ΚΥΠΡΟΣ: Τραυματίστηκε στις φυλακές - Δικαιώθηκε από την ΕΔΑΔ αλλά δεν πάει να πάρει αποζημίωση

ΚΥΠΡΟΣ: Τραυματίστηκε στις φυλακές - Δικαιώθηκε από την ΕΔΑΔ αλλά δεν πάει να πάρει αποζημίωση

Ένας αιτητής που δικαιώθηκε το 2016 από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σε υπόθεση εναντίον της Κύπρου, δεν έχει πάει να εισπράξει ακόμη την αποζημίωση που επιδίκασε το Δικαστήριο, ενώ αρνείται να συνεργαστεί με τις κυπριακές αρχές για την ποινική διερεύνηση πτυχών που αφορούν την υπόθεσή του.

Πρόκειται για τον Kone Sehana Seagal, ο οποίος – σύμφωνα με τη δικογραφία – ισχυρίζεται ότι είναι Γάλλος υπήκοος με καταγωγή από την Αφροκαραϊβική. Το Δικαστήριο τον δικαίωσε το 2016 για υπόθεση τραυματισμού του, που συνέβη στις 22 Απριλίου 2013 ενόσω βρισκόταν έγκλειστος στις Κεντρικές Φυλακές, κρίνοντας ότι οι κυπριακές αρχές απέτυχαν να διεξάγουν ουσιαστική έρευνα για τα αληθή γεγονότα γύρω από το περιστατικό.

Διαβάστε: Στα χέρια της Αστυνομίας άντρας που καταζητούνταν για υπόθεση ληστείας - Πήγε να φύγει από τη χώρα

Επιπρόσθετα, το Δικαστήριο έχει κρίνει ότι είχαν παραβιαστεί τα δικαιώματα του αιτητή, καθώς οι αρχές δεν ενήργησαν με την δέουσα επιμέλεια σε σχέση με την κράτησή του, από τον Ιούνιο του 2013 μέχρι τον Οκτώβριο του 2014, ενόψει της απέλασή του από την Κύπρο. Επιδικάστηκε αποζημίωση ύψους €12.700 πλέον τόκους.

Στο σχέδιο δράσης που υποβλήθηκε στο Συμβούλιο της Ευρώπης στις αρχές Σεπτεμβρίου, εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας αναφέρει ότι τον Δεκέμβριο του 2016, το ποσό της αποζημίωσης κατατέθηκε σε λογαριασμό του Γραφείου του Γενικού Εισαγγελέα, στο όνομα του αιτητή. Το ποσό είναι στη διάθεση του κ. Seagal και μπορεί να μεταφερθεί σε τραπεζικό λογαριασμό, κατόπιν αιτήματός του, προστίθεται.

Αναφέρεται επίσης ότι επιλέχθηκε αυτή η μέθοδος πληρωμής, καθώς οι αρχές δεν μπορούσαν να εντοπίσουν τον αιτητή στην τρίμηνη περίοδο που δίνεται ως περιθώριο για καταβολή της αποζημίωσης, μετά την οριστικοποίηση της απόφασης. Προστίθεται ότι ο κ. Seagal επικοινώνησε μια φορά με το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα μετά την έκδοση της απόφασης και του υποδείχθηκε να δώσει έναν τραπεζικό λογαριασμό, κάτι που ωστόσο δεν έπραξε μέχρι σήμερα.

Σε ό,τι αφορά τις ποινικές πτυχές της υπόθεσης τραυματισμού του κ. Seagal, o Γενικός Εισαγγελέας διόρισε στις 13 Μαρτίου 2017 ανεξάρτητο ποινικό ανακριτή για τη διερεύνηση πιθανών ποινικών αδικημάτων. Με τη σειρά του, ο ποινικός ανακριτής διευθέτησε συνάντηση για να πάρει κατάθεση από τον κ. Seagal, στην οποία ωστόσο ο τελευταίος δεν προσήλθε. Έστειλε μάλιστα μήνυμα, ζητώντας από τον ποινικό ανακριτή να μην του ξανατηλεφωνήσει, ενώ στις επίμονες προσπάθειες του τελευταίου για διευθέτηση της συνάντησης – που κρίνεται απαραίτητη για σκοπούς διερεύνησης της υπόθεσης – ο κ. Seagal του είπε ότι θα τον καταγγείλει στα «αρμόδια σώματα».

Στην έκθεση που παρέδωσε τελικά ο ποινικός ανακριτής, στις 26 Μαρτίου 2017, αναφέρεται ότι για απροσδιόριστους λόγους, ο αιτητής αρνείται να δώσει κατάθεση για το παράπονό του σχετικά με το περιστατικό κακομεταχείρισης. Η υπόθεση μπήκε έκτοτε στο αρχείο, με τη Δημοκρατία να σημειώνει ότι λήφθηκαν όλα τα απαραίτητα και εύλογα μέτρα για διερεύνηση του περιστατικού, χωρίς όμως αποτέλεσμα λόγω μη συνεργασίας από την πλευρά του αιτητή.

Σε ό,τι αφορά τα γενικά μέτρα, στο σχέδιο δράσης αναφέρεται ότι έχει επέλθει σειρά βελτιώσεων στις φυλακές, όπως η υιοθέτηση μιας ξεκάθαρης διαδικασίας για διερεύνηση ισχυρισμών κακομεταχείρισης. Τέλος, αναφέρεται ότι ο Τομέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Νομικής Υπηρεσίας έχει καταστήσει σαφές πως σε περίπτωση αποτυχίας των αρχών να δράσουν με τη δέουσα επιμέλεια σε υποθέσεις απέλασης ατόμων που κρατούνται, τότε η κράτηση θεωρείται παράνομη.

Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της στην υπόθεση αυτή, λέει καταληκτικά η Νομική Υπηρεσία και ζητά από την Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης να κλείσει την υπόθεση.

Διαβάστε περισσότερα για την Κύπρο ΕΔΩ!