Απίστευτο! Βρήκαν ίχνη ναρκωτικών σε κυπριακούς αμφορείς 3000 χρόνων (Pic)

Απίστευτο! Βρήκαν ίχνη ναρκωτικών σε κυπριακούς αμφορείς 3000 χρόνων (Pic)
ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
Φωτογραφίες:

Ιχνος από οπιούχα που διατηρούνταν σε αμφορέα και χρονολογούνται από την εποχή του Χαλκού στην Κύπρο ανακάλυψαν οι ερευνητές.

Η εν λόγω ανακάλυψη έγινε από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Γιορκ και του Βρετανικού Μουσείου, οι οποίοι τρυπώντας έναν αμφορέα ηλικίας 3.000 ετών βρήκαν οπιούχα αλκαλοειδή. Το συγκεκριμένο είδος αμφορέα, σύμφωνα με έρευνα του Royal Society of Chemistry's journal Analys , χρησιμοποιούνταν για εμπόριο στην Ανατολική Μεσόγειο μεταξύ 1.650 - 1.350 π.Χ.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια σειρά αναλυτικών τεχνικών για να μελετήσουν τον εν λόγω αμφορέα που φυλασσόταν στο Βρετανικό Μουσείο, το οποίο είναι ένα σφραγισμένο δοχείο, επιτρέποντας τη διατήρηση των συστατικών στο εσωτερικό του.

Αυτό, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ήταν μια σπάνια ευκαιρία για τους επιστήμονες να διερευνήσουν ποια συστατικά θα μπορούσαν να επιβιώσουν. Η αρχική ανάλυση από τους επιστήμονες στο Βρετανικό Μουσείο έδειξε ότι τα κατάλοιπα αποτελούνται κυρίως από ένα φυτικό έλαιο, ωστόσο μαρτυρούν επίσης την παρουσία οπιούχων αλκαλοειδών, μιας ομάδας οργανικών ενώσεων που προέρχονται από την παπαρούνα και που γνωστό ότι έχουν σημαντικές ψυχολογικές επιπτώσεις στο ανθρώπινο σώμα.

Ερευνητής ανέφερε στη σελίδα phys.org: «Τα συγκεκριμένα οπιούχα αλκαλοειδή που ανιχνεύτηκαν είναι πιο ανθεκτικά στην αποσύνθεση, γεγονός που τα καθιστά πιο εύκολα στην ανίχνευση αρχαίων καταλοίπων από το πιο γνωστά οπιούχα όπως η μορφίνη.

Ερευνήτρια του Βρετανικού Μουσείου εξήγησε στην εφημερίδα Times ότι αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι οι άνθρωποι κατά την εποχή του Χαλκού ήταν εθισμένοι στα ναρκωτικά, γιατί είναι αδύνατο να ξέρουμε ποια οπιούχα χρησιμοποιούνταν.

Προηγούμενες έρευνες σε άλλους αμφορείς είχαν στόχο να εντοπίσουν μορφίνη και κωδεΐνη, τις ναρκωτικές ουσίες του οπίου, αλλά πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι δεν μπορούσαν να αντέξουν μέσα στον χρόνο.

Πάντως, σύμφωνα με την εφημερίδα Times, ο μεγάλος αριθμός αμφορέων δείχνουν ότι υπήρχε εμπόριο οπιούχων, χωρίς να σημαίνει ότι οι άνθρωποι το χρησιμοποιούσαν για απόλαυση. Ο λόγος είναι επειδή εντοπίζεται αναμιγμένο με λάδι, στοιχείο που για πολλούς ερευνητές παραπέμπει σε άλειμμα πάνω σε ανθρώπους ως μέρος μιας τελετής.

ΠΗΓΗ ΣΙΓΜΑ

Διαβάστε επίσης