Εφημερίδες: Διαβάστε όλα τα πρωτοσέλιδα του Κυπριακού Τύπου (14/09)

Εφημερίδες: Διαβάστε όλα τα πρωτοσέλιδα του Κυπριακού Τύπου (14/09)

Η κρίση στην Παιδεία, η τριμερής Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ, το ζήτημα με την παραχώρηση Προεδρικής χάρης σε καταδικασθέντα για σεξουαλικά αδικήματα κατά των ανηλίκων και η συμμετοχή μελών της συμφωνικής ορχήστρας Κύπρου σε φεστιβάλ των κατεχομένων είναι μεταξύ των κυριότερων θέματα που προβάλλονται σήμερα από τις κυπριακές εφημερίδες.

Η «Αλήθεια», υπό τον τίτλο «Λουκέτο για 8 λεπτά!» γράφει στο κύριο της θέμα ότι οι εκπαιδευτικοί κατέρχονται σε απεργίες και κλείνουν τα σχολεία γιατί ο ελεύθερος χρόνος τους θα μειωθεί από δύο 40άλεπτα τη βδομάδα σε ένα, κάτι που αντιστοιχεί σε οκτώ λεπτά την ημέρα.  Αλλού γράφει ότι η μερική αποκρατικοποίηση της Cyta με την προσέλκυση στρατηγικού – συνεργάτη επενδυτή περιλαμβάνεται μεταξύ των προωθούμενων πολιτικών της κυβέρνησης για το 2019. Σε άλλο θέμα η «Α» επικαλείται τον Ανδρέα Μαυρογιάννη, ο οποίος μιλώντας σε εκδήλωση  του ΟΓΕΕ είπε ότι η παρούσα καμπή στο Κυπριακό είναι πάρα πολύ κρίσιμη.

Ο «Πολίτης», στο κύριο του θέμα με τίτλο «Σκέψεις για αδιόριστους και για συνταξιούχους» επικαλείται κυβερνητική πηγή, σύμφωνα με την οποία την ώρα που ο εκπαιδευτικός κόσμος ετοιμάζεται για απεργιακά μέτρα η κυβέρνηση μελετά προτάσεις που αφορούν από επέκταση της σχολικής χρονιάς, περιορισμό των ημερών των διακοπών των Χριστουγέννων και του Πάσχα μέχρι και αγορά υπηρεσιών από συνταξιούχους και αδιόριστους εκπαιδευτικούς. Αλλού γράφει για την κατάθεση Ανδρέα Μουσκάλλη στην Ερευνητική ο οποίος έκανε λόγο για νεποτισμό και υπερβολές, αλλά και ευελιξία η οποία χάθηκε, όπως υποστήριξε μετά την κρατικοποίησή του. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι η μερική αποκρατικοποίηση της Cyta και η μεταρρύθμιση στο δημόσιο ξεχωρίζουν από το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων.
 
Ο «Φιλελεύθερος», κάτω από τον τίτλο «Καθαρό μήνυμα προς Ερντογάν» γράφει ότι το μήνυμα που έστειλε η χθεσινή τριμερής συνάντηση στην Ιερουσαλήμ μεταξύ Κύπρου – Ελλάδας και Ισραήλ ήταν ιδιαίτερα σημαντικό και έχει ως κύριο αποδέκτη την Τουρκία και προσωπικά τον Ταγίπ Ερντογάν καθώς και ότι Χριστοδουλίδης και Κοτζιάς θα συνταξιδέψουν προς το Κάιρο. Αλλού και κάτω από φωτογραφία της μακέτας γράφει ότι το μεγαλύτερο Πλανητάριο της Ανατολικής Μεσογείου θα ανεγερθεί στη Μητρόπολη Ταμασού και Ορεινής και ότι ο θεμέλιος λίθος θα κατατεθεί αύριο στο προαύλιο της Μητρόπολης. Σε άλλο πρωτοσέλιδο θέμα ο «Φ» γράφει ότι σφραγίζεται σήμερα η συμφωνία του μητροπολίτη Κύκκου και Τηλλυρίας Νικηφόρου με το ελληνικό δημόσιο για την παραχώρηση του φιλέτου έναντι του Μετοχίου στην Έγκωμη.

H «Χαραυγή» τιτλοφορεί το κύριο της θέμα  «Χάρες ο Πρόεδρος αυστηρές ποινές τα δικαστήρια» και γράφει ότι την ώρα που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παραχωρεί χάρες σε παιδεραστές, το Κακουργιοδικείο Λάρνακας στέλνει στη φυλακή κατηγορούμενο για βιασμό ανήλικης για 17 ολόκληρα χρόνια, αναδεικνύοντας την πραγματική διάσταση αυτής της βάρβαρης πράξης.  Αλλού γράφει ότι η Σπέχαρ θα έχει συναντήσεις με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, ενώ στην Κύπρο φθάνει σήμερα για επαφές και ο Ν. Κοτζιάς και ότι η Λουτ έχει ολοκληρώσει τις επαφές της. Σε άλλο θέμα η «Χ» γράφει ότι η κυβέρνηση η οποία προκάλεσε και συντήρησε την κρίση στην Παιδεία, αντί να λειτουργήσει για αποπυροδότησή της, ρίχνει νέο λάδι στη φωτιά.
 
Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Το Ποντίκι», υπό τον τίτλο «Σημεία και Τέρατα» κάνει λόγο για «τραγικό πρώτο εξάμηνο της β’ πενταετίας Αναστασιάδη», αναφέρεται μεταξύ άλλων στο περιστατικό τουρκικής προκλητικότητας στην κυπριακή ΑΟΖ στις αρχές του χρόνου και γράφει ότι οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της ΚΔ μπλοκαρίστηκαν και οι μόνες εκφάνσεις της που συνεχίστηκαν ήταν αυτοί που δεν «ενοχλούσαν» την Τουρκία. Αλλού προβάλλει ανάλυση του Χρήστου Ιακώβου στις εσωτερικές της σελίδες για τα Σεπτεμβριανά. Σε άλλο θέμα γράφει εντατικοποίηση παρασκηνιακών διεργασιών στο Κυπριακό.

Δείτε ΕΔΩ τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων!