθεί στο Παραλίμνι στις 14 Αυγούστου.

Σολωμός Σολωμού

Τα μαυροφορεμένα παιδιά ξεκίνησαν τις μηχανές τους και πήγαν ξανά στον τόπο του εγκλήματος. Μαζί τους ακολούθησε η ελληνική αποστολή της πορείας «Βερολίνο-Κερύνεια» καθώς και μέλη της ιταλικής ομάδας.

Ήθελαν να αποδώσουν φόρο τιμής, βάζοντας ένα στεφάνι και μια μαύρη κορδέλα στο συρματόπλεγμα που δολοφονήθηκε ο Τάσος Ισαάκ. Οι «Γκρίζοι Λύκοι» είχαν εξαφανιστεί, οι Τουρκοκύπριοι αστυνομικοί κρύβονταν στα δέντρα και μόνο οι στρατιώτες και οι Τούρκοι δημοσιογράφοι βρίσκονταν στις θέσεις τους.

σολωμος σολωμου2

Οι διαδηλωτές ήταν πολλοί, συγκροτημένοι και οργανωμένοι, μόνο ένας έφυγε μόνος του μπροστά, πέρασε σα να πετούσε πίσω από το συρματόπλεγμα  και ανέβηκε στον ιστό για να κατεβάσει την «σημαία της ντροπής».

images 5

images 5

 Ο Σολωμός Σολωμού έπεσε νεκρός από σφαίρα στο λαιμό. Στη συνέχεια άρχισαν να ρίχνουν προς τους διαδηλωτές. Οι εθνοφρουροί πήραν θέση μάχης.

H σορός του Σολωμού απομακρύνθηκε από την περιοχή. Αρκετά άτομα τραυματίστηκαν από τις σφαίρες των Τούρκων.

Ένας από τους δολοφόνους του Σολωμού Σολωμού, ήταν και ο Kενάν Aκίν, έποικος, πρώην αξιωματικός του τουρκικού στρατού και πράκτορας των Τούρκικων Μυστικών Δυνάμεων. Ομάδα ανακριτών του Αρχηγείου Αστυνομίας και της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αμμόχωστου, μετά από συντονισμένες εξετάσεις, εντόπισαν τους δράστες εναντίον των οποίων εκδόθηκαν διεθνή εντάλματα σύλληψης.

SOLOMOUDOLOFONIA 630x529

Το υλικό που εξασφαλίσθηκε χρησιμοποιήθηκε για προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εναντίον της Τουρκίας. Ωστόσο κανένας από τους δράστες δεν συνελήφθη μέχρι σήμερα.

Τραγούδι αφιερωμένο για το παλληκάρι

Ο Έλληνας τραγουδιστής, Νότης Σφακιανάκης, έγραψε ένα τραγούδι αφιερωμένο στον Σολωμό Σολωμού για την τόλμη και το θάρρος που υπέδειξε ο νεαρός Κύπριος, που θέλησε να κατεβάσει τη σημαία που ντρόπιαζε τη πατρίδα του. Το τραγούδι ονομάζεται «Ήταν τρελός». 

Οι στίχοι του τραγουδιού:

Ήταν τρελός, γι’ αυτό και τού πρεπε η δόξα, 
κι αυτοί τον πρόδωσαν με θάνατου φιλί .
Ενός τρελού πάντα μπροστά τραβάει η λόξα, 
για να φοβούνται και να κρύβονται οι δειλοί.
Ήταν τρελός, γι’ αυτό τον ξέχασαν οι αγύρτες, 
σαν το τσιγάρο του στα χείλη η ζωή.
Από τι φτιάχνονται των προδοτών οι φύτρες, 
και δεν τιμούνε όσους έχουνε φωνή…

Τρελό αδέλφι μου, έγινες ντέρτι μου, 
σ’ ένα τραγούδι πόσο θάρρος να στριμώξω;
Γίνε σημαία μου κι έλα παρέα μου, 
αυτούς στον σβέρκο μου που κάθισαν να διώξω.
Στα μαύρα χόρευε με δοξαριές θανάτου, 
ούτε τον ένοιαζε που φεύγει και μαγκιά του.

Ήταν τρελός κι αυτοί χαράμισαν μια σφαίρα, 
γιατί οι δειλοί πάντα τους άοπλους χτυπούν.
Μα, αυτός αθάνατος γυρίζει στον αγέρα
κι αυτοί οι αθάνατοι δε φεύγουν, πάντα ζουν!..

Τρελό αδέλφι μου, έγινες ντέρτι μου, 
σ’ ένα τραγούδι πόσο θάρρος να στριμώξω;
Γίνε σημαία μου κι έλα παρέα μου, 
αυτούς στον σβέρκο μου που κάθισαν να διώξω.
Στα μαύρα χόρευε με δοξαριές θανάτου, 
ούτε τον ένοιαζε που φεύγει και μαγκιά του.

Τρελό αδέλφι μου, έγινες ντέρτι μου, 
σ’ ένα τραγούδι πόσο θάρρος να στριμώξω;
Γίνε σημαία μου κι έλα παρέα μου, 
αυτούς στον σβέρκο μου που κάθισαν να διώξω.
Στα μαύρα χόρευε με δοξαριές θανάτου, 
ούτε τον ένοιαζε που φεύγει και μαγκιά του.

images 5 copyimages 5 copyimages 5 copyimages 5 copyimages 5 copyimages 5 copyimages 5 copyimages 5 copyimages 5 copyimages 5 copyimages 5 copyimages 5 copyimages 5 copy
Όλες οι φωτογραφίες στην πιο πάνω Gallery