«Φωνή» στα παιδιά θύματα σεξουαλικής κακοποίησης στην Κύπρο (Βίντεο)

«Φωνή» στα παιδιά θύματα σεξουαλικής κακοποίησης στην Κύπρο (Βίντεο)

1 στα 4 παιδιά θύματα στην Κύπρο

Με φώτα κλειστά, μια μαύρη οθόνη και τις ιστορίες θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης να ακούγονται από τα μεγάφωνα της αίθουσας, ξεκίνησε η εκδήλωση του Συμβουλίου Εφαρμογής της Εθνικής Στρατηγικής για την Καταπολέμηση της Σεξουαλικής Κακοποίησης και Εκμετάλλευσης Παιδιών «Φωνή».

Στη μαύρη οθόνη αναγραφόταν μόνο το μικρό όνομα και η ηλικία του θύματος, ώστε να δοθεί έμφαση στη «φωνή», αυτή που το Συμβούλιο φιλοδοξεί να δώσει πίσω σε αυτούς που την έχασαν παγιδευμένοι στη δίνη της ντροπής και της ανικανότητας να αντιδράσουν.

Με τη σημερινή εκδήλωση, το Συμβούλιο εγκαινιάζει την εκστρατεία του για ένα θέμα που σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία επηρεάζεται 1 στα 4 παιδιά στην Κύπρο. Κατά τη διάρκειά της παρουσιάστηκε η τηλεοπτική διαφήμιση, αλλά και η ιστοσελίδα www.foni.org.cy.

Η ιστοσελίδα απευθύνεται σε παιδιά, εφήβους, γονείς και εκπαιδευτικούς, και περιλαμβάνει ενημέρωση γύρω από τα σημάδια σεξουαλικής κακοποίησης, τρόπους με τους οποίους μπορεί κάποιος να βοηθήσει ένα παιδί αλλά και πληροφορίες γύρω από τους τρόπους καταγγελίας ενός περιστατικού.


Στην ιστοσελίδα υπάρχει ανοικτή γραμμή επικοινωνίας τόσο διαδικτυακά όσο και τηλεφωνική γραμμή βοήθειας στο +357 22103234.

Στην ομιλία της στην εκδήλωση η Πρόεδρος του Συμβουλίου Φωνή Αναστασία Παπαδοπούλου είπε ότι δεν αρκεί ένα καλό νομοθετικό πλαίσιο, ή η επανάληψη στερεοτύπων ότι αυτά τα εγκλήματα χρήζουν μηδενικής ανοχής.

anastasia

«Πρέπει να δράσουμε προληπτικά, να προλάβουμε, να προστατεύσουμε, να δώσουμε τα εφόδια σε όλους να το καταπολεμήσουν και πάνω απ’ όλα να μιλήσουμε στα παιδιά μας, να τα ενδυναμώσουμε, να τα ακούσουμε. Και πρέπει να το κάνουμε όλοι μαζί», ανέφερε.

Είπε επίσης ότι οι φωνές που ακούστηκαν στην εκδήλωση είναι μερικές από τις φωνές που υπάρχουν εκεί έξω στην κοινωνία, «είναι οι σειρήνες όλων μας και όποιες κι αν είναι οι λεπτομέρειες της κάθε μίας ιστορίας τους, όλες το ίδιο μας ζητάνε, να μην επιλέξουμε ποτέ ξανά να απαντήσουμε με τη δική μας σιγή».

ffo

Αναφερόμενη στις απαρχές της προσπάθειας ευαισθητοποίησης στην Κύπρο, είπε ότι τότε η «σιγή μας, ήταν η επιλογή μας αντί της παραδοχής ότι αυτό συμβαίνει και στην Κύπρο».

Υπάρχουν κάποια αδικήματα, σημείωσε επίσης, που χτυπούν τα θεμέλια της κοινωνίας, που προκαλούν το κάθε αίσθημα δικαιοσύνης, που ξυπνούν κάθε ανάγκη προστασίας και αντίδρασης, αδικήματα που εμποδίζουν την ανάπτυξη της κοινωνίας, αφού χτυπούν αυτούς ακριβώς που θα την αναπτύξουν, δηλαδή τα παιδιά.

Πηγή: ΚΥΠΕ