Δικαστική συνεργασία εντός ΕΕ, προκρίνει ο Ιρλανδός Αρχιδικαστής

Δικαστική συνεργασία εντός ΕΕ, προκρίνει ο Ιρλανδός Αρχιδικαστής

Ο Αρχιδικαστής της Ιρλανδίας Φρανκ Κλάρκ, αναφέρθηκε σήμερα στη σημασία οι φωνές των κρατών μελών,  τα νομικά συστήματα των οποίων βασίζονται το Κοινοδίκαιο, να συνεχίσουν να ακούγονται το ίδιο αποτελεσματικά εντός ΕΕ και μετά την έξοδο της Βρετανίας από το μπλοκ.

«Στο βαθμό που τα σώματα που εκπροσωπούν τη δικαστική εξουσία μπορούν να ασκήσουν σημαντική επιρροή στο σκεπτικό ευρωπαϊκών νομοθετικών σωμάτων, τότε μου φαίνεται ότι θα είναι πολύ σημαντικό όπως η φωνή των εναπομεινάντων, και αρκετά μικρών, χωρών του Κοινοδικαίου, ακούγεται αποτελεσματικά στο μέλλον», ανέφερε ο κ. Κλαρκ, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Ανώτατο Δικαστήριο, στη Λευκωσία, υπό τον τίτλο «Δικαστικό Σύστημα της Ιρλανδίας και οι Πρόσφατες Μεταρρυθμίσεις».

Εξέφρασε την ελπίδα και «την προσδοκία πως η Δικαστική εξουσία σε Ιρλανδία και Κύπρο θα συνεργαστούν για να διασφαλίσουν, στον μεγαλύτερο βαθμό δυνατόν, ότι η άποψη μας για ζητήματα Ευρωπαϊκού δικαίου εκπροσωπείται πλήρως σε αυτά τα σώματα στο μέλλον».

Ο Αρχιδικαστής της Ιρλανδίας έκανε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του μια ιστορική αναδρομή του δικαστικού συστήματος στην χώρα του από το 1922 και τις τροποποιήσεις που επήλθαν έκτοτε, με ειδική αναφορά στην ίδρυση τον Οκτώβριο 2014, νέου Εφετείου, που στόχο είχε την αποφόρτιση του Ανωτάτου Δικαστηρίου από τον όγκο καθυστερημένων υποθέσεων αστικής και ποινικής φύσης και να μπορέσει να επικεντρωθεί σε σημαντικές υποθέσεις δημοσίου συμφέροντος.

«Αν πρέπει να αντληθεί ένα μάθημα από την ιρλανδική εμπειρία, είναι ότι η δημιουργία ενός Εφετείου μπορεί να επιλύσει πολλά προβλήματα, όπως την απελευθέρωση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για να ασχοληθεί με εκείνες τις σοβαρές υποθέσεις οι οποίες θα καθορίσουν τον νόμο για αρκετό καιρό», ανέφερε.

Αλλά, σημείωσε, η συνολική επιτυχία του εγχειρήματος απαιτεί προσεκτική ανάλυση των απαιτήσεων που πιθανόν να πρέπει να αντιμετωπίσει το νέο Εφετείο και για αστικές και ποινικές υποθέσεις, έτσι ώστε να διασφαλιστεί δεν θα βρει ενώπιον του προβλήματα που σχετίζονται με ανεπαρκή αριθμό δικαστών.

Σύμφωνα με τον Αρχιδικαστή της Ιρλανδίας η αποφόρτιση του Ανωτάτου έχει σε μεγάλο βαθμό επιτευχθεί. Ωστόσο, το ίδιο δεν ισχύει για το νέο Εφετείο αφού το τμήμα αστικών υποθέσεων φαίνεται απλώς να έχει κληρονομήσει τα προβλήματα που αντιμετώπιζε παλαιότερα το Ανώτατο.

Στις αρχές του 2017, ανέφερε ο κ. Κλαρκ, σύνολο 520 αστικών εφέσεων εκκρεμούσαν ενώπιον του Δικαστηρίου και ακόμη 611 είχαν καταχωρηθεί κατά τη διάρκεια του έτους, ενώ σύνολο 470 είχαν ολοκληρωθεί. Το σύνολο των αστικών εφέσεων που εκκρεμούσαν στο τέλος του 2017 ήταν 661. Σε αυτό τον αριθμό, είπε, θα πρέπει να προστεθεί ο σημαντικός αριθμός των υποθέσεων που μεταφέρθηκαν από το Ανώτατο στο νέο Εφετείο κατά την ίδρυσή του. Στο τέλος του 2017 ο αριθμός τέτοιων προσφυγών ανερχόταν στις 706.

Σύμφωνα με τον Αρχιδικαστή της Ιρλανδίας για να βοηθήσει την κατάσταση το Ανώτατο έχει συνεργαστεί με το Εφετείο στο πρόσφατο παρελθόν αποδεχόμενο να εξετάσει αριθμό προσφυγών τις οποίες είχε αρχικά μεταφέρει στο νέο δευτεροβάθμιο δικαστήριο. Το Νοέμβριο, ανέφερε, δύο πάνελ, τριών δικαστών του Ανωτάτου θα συνέλθουν καθημερινά για δύο εβδομάδες με την ελπίδα να ολοκληρώσουν πάνω από 50 από τον όγκο παλαιών υποθέσεων που εκκρεμούν. Παρόμοια πρακτική αναμένεται να ακολουθηθεί και μετά τα Χριστούγεννα, πρόσθεσε.

Ωστόσο, σημείωσε ο κ. Κλαρκ, το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το νέο Δικαστήριο προέρχεται από το γεγονός ενώπιον του καταχωρούνται περισσότερες αστικές εφέσεις κάθε χρόνο από ό,τι μπορεί να χειριστεί. Περαιτέρω, πρόσθεσε, φαίνεται ότι σημειώνεται μια αύξηση στον αριθμό των εφέσεων σε σχέση με το Ανώτατο σε προηγούμενα χρόνια. Το 2013 καταχωρήθηκαν 558 αστικές εφέσεις στο Ανώτατο σε σχέση με 611 στο Εφετείο το 2017, είπε.

Από την άλλη, το ποινικό τμήμα του Εφετείου δεν φαίνεται να παρουσιάζει το ίδιο πρόβλημα καθυστερήσεων. Στην αρχή του 2017, εκκρεμούσαν 532 ποινικές εφέσεις ενώπιον του Δικαστηρίου και καταχωρήθηκαν ακόμη 282 κατά τη διάρκεια του έτους. Το Δικαστήριο χειρίστηκε 283 εφέσεις, αφήνοντας σε εκκρεμότητα 531 στο τέλος του χρόνου.

Διαβάστε περισσότερα για την Κύπρο ΕΔΩ!