Εφημερίδες: Διαβάστε όλα τα πρωτοσέλιδα του Κυπριακού Τύπου (19/09)

Εφημερίδες: Διαβάστε όλα τα πρωτοσέλιδα του Κυπριακού Τύπου (19/09)

Το Κυπριακό, οι εξελίξεις με την κρίση στην παιδεία, αγωγή που κατατέθηκε εναντίον του Γενικού Εισαγγελέα, οι τιμές των καυσίμων και η έκδοση δεκαετούς ευρωπαϊκού ομολόγου ύψους €1,5 δισ. από την Κύπρο στις διεθνείς αγορές, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι σημερινές εφημερίδες.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα, με τίτλο «Εσείς θα αποφασίσετε και όχι ο Γκουτέρες!» γράφει ότι αφήνοντας να εννοηθεί, μετά τις συναντήσεις της χθες με τους δύο ηγέτες, ότι ο Αντόνιο Γκουτέρες δεν πρόκειται να αναλάβει οποιαδήποτε πρωτοβουλία για επανέναρξη του διαλόγου η κ. Σπέχαρ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «εναπόκειται στις πλευρές και ιδιαίτερα στους ηγέτες και τους ίδιους τους Κυπρίους να δείξουν το δρόμο». Αλλού γράφει ότι η κυβέρνηση δεν δείχνει διατεθειμένη να υπαναχωρήσει από τις θέσεις της αναφορικά με την κρίση στην εκπαίδευση και ότι η συμμετοχή στην απεργία ξεπέρασε το 95%. Σε άλλο θέμα γράφει ότι δημόσια υπάλληλος κατάγγειλε μέλος της Βουλής στην Αστυνομία ότι την εξύβρισε και ότι μπήκε παράνομα στο σπίτι της και ότι θέση του βουλευτή είναι ότι κίνητρο των ισχυρισμών της είναι η εκδίκηση γιατί την είχε καταγγείλει προηγουμένως ο ίδιος για διαρροή εγγράφων του δημοσίου σε σχέση με το Κτηματολόγιο.
 
Ο «Πολίτης», με τίτλο στο κύριο του θέμα «Αγωγή στον εισαγγελέα για φιλέτο στον Πωμό» γράφει ότι ενάγεται ο Κώστας Κληρίδης για γνωμάτευσή του η οποία ίσχυσε αμέσως μετά σε υπόθεση του δικηγόρου του για αγορά τεμαχίου στον Πωμό. Αλλού γράφει ότι άσπρος καπνός για νέο κύκλο διαλόγου με επίκεντρο τις διαφορές που χωρίζουν εκπαιδευτικές οργανώσεις και κυβέρνηση φάνηκε να βγαίνει μετά τη χθεσινή συνάντηση της ΣΕΚ και των Προέδρων των ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ και ΟΛΤΕΚ.  Σε άλλο θέμα γράφει ότι έξι μήνες από την ιστορική ψήφιση του νόμου για αποποινικοποίηση των αμβλώσεων, η Βουλή ετοιμάζεται για το επόμενο βήμα με νέα νομοθεσία που θα αντιμετωπίζει συνολικά το πρόβλημα.

Ο «Φιλελεύθερος» στο κύριο του θέμα, με τίτλο «Ψάχνουν φόρμουλα στο σκοτάδι» γράφει ότι αμυδρό φως διακρίνεται στο σκοτάδι της εκπαιδευτικής κρίσης μετά από τη μεσολάβηση που ανέλαβε ο Γενικός Γραμματέας της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας, σε συνάντηση χθες βράδυ με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις και προβάλλει επίσης δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη ότι δεν θέλει να αποδώσει την ευθύνη στο ένα μέρος, αλλά ότι υπάρχουν εργασιακοί όροι που εξελίχθηκαν σε προνόμια. Αλλού γράφει ότι συνολικά 1,5 δισ. ευρώ δανείστηκε χθες από τις διεθνείς αγορές η Κυπριακή Δημοκρατία, μέσω της έκδοσης δεκαετούς ευρωπαϊκού ομολόγου. Σε άλλο θέμα ο «Φ» γράφει ότι προκηρύσσονται πριν το τέλος του χρόνου οι προσφορές για τις κάμερες της Τροχαίας, έργο κόστους άνω των €40 εκατ.
 
Η «Χαραυγή» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Καμία βούληση να μειώσουν τις τιμές των καυσίμων» γράφει ότι οι τιμές των καυσίμων αυξήθηκαν κατά 20% τα τελευταία τρία χρόνια, με τα έσοδα να μοιράζονται κατά 50% στο κράτος και κατά 50% στην αλυσίδα εμπορίας και ότι ασκήθηκε έντονη κριτική στην κυβέρνηση για τις  υψηλές τιμές των καυσίμων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Σε άλλο θέμα η «Χ» γράφει για την κρίση στη Παιδεία ότι οι εκπαιδευτικοί αναζητούν το διάλογο ενώ μεσολαβητικό ρόλο φαίνεται να αναλαμβάνει και η ΠΑΣΥΔΥ και κάνει λόγο για «νέες εμπρηστικές δηλώσεις» του Προέδρου.  Αλλού γράφει ότι από τη συζήτηση στη Βουλή διαφάνηκε ότι το νέο σύστημα έγκρισης επιδόματος φροντίδας σε ηλικιωμένους, είναι αποτυχημένο.

Δείτε ΕΔΩ τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων!