Βάφουν τις πατάτες κόκκινες και τις σερβίρουν ως κυπριακές

Βάφουν τις πατάτες κόκκινες και τις σερβίρουν ως κυπριακές

Αθέμιτος ανταγωνισμός από κατεχόμενα- Αγροτικά προϊόντα με απαγορευμένα φυτοφάρμακα

  • Πώς επιτήδειοι βρίσκουν τρόπους να  πλασάρουν τουκρκικές πατάτες ως κυπριακές
  • Τις πλασάρουν ακόμη και στην Ελλάδα
  • Τι λέει ο Πρ. της Επιτροπής Γεωργίας της Βουλής
  • Πώς σχολιάζει ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Πατατών

Του Αντρέα Πολυκάρπου

Σοβαρό οικονομικό πρόβλημα για τους Ε/κ παραγωγούς προκύπτει με την εφαρμογή του κανονισμού της πράσινης γραμμής καθώς και με το "βάπτισμα" ξένων αγροτικών προϊόντων ως κυπριακών αφού επιτήδειοι σκαρφίζονται δεκάδες τρόπους προκειμένου να φέρουν στις ελεύθερες περιοχές προϊόντα από την Τουρκία ενώ σε χώρες όπως η Ελλάδα η αιγυπτιακή πατάτα "βάφεται" κόκκινη και πωλείται ως κυπριακή.

Με αφορμή το γεγονός ότι μεγάλες ποσότητες φτηνών πατατών έφτασαν στα κατεχόμενα από την Τουρκία προκειμένου να αντιμετωπιστεί η έλλειψη τους στο ψευδοκράτος ανακινήσαμε το ζήτημα του κανονισμού της πράσινης γραμμής σε μιαν προσπάθεια να εξακριβώσουμε αν υπάρχει κίνδυνος «εισαγωγής» φτηνών πατατών από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές.

Τι αναφέρει ο εν λόγω κανονισμός

Ο εν λόγω Κανονισμός αποσκοπεί να προωθήσει εμπορικούς και άλλους δεσμούς μεταξύ των περιοχών στις οποίες η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο και των περιοχών στις οποίες δεν ασκεί τον έλεγχο αυτό και να εγγυηθεί ότι οι απαραίτητες προδιαγραφές τηρούνται.

Εν σχέσει με τα αγαθά που παράγονται στα κατεχόμενα, ο Κανονισμός προβλέπει ότι οι Τ/κ θα μπορούν να τα εμπορεύονται στις ελεύθερες περιοχές υπό την προϋπόθεση ότι θα προέρχονται εξ ολοκλήρου στα κατεχόμενα ή θα έχει πραγματοποιηθεί εκεί το τελευταίο σημαντικό και οικονομικά δικαιολογημένο στάδιο της επεξεργασίας τους.

Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο είναι το γεγονός ότι τα προϊόντα αυτά, δεν υπόκεινται σε δασμολογικές επιβαρύνσεις και θα πρέπει να συνοδεύονται από πιστοποιητικό του τουρκοκυπριακού εμπορικού επιμελητηρίου.

Η Κυπριακή Δημοκρατία- σύμφωνα με τον κανονισμό- οφείλει να διαχειρίζεται αυτά τα προϊόντα, ως μη εισαγόμενα όταν θα καταναλώνονται στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Επίσης, όλα αυτά τα  προϊόντα θα εισέρχονται  μόνο από τα νόμιμα σημεία εισόδου όπως του Λήδρα Πάλας και του Αγίου Δομετίου ή από δύο σημεία στις Βάσεις (Πέργαμος- Στροβίλια) για να υπόκεινται σε όλους του ελέγχους.

Τι λένε οι παραγωγοί

Σε επικοινωνία που είχαμε με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Πατατών Κόκο Τάσου μας ανέφερε ότι η εμπορία πατατών με τα κατεχόμενα γινόταν αλλά τώρα – μέχρι στιγμής- δεν υπάρχει διακίνηση λόγω και της έλλειψης που υπήρχε.

