Η διάνοιξη των οδοφραγμάτων Δερύνειας και Λεύκας - Απλικίου στο Τ/Κ τύπο

Η διάνοιξη των οδοφραγμάτων Δερύνειας και Λεύκας - Απλικίου στο Τ/Κ τύπο

Η διάνοιξη των οδοφραγμάτων Απλικίου και Δερύνειας είναι πρώτο θέμα στον τουρκοκυπριακό Τύπο.

Επίσης, η αποψινή διάσκεψη Τύπου του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, η πραγματοποίηση μαραθωνίου για ενίσχυση της κοινοτικής κουζίνας του «δήμου» κατεχόμενης Λευκωσίας η ανησυχία που προκαλεί η αύξηση των καπνιστών, αλλά και αύξηση των τροχαίων στα οποία εμπλέκονται πεζοί, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν στα σημερινά τους πρωτοσέλιδα οι πέντε τουρκοκυπριακές εφημερίδες

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο «Τα μάτια στραμμένα στον Ακιντζί» αναφέρεται στην αποψινή διάσκεψη Τύπου του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί και γράφει ότι αναμένεται να αρχίσει στις 1930. Αλλού αναφέρει ότι και ο ηγέτης των Τ/κ Ακιντζί έδωσε το παρών του στον μαραθώνιο για την ενίσχυση του κοινοτικού μαγειρείου του «δήμου» κατεχόμενης Λευκωσίας. Το κοινοτικό μαγειρείο στεγάζεται στην δημοτική αγορά κατεχόμενης Λευκωσίας και προσφέρει δωρεάν συσσίτιο στους απόρους. Γράφει αλλού ότι τα οδοφράγματα Δερύνειας και Απλικίου αναμένεται σήμερα να ανοίξουν, αυξάνοντας τα σημεία διέλευσης στα εννέα.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «Δεν μπορεί να υπάρξει διαπραγμάτευση χωρίς κοινό όραμα», αναφέρεται σε δηλώσεις του «υπουργού εξωτερικών» Κουντρέτ Οζερσάι, σχετικά με το Κυπριακό και την ανάγκη κοινού οράματος των Ε/κ και Τ/κ. Αναφορά γίνεται και δηλώσεις του Αχμέτ Σαβασάν, «προέδρου» του «συμβουλίου ιατρικού τουρισμού» σχετικά με τη σημασία εφαρμογής καινοτομιών στον τομέα του τουρισμού. Γράφει αλλού ότι στις 12 το μεσημέρι αναμένεται η διάνοιξη των οδοφραγμάτων Δερύνειας και Απλικίου.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «Εν γνώσει μας πεθαίνουμε» προβάλλει στοιχεία και δηλώσεις ειδικών σχετικά με την αύξηση των καπνιστών αλλά και των χρηστών ναρκωτικών ουσιών στα κατεχόμενα, ενώ παράλληλα αύξηση παρουσιάζουν και οι ασθένειες όπως καρκίνος. Αναφορά γίνεται και στη συμμετοχή περισσοτέρων από έξι χιλιάδων ανθρώπων στον μαραθώνιο τεσσάρων χιλιομέτρων και σημειώνει ότι τα έσοδα από τις συμμετοχές θα ενισχύσουν το έργο του κοινοτικού μαγειρείου Λευκωσίας. Δημοσιεύει ακόμα συνέντευξη γνωστού Τ/κ φωτογράφου μόδας.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο «Δεν λαμβάνονται υπόψη οι πεζοί στους δρόμους» γράφει ότι αύξηση παρουσιάζει ο αριθμός των ανθρώπων, που τραυματίζονται στους δρόμους ενώ περπατούν λόγω του γεγονότος ότι οι οδηγοί οχημάτων δεν σέβονται τους πεζούς. Αλλού αναφέρεται στον χθεσινό μαραθώνιο με τη συμμετοχή εκατοντάδων ανθρώπων για την ενίσχυση του έργου του κοινοτικού μαγειρείου του «δήμου» Λευκωσίας. Γράφει ακόμα ότι μεγάλες είναι οι προσδοκίες από την αναμενόμενη διάνοιξη των οδοφραγμάτων Δερύνειας και Απλικίου.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Νέο σχέδιο για τους ασφαλιζομένους» αναφέρεται στις αλλαγές στην «νομοθεσία» που διέπει τους ασφαλιζομένους στο «τμήμα κοινωνικών ασφαλίσεων», αλλά και τις ποινές για αδικήματα που αφορούν στην μη εφαρμογή του «νόμου». Αλλού γράφει ότι, η «αστυνομία» συνέλαβε 45χρονο ως ύποπτο για υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης 7χρονης. Δημοσιεύει, επίσης, δηλώσεις της «προέδρου» της «ένωσης» Τ/κ ιατρών Οζλέμ Γκιουρκούτ σχετικά με την ανησυχία που προκαλεί η αύξηση των περιστατικών καρκίνου. Σύμφωνα με στοιχεία, κάθε χρόνο καταγράφονται 700-800 νέα περιστατικά καρκίνου στα κατεχόμενα.

Πηγή: ΚΥΠΕ