ΠΑΙΔΕΙΑ: Πήγε πίσω η συνεδρίαση των εκπαιδευτικών - Τοποθετήσεις που δείχνουν θετικά βήματα (video)

ΠΑΙΔΕΙΑ: Πήγε πίσω η συνεδρίαση των εκπαιδευτικών - Τοποθετήσεις που δείχνουν θετικά βήματα (video)

Κρίσιμες οι επόμενες ώρες στην Παιδεία, αφού αναμένονται αποφάσεις. Πως θα ανοίξουν τα σχολεία, τι κινήσεις θα κάνουν οι εκπαιδευτικές οργανώσεις μετά από τη νέα πρόταση του Υπουργείου Παιδείας.

Επιμέλεια: Κυριάκος Αποστόλου

Η συνεδρίαση της ΠΟΕΔ δεν έχει ολοκληρωθεί, με αποτέλεσμα με αποτέλεσμα να μεταφερθεί νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής (7/9) η κοινή συνεδρία των εκπαιδευτικών οργανώσεων με σκοπό να δοθεί λύση στην παιδεία.  

Διαβάστε: Πρόεδρος ΠΟΕΔ: «Εντατικές εσωτερικές διαδικασίες στις οργανώσεις»

Σύμφωνα με την εκπομπή «Από Μέρα Σε Μέρα» του ΡΙΚ, η κοινή συνεδρία θα γίνει στα γραφεία της ΠΟΕΔ κοντά στις 14:00, με τον διάλογο να συνεχίζεται και το Σαββατοκύριακο που έρχεται ελάχιστες ώρες πριν την προγραμματισμένη έναρξη της σχολικής χρονιάς. Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί πως ο Γενικ'ός Γραμματέας της ΠΟΕΔ δήλωσε ότι οι εκπαιδευτικές οργανώσεις θα πάνε πίσω στην Υπουργική Επιτροπή για να θέσουν μερικές αλλαγές. 

Δείτε το video με τα νεότερα στην Παιδεία:

Δηλώσεις στην εκπομπή «Μέρα Σε Μέρα» έκανε ο Παντελής Νικολαΐδης που στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης έγραψε πως η ΟΕΛΜΕΚ είναι έτοιμη για τις πρώτες μέρες απεργίας που αναμένεται να καθοριστούν εφόσον απορριφθεί η νέα πρόταση.

Δείτε αναλυτικά τις δηλώσεις από τον Παντελή Νικολαΐδη (Αντιπρόεδρος ΟΕΛΜΕΚ):

Έπειτα από τον κ. Νικολαΐδη, παρέμβαση έκανε ο Παναγιώτης Λυσάνδρου ως πρόεδρος της ΟΛΤΕΚ. Ο ισχυρός άντρας της εκπαιδευτικής οργάνωσης, τόνισε πως η ΟΛΤΕΚ μελετά το έγγραφο για να καταλήξει σε μία αντιπρόταση, ενώ σημείωσε ότι έχουν γίνει θετικά βήματα.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Παναγιώτη Λυσάνδρου (Πρόεδρος ΟΛΤΕΚ):

Τέλος, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, υπογράμμισε πως η κρίση στην παιδεία έχει ξεπεράσει το «μηδέν» και όλοι πρέπει να πάρουν σημαντικές αποφάσεις με σκοπό να λειτουργήσουν τα σχολεία όσο πιο γρήγορα γίνεται σε ομαλά επίπεδα.

Αναλυτικά οι δηλώσεις από τον Κυριάκο Νικηφόρου (Πρόεδρος Συνδέσμου Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης):

Νωρίτερα το πρωί της Παρασκευής (7/9) είχε τοποθετηθεί και ο Γενικός Γραμματέας της ΠΟΕΔ, ο οποίος σημείωσε ότι... «Έχει κάποια θετικά στοιχεία η νέα πρόταση και πρέπει να μελετηθεί προσεχτικά». Επίσης, τόνισε πως λογικά θα παρθεί κάποια απόφαση το Σαββατοκύριακο (8/9-9) που αναμένεται «καυτό» στην παιδεία.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Χάρη Χαραλάμπους (Γ.Γ. ΠΟΕΔ):

Η ΟΕΛΜΕΚ αποσύρει το μέτρο της μη μεταφοράς και καταμέτρησης διανομής των βιβλίων στην έναρξη της σχολικής χρονιάς:

«Το μέτρο της μη μεταφοράς/καταμέτρησης, διανομής βιβλίων στην έναρξη της σχολικής χρονιάς από τους εκπαιδευτικούς, αποφάσισε να αποσύρει το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΕΛΜΕΚ, το οποίο εκφράζει, παράλληλα, την ανησυχία του καθώς μεγάλος αριθμός βιβλίων δεν έχει φτάσει ακόμα στις σχολικές μονάδες. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΟΕΛΜΕΚ, το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο της οργάνωσης προκειμένου να διευκολύνει την κατάσταση σε σχέση με τη διανομή των βιβλίων στις σχολικές μονάδες και σε ένδειξη καλής θέλησης, αποσύρει το μέτρο της μη μεταφοράς/καταμέτρησης, διανομής βιβλίων στην έναρξη της σχολικής χρονιάς από τους εκπαιδευτικούς. Ταυτόχρονα, το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΕΛΜΕΚ εκφράζει την ανησυχία του, καθώς, όπως έχει διαπιστωθεί, μεγάλος αριθμός βιβλίων δεν έχει φτάσει ακόμα στις σχολικές μονάδες».

Οι οργανωμένοι γονείς νηπιαγωγείων συνεχίζουν να στηρίζουν τον αγώνα για προάσπιση του δημόσιου σχολείου:

«Τη συνέχιση της στήριξης στον αγώνα που διεξάγουν από κοινού με τους εκπαιδευτικούς για προάσπιση του Δημόσιου Σχολείου, αποφάσισε ομόφωνα η Παγκύπρια Συνομοσπονδία Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων και Κηδεμόνων Δημοσίων και Κοινοτικών Νηπιαγωγείων. Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη ο Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Κώστας Γιάγκου, εξέφρασε παράλληλα λύπη γιατί τα ζητήματα που επιχειρεί να επιβάλει το Υπουργείο δεν έχουν καμία σχέση με τα μεγάλα ζητήματα αναβάθμισης του Δημόσιου σχολείου και του εκπαιδευτικού έργου, ενώ παρέθεσε τις πάγιες και διαχρονικές θέσεις της Συνομοσπονδίας.

«Νιώθουμε ότι έχουμε χρέος να σταθούμε στο πλάι των εκπαιδευτικών και κυρίως των νηπιαγωγών μας, όχι για να παλέψουμε για τα συνδικαλιστικά τους δικαιώματα, για τα οποία έχουν κάθε δικαίωμα να αγωνιστούν, όπως κάθε εργαζόμενος, αλλά για να υπερασπιστούμε τον δημόσιο χαρακτήρα της Παιδείας μας», είπε.

Ο κ. Γιάγκου παρέθεσε τις θέσεις της Συνομοσπονδίας λέγοντας αρχικά πως όταν αποδέχθηκαν την αύξηση του ορίου εισδοχής στην Προδημοτική και την Α’ Δημοτικού, ήταν με την προϋπόθεση ότι θα συζητηθεί μια ολοκληρωμένη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που θα συμπεριλαμβάνει την προδημοτική και την Α’, Β’ και Γ’ τάξη του δημοτικού σε ένα πιο ενιαίο πρόγραμμα. Επίσης, η Συνομοσπονδία ζητά να μειωθεί ο αριθμός των παιδιών στην προδημοτική και στην Α’ Δημοτικού σε κάθε τάξη από 25 σε 22, να καθιερωθεί ώρα υπεύθυνου τμήματος για τους νηπιαγωγούς ώστε να μπορούν ν α αντιμετωπίζουν καλύτερα τις όποιες δυσκολίες των τμημάτων τους, να προσληφθούν εκπαιδευτικοί ειδικής εκπαίδευσης για σωστή και δίκαιη εκπαίδευση των παιδιών. Όπως είπε, το θέμα της ειδικής εκπαίδευσης, «είναι το πιο ευαίσθητο κομμάτι της εκπαίδευσης, το οποίο αν το προσέξουμε και του δώσουμε τα απαραίτητα εφόδια θα έχουμε τρομερά θετικά αποτελέσματα».

Ακόμη, όπως είπε ο κ. Γιάγκου, ζητούν τη διαμόρφωση των τάξεων ειδικής εκπαίδευσης με την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή καθώς σε πολλά νηπιαγωγεία αυτή γίνεται σε αποθηκευτικούς χώρους, τη μείωση του διδακτικού χρόνου των νηπιαγωγών που υποχρεούνται να αναλάβουν διευθυντικά καθήκοντα και πρόσληψη γραμματειακού προσωπικού. Όπως σημείωσε, δεν γίνεται διευθύντρια νηπιαγωγείου να κάνει την γραμματέα και να στερεί τον χρόνο αυτό από την εκπαίδευση και τα παιδιά.

Ανάμεσα στα αιτήματα της Συνομοσπονδίας είναι ακόμη η εφαρμογή συγκεκριμένων κριτηρίων για την πρόσληψη των βοηθών στις τάξεις των νηπιαγωγών, την υπαγωγή των κοινοτικών νηπιαγωγείων υπό την ευθύνη των σχολικών εφορειών, τον εκσυγχρονισμό της υλικο-τεχνικής υποδομής των νηπιαγωγείων, τη λήψη μέτρων για αποφυγή της κατηγοριοποίησης των σχολείων σε προνομιούχα και μη, σε ελληνόφωνα και αγγλόφωνα, καθώς και την καθολική εισαγωγή του θεσμού των ολοήμερων σχολείων-νηπιαγωγείων για πραγματική δωρεάν παιδεία.

Ο κ. Γιάγκου σημείωσε πως ψηλά στις προτεραιότητες της Συνομοσπονδίας είναι τα θέματα Υγείας και Ασφάλειας στα σχολεία. «Είχαμε ρητές διαβεβαιώσεις από το Υπουργείο ότι θα καλούμασταν να λάβουμε μέρος σε διάλογο για αυτό το ζήτημα και ακόμα αναμένουμε», είπε και πρόσθεσε πως συντάσσονται με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις που ζητούν πιστοποιητικά καταλληλότητας για τις σχολικές μονάδες και τακτή επιθεώρηση από τα αρμόδια τμήματα.

Καταλήγοντας, ο κ. Γιάγκου εξέφρασε την πεποίθηση ότι στην Παιδεία πρώτα διαμορφώνουμε το όραμα, μετά καταστρώνουμε τα σχέδια και τέλος προχωρούμε με σωστές και μεθοδικές κινήσεις μέσα από δημοκρατικό διάλογο και όχι σπασμωδικές κινήσεις. «Γιατί στην παιδεία που αποτελεί το μέλλον του τόπου κάνουμε επενδύσεις και όχι περικοπές», κατέληξε.

Διαβάστε περισσότερα για την Κύπρο ΕΔΩ!