Παράλληλα, μας ξεκαθάρισε ότι δεν γνωρίζει τι μέλλει γενέσθαι στο ζήτημα αυτό αφού και πιο παλιά έφερναν προϊόντα τα οποία τα βάφτιζαν κυπριακά. Το ίδιο, μάλιστα- όπως μας τόνισε- γίνεται και στην Ελλάδα όπου παίρνουν πατάτες γαλλικές, αιγυπτιακές κλπ και τις βαφτίζουν κυπριακές. Μάλιστα τους βάζουν κόκκινο  χώμα για  να φαίνονται κυπριακές.  Επίσης, πολλές πατάτες προέρχονται από την Τουρκία, από περιοχές που έχουν το ίδιο χώμα με την Κύπρο και οι οποίες εξάγονται στην Ελλάδα ως κυπριακές.

Την ίδια στιγμή, ανέφερε ότι με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται σοβαρό οικονομικό πρόβλημα για τους κύπριους παραγωγούς ακόμα και με την εμπορία πατατών από τους Τ/κ σύμφωνα με τον κανονισμό της πράσινης γραμμής αφού πρόκειται για αθέμιτο ανταγωνισμό διότι ενώ δεν είναι ιδίας ποιότητας και κόστους (περισσότερο νερό, φθηνότερα φυτοφάρμακα και εργατικά) και τους στοιχίζει λιγότερα η παραγωγή στα κατεχόμενα, εντούτοις ανταγωνίζονται τις κυπριακές πατάτες που έχουν μεγαλύτερο κόστος παραγωγής. Και να τον δεχτούμε- όπως μας είπε- τον κανονισμό υπάρχει ο αθέμιτος ανταγωνισμός που ρίχνει τις τιμές. Οι τιμές, μάλιστα, στην αγορά αυτών των προϊόντων είναι πολύ πιο χαμηλές λόγω του ότι από τα κατεχόμενα πωλούνται πιο φθηνά στους εμπόρους. Σε τιμές, μάλιστα, που δεν μπορεί εύκολα να ανταγωνιστεί ο Ε/κ παραγωγός. 

Τα φυτοφάρμακα

Ένα άλλο ζήτημα που μας έθεσε ο κος Τάσου ήταν το γεγονός των φυτοφαρμάκων. Συγκεκριμένα, στα κατεχόμενα γίνεται χρήση απαγορευμένων από την Ε.Ε. φυτοφαρμάκων τα οποία και είναι εξαιρετικά βλαβερά για την υγεία αλλά και δηλητηριώδη αφού δεν γίνονται οι ίδιοι έλεγχοι στα κατεχόμενα. 

Παράλληλα, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Καυκαλιάς μας ανέφερε, ότι  ο  κανονισμός της πράσινης γραμμής πρέπει να εφαρμόζεται. Το πρόβλημα που ενδεχομένως υπάρχει σημειώνεται με το γεγονός ότι υπάρχει μια διάρρηξη του κανονισμού με αποτέλεσμα  γενικά αγροτικά προϊόντα να κατακλύζουν την αγορά στις ελεύθερες περιοχές πέρα από το πλαίσιο. Αυτό είναι το ζήτημα και εδώ καλείται η κυβέρνηση να ελέγξει αυτό το θέμα.

Επίσης, μας ανέφερε ότι η εκτελεστική εξουσία πρέπει να μελετήσει τις πραγματικότητες που υπάρχουν εν σχέσει με τον ανταγωνισμό στην αγορά με τα προϊόντα των Ε/κ παραγωγών και να προτείνει ρυθμίσεις. Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορούμε να θέσουμε ζήτημα για τον κανονισμό. Από εκεί και πέρα μπορούμε να πάρουμε όλα τα μέτρα για να διασφαλίσουμε τη θέση τω παραγωγών και στις ελεύθερες περιοχές.