Στο «γήπεδο» της Βουλής η μπάλα για την κάρτα φιλάθλου

Στο «γήπεδο» της Βουλής η μπάλα για την κάρτα φιλάθλου

Η Επιτροπή Νομικών αξιολογεί το θεσμό

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Η Βουλή αξιολογεί την κάρτα φιλάθλου… σχεδόν τέσσερεις μήνες μετά την εφαρμογή της στα κυπριακά γήπεδα. Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα η συζήτηση εκτάκτως στην Επιτροπή Νομικών η πρόταση των βουλευτών του ΑΚΕΛ Γιώργου Λουκαϊδη, Άριστου Δαμιανού, Ευανθίας Σάββα και Νίκου Κέττηρου για αξιολόγηση της εφαρμογής της κάρτας φιλάθλου και άλλων προνοιών του Περί Καταπολέμησης της Βίας στους Αθλητικούς Χώρους.

Παρόντες στην Επιτροπή: Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου, εκπρόσωποι της ΚΟΠ, του ΚΟΑ και των σωματείων Α Κατηγορίας. Σημειώνεται ότι οι βουλευτές του ΑΚΕΛ επιδιώκουν όπως συζητηθούν όλες οι πτυχές του θέματος και το ενδεχόμενο να υπάρξει παράθυρο αλλαγών.

Ωστόσο, την περασμένη Δευτέρα σε συνάντηση του Υπουργού Δικαιοσύνης, με τον πρόεδρο της ΚΟΠ Γιώργο Κούμα, τον πρόεδρο του ΚΟΑ Κλεάνθη Γεωργιάδη και εκπροσώπους σωματείων που εξουσιοδότησε η γενική συνέλευση της ΚΟΠ, συμφωνήθηκε, όπως η εφαρμογή της νομοθεσίας για την κάρτα φιλάθλου συνεχιστεί ως έχει, αφού προστατεύονται τα προσωπικά δεδομένα ενώ υπάρχει η θετική άποψη της Επιτρόπου Προσωπικών Δεδομένων.

 Ωστόσο, τέθηκε στο τραπέζι η ανάγκη υλοποίησης έργων υποδομής στα γήπεδα. Ο ΚΟΑ θα αξιολογήσει τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν ώστε να αρχίσει η σταδιακή υλοποίησή τους σε συνεργασία με τους ιδιοκτήτες ή διαχειριστές των γηπέδων. Ταυτοχρόνως, αποφασίστηκε να εξεταστούν οι λόγοι για τους οποίους μειώθηκε η προσέλευση στους αγωνιστικούς χώρους, αφού κρίθηκε ότι για τα πάντα δεν είναι υπεύθυνη η κάρτα φιλάθλου.

Πάνε τα ποινικά - Έρχονται τα πειθαρχικά

Αποφασίστηκε η αναθεώρηση αδικημάτων που απορρέουν μέσα από την εφαρμογή του νόμου. Δηλαδη ποινικά αδικήματα θα μετατραπούν σε πειθαρχικά ώστε να εξετάζονται στο πλαίσιο των πειθαρχικών διαδικασιών της ΚΟΠ.

Όσον αφορά στους stewards η σύσκεψη κατέληξε ότι ο θεσμός των επιτηρητών πρέπει να ενισχυθεί αφού με αυτό τον τρόπο η Αστυνομία θα μένει εκτός γηπέδων και την ευθύνη της ευταξίας στα γήπεδα πρέπει να έχουν οι επιτηρητές.