Την έκθεση της αποστολής στην Αμμόχωστο συζητά η Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου

Την έκθεση της αποστολής στην Αμμόχωστο συζητά η Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου

Ξεκινάει τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες η συνεδρίαση της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου θα συζητηθεί η έκθεση που συνέταξε ομάδα ευρωβουλευτών, μετά τη διερευνητική επίσκεψή τους στην Αμμόχωστο στις 7 και 8 Μαΐου 2018. 

Σύμφωνα με την επίσημη ατζέντα της Επιτροπής Αναφορών, η έκθεση της διερευνητικής επίσκεψης είναι το 13ο θέμα της συνεδρίασης και μια από τις 21 αναφορές που θα συζητηθούν. Σύμφωνα και πάλι με την επίσημη ατζέντα, η συγκεκριμένη έκθεση είναι ανοιχτή για τροπολογίες ως τις 28 Σεπτεμβρίου στις 15:00 τοπική ώρα.

Διαβάστε: ΠΑΙΔΕΙΑ: Αυτή είναι η πρόταση των οργανωμένων γονέων

Η έκθεση που συνέταξαν τα μέλη της διερευνητικής αποστολής, "καλεί την Κομισιόν, την Ύπατο Εκπρόσωπο της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, το Συμβούλιο της ΕΕ και όλα τα Κράτη Μέλη της ΕΕ να υποβάλουν νέο ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ζητώντας πολιτικές και οικονομικές κυρώσεις κατά της Τουρκίας για τις πράξεις επιθετικότητας στην ανατολική Μεσόγειο και για τη μη συμμόρφωση με τα ψηφίσματα 550 (1984) και 789 (1992) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών", όπως αναφέρεται στην σελίδα 14 του κειμένου.

Το σχέδιο έκθεσης, με ημερομηνία 18.7.2018, αναφέρει στο παράρτημα "συμπεράσματά και πιθανή πορεία προς τα εμπρός", ότι "είναι δύσκολο να προβλεφθεί, στο σημερινό πολιτικό πλαίσιο, ότι ένα πακέτο μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης που περιλαμβάνουν την επιστροφή των Βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους τους είναι δυνατόν να επιτευχθεί εκτός μιας συμφωνίας για συνολική διευθέτηση".

Συμπληρώνεται ωστόσο ότι "ένα σημαντικό, συγκεκριμένο μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης, όπως η επιστροφή των Βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους τους, με την προοπτική της ειρηνικής συνύπαρξης της ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής πλευράς, θα μπορούσε να είναι ο μόνος τρόπος για να προωθηθούν οι προσπάθειες για την επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού".

Αναφέρεται δε ότι «όλες οι προηγούμενες προσπάθειες τριών Προεδριών του Συμβουλίου της ΕΕ το 2005, το 2006 και το 2010, καθώς και το Γενικό Σχέδιο του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ Μπάιντεν για την Αμμόχωστο τον Μάιο του 2014, που έφθασαν σε «πακέτο» που περιελάμβανε την επιστροφή των Βαρωσίων στους πρώην κατοίκους της υπό τη διοίκηση του ΟΗΕ με ανταλλαγή άλλων στοιχείων, μέχρι στιγμής έχουν αποτύχει", ενώ "οι προτάσεις που υπέβαλαν οι Ελληνοκύπριοι ηγέτες σχετικά με την επιστροφή των Βαρωσίων έχουν επίσης αποδειχθεί ανεπιτυχείς" και "είναι σαφές ότι η Τουρκία θεωρεί τα Βαρώσια ως ένα από τα κύρια διαπραγματευτικά ατού για το τελικό αποτέλεσμα της εδαφικής προσαρμογής των συνομιλιών διακανονισμού».

«Τόσο η Επιτροπή όσο και τα Ηνωμένα Έθνη είναι της άποψης ότι μια συνολική διευθέτηση, που θα επιτευχθεί με συμφωνία μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων, αποτελεί τον αποτελεσματικότερο τρόπο επίλυσης των προβλημάτων που σχετίζονται με το Κυπριακό, συμπεριλαμβανομένης της επιστροφής των Βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους τους", συνεχίζει η έκθεση της διερευνητικής αποστολής.

«Ωστόσο, η ανάγκη για μια τέτοια λύση είναι αφενός επείγουσα και, αφετέρου, κρίσιμη", συμπληρώνει και παραθέτει ότι "η έκθεση της Επιτροπής Αναφορών πριν από 10 χρόνια είχε ήδη προειδοποιήσει για τον κίνδυνο εξάντλησης του χρόνου εξαιτίας του γεγονότος ότι, και στις δύο πλευρές του νησιού, οι άνθρωποι ξεχνούν πώς είναι η συμβίωση και να μιλούν τη γλώσσα του άλλου». «Οι γενιές μεγαλώνουν και πολλοί από αυτούς που θυμούνται την Κύπρο πριν από το 1974 έχουν ήδη πεθάνει», αναφέρουν οι συντάκτες της έκθεσης.

Η έκθεση τονίζει ακόμα ότι "είναι επίσης σαφές ότι η Τουρκία αγνοεί πλήρως τα ψηφίσματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου" και καταλήγει πως "πρόκειται για την επιβολή των ισχυόντων ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο είναι η μόνη υπερεθνική οργάνωση που μπορεί να ασκήσει πραγματική πίεση στην Τουρκία".

Παραθέτει συγκεκριμένα "το ψήφισμα 550 (1984) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που στην παράγραφο 5 ρητά ζητεί να μεταφερθεί η διοίκηση αυτής της περιοχής (Βαρώσια) στην ευθύνη των Ηνωμένων Εθνών" και "το ψήφισμα 789 (1992) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στην παράγραφο 8, στοιχείο γ), επαναλαμβάνει ότι η περιοχή που επί του παρόντος τελεί υπό τον έλεγχο της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο πρέπει να επεκταθεί και στα Βαρώσια".

Τα μέλη της αποστολής της Επιτροπής ήταν οι CeciliaWikström(ALDE) (επικεφαλής της αποστολής), AlbertoCirio(PPE), RosaEstaràsFerragut(PPE), Σοφία Σακοράφα (GUE/NGL), ÁngelaVallina(GUE/NGL), IgorŠoltes(Verts/ALE) ενώ μέλη exofficioήταν οι: TeresaJiménez-BecerrilBarrio(PPE) Δημήτρης Παπαδάκης (S&D) και ο Τάκης Χατζηγεωργίου (GUE/NGL).

Διαβάστε περισσότερα για την Κύπρο ΕΔΩ!