Μπάχαλο με την κάρτα φιλάθλου - Άλλα είπαν στον Υπουργό, άλλα στη Βουλή

Μπάχαλο με την κάρτα φιλάθλου - Άλλα είπαν στον Υπουργό, άλλα στη Βουλή

Οι 60.000 κάτοχοι κάρτας, οι απειλές στον Κλεάνθη, οι μελέτες και οι διαφωνίες

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

 
Η πλειοψηφία των φιλάθλων και συγκεκριμένα 60.323 άτομα εξασφάλισαν από τις 25 Ιουλίου 2018 οπότε και άρχισε η διαδικασία έκδοσης κάρτα φιλάθλου. Αυτό αναφέρθηκε από τον πρόεδρο του ΚΟΑ Κλεάνθη Γεωργιάδη τη Δευτέρα το πρωί στην Επιτροπή Νομικών όπου έγινε μια πρώτη αξιολόγηση του θεσμού της κάρτας φιλάθλου και του νόμου για τη Βία στα Γήπεδα. Ωστόσο, τα σωματεία, άλλα έλεγαν την προηγούμενη Δευτέρα στη συνάντηση με τον Υπουργό και άλλα στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Νομικών.
 
«Δέχθηκα απειλές»
Ο πρόεδρος του ΚΟΑ υποστήριξε ενώπιον των μελών της Επιτροπής ότι λόγω της εφαρμογής της κάρτας φιλάθλου δέχθηκε απειλές γι’αυτό κρίθηκε σκόπιμο να υπάρξει περίπολο έξω από το σπίτι του. Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι «σε καμία περίπτωση δεν κάνουμε εκπτώσεις σε θέματα ασφάλειας γι’αυτό (σ.σ. απευθύνθηκε στους βουλευτές) εάν θέλετε να κάνετε αλλαγές εγώ φεύγω τον Ιανουάριο, με βρίζει ήδη όλη η Κύπρος, άρα δεν έχω κάτι να κάνω άλλο». Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι στις πρώτες 11 αγωνιστικές οπότε και εφαρμόστηκε η κάρτα φιλάθλου υπήρξε μηδαμινή έξαρση της βίας στα γήπεδα». Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι «θα προσπαθήσουμε να αντέξουμε την πίεση».
3 copy
Η ανάλυση του Ιωνά
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου μιλώντας στην Επιτροπή προχώρησε σε μια ανάλυση για τους λόγους που οι φίλαθλοι απομακρύνονται από τα γήπεδα απαριθμώντας τους εξής παράγοντες: 1. H αξιοπιστία του ποδοσφαιρικού προϊόντος. 2, Τα τηλεοπτικά δικαιώματα που επηρεάζουν την προσέλευση των φιλάθλων στα γήπεδα. 3. Η τιμή του εισιτηρίου. Ο κ. Νικολάου ανέφερε «σκεφτείτε με ποιον τρόπο θα πάει ένας οικογενειάρχης στο γήπεδο έχοντας τρία ανήλικα παιδιά».
 
«Δεν πρέπει να αφαιρεθεί η κάρτα φιλάθλου»
Ο κ.Νικολάου ξεκαθάρισε ότι δεν πρέπει να αφαιρεθεί η κάρτα φιλάθλου από τα γήπεδα, αλλά διεξάγεται μελέτη από το Υπουργείο Δικαιοσύνης για τον τρόπο χειρισμού των ποινικών αδικημάτων σε πειθαρχικά. Αυτά τα αδικήματα όπως ξεκαθάρισε σε δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνεδρία ο Υπουργός θα αφορούν κατηγορίες όπου η ποινική δίωξη κρίνεται υπερβολική, όπου δεν εντάσσονται σε αδικήματα που τιμωρούνται με αυστηρές ποινές από την FIFA και την UEFA και ορισμένα που δεν έχουν σχέση με τον κοινό ποινικό κώδικα.
 
Ο κ. Νικολάου σε ερώτηση της Νewsbomb είπε ότι η μελέτη θα ολοκληρωθεί το συντομότερο χωρλις όμως να θέτει χρονοδιαγράμματα.
2 copy copy
 
Κάνει μελέτη η ΚΟΠ
Την ίδια ώρα τη δική της μελέτη για την μειωμένη προσέλευση των φιλάθλων στα γήπεδα κάνει και η ΚΟΠ με τον αναπληρωτή πρόεδρό της Χάρη Λοϊζίδη (σ.σ. απουσίαζε ο πρόεδρος Γιώργος Κούμας) να αναφέρει σε ερώτηση της Newsbomb ότι σε συνεργασία με τις τηλεοπτικές πλστφόρμες θα εξεταστούν οι ώρες διεξαγωγής των αγώνων.