Ινδός Πρόεδρος σε φοιτητές Παν. Κύπρου: Σκληρή δουλειά χωρίς αναμονή άμεσης επιβράβευσης

Ινδός Πρόεδρος σε φοιτητές Παν. Κύπρου: Σκληρή δουλειά χωρίς αναμονή άμεσης επιβράβευσης

Με τη διάλεξη αυτή υπό τον τίτλο «Νεολαία, τεχνολογία και ιδέες: Διαμορφώνοντας τα σχήματα του 21ου αιώνα» και την τελετή αποκαλυπτηρίων προτομής του Ινδού ποιητή και Νομπελίστα Λογοτεχνίας Rabindranath Tagore, στο χώρο της Πανεπιστημιούπολης, ο Πρόεδρος της Ινδίας ολοκλήρωσε την επίσημη επίσκεψή του στην Κύπρο.

Αναφερόμενος στο ΠΚ ο κ. Kovind ανέφερε ότι «το έργο του Νομπελίστα Χριστόφορου Πισσαρίδη και η έρευνα τεχνολογίας αιχμής η οποία διενεργείται σε αυτή την πανεπιστημιούπολη αποτελούν πραγματικά πηγή έμπνευσης».

Διαβάστε: Νέα άνοδο της ακροδεξιάς στη Γερμανία δείχνει δημοσκόπηση

«Πράγματι, η τεχνολογία έχει ανοίξει ένα ολόκληρο νέο κόσμο μάθησης», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «έχει κάνει επίσης την επίτευξη των καθηκόντων μας πιο εύκολη». «Δεν πρέπει, ωστόσο, να παρασυρθείτε από την άμεση φύση της τεχνολογίας», συμβούλευσε τους φοιτητές. Πρέπει, πρόσθεσε, «να συνεχίσετε να εργάζεστε σκληρά χωρίς να αναμένεται την άμεση επιβράβευση».

Η επιδίωξη της αριστείας, τόνισε, «θα πρέπει να είναι ο βασικός παράγοντας που θα κυριαρχεί στα μυαλά των μελλοντικών γενεών».

Ο Πρόεδρος της Ινδίας χρησιμοποίησε τα λόγια του Ινδού Νομπελίστα ο οποίος είπε ότι «η ανώτατη εκπαίδευση είναι κάτι που δεν μας παρέχει απλώς πληροφορίες, αλλά κάνει τη ζωή μας να έρθει σε αρμονία με ολόκληρη την ύπαρξη». Σύμφωνα με τον κ. Kovind «αυτά τα σοφά λόγια είναι πιο επίκαιρα σήμερα που προσπαθούμε να βρούμε την ισορροπία μας σε ένα νέο κόσμο τεχνολογίας και περιβαλλοντικής δράσης».

Αναφερόμενος στην πρόκληση της κλιματικής αλλαγής εξέφρασε την άποψη ότι δεν πρόκειται για ανυπέρβλητο πρόβλημα. «Η Ινδία και η Κύπρος έχουν ζήσει σε αρμονία με τη φύση για αιώνες. Ήρθε η ώρα για να επαναφέρουμε τις βιώσιμες πρακτικές στις σύγχρονες ζωές μας. Η τεχνολογία της νέας εποχής σε συνδυασμό με την σοφία του παρελθόντος μπορεί να επιλύσει πολλά από τα οικολογικά μας προβλήματα», είπε.

Ο Πρόεδρος της Ινδίας αναφέρθηκε και στους εορτασμούς για τα 150 χρόνια από τη γέννηση του Μαχάτμα Γκάντι οι οποίες αρχίζουν στις 2 Οκτωβρίου, σημειώνοντας ότι «το μήνυμά του για ειρήνη, συμπόνια και δικαιοσύνης θα πρέπει να μας καθοδηγεί στην προσπάθειά μας να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο κόσμο για εμάς και για άλλους».

Σε σύντομο χαιρετισμό του νωρίτερα, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου Κωνσταντίνος Χριστοφίδης ανέφερε ότι το ΠΚ συνεργάζεται με πέντε ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα στην Ινδία, προωθώντας την έρευνα και την καινοτομία και ενθαρρύνοντας την ακαδημαϊκή και φοιτητική κινητικότητα.

Αναφερόμενος στον Ινδό Νομπελίστα, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι η παρουσία της προτομής του στην Πανεπιστημιούπολη θα αποτελέσει μια ευκαιρία για τους φοιτητές, τους επισκέπτες και την κοινότητα να μάθει για τον πρώτο μη- Ευρωπαίο, στον οποίο απονεμήθηκε το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

«Θα δώσει το έναυσμα για συζήτηση αναφορικά με τη λογοτεχνία, τις κοινωνικές επιστήμες και την σημασία του πολιτισμού γενικότερα», σημείωσε.

Τα πανεπιστήμια, τόνισε ο Πρύτανης του ΠΚ, είναι χώροι που πρέπει να προκαλούν τα όρια, τα πνεύματα και τα μυαλά των ανθρώπων, που να τους κάνουν να βάλουν την φαντασία τους να δουλέψει.

«Μην περιορίζεις ένα παιδί σε όσα εσύ έμαθες, γιατί γεννήθηκε σε άλλους καιρούς», είπε. Πριν την διάλεξη απαγγέλθηκαν μερικές στροφές από το γνωστό ποίημα “Gitanjali” του Rabindranath Tagore και τραγουδήθηκε τραγούδι που συνέθεσε.

Διαβάστε περισσότερα για την Κύπρο ΕΔΩ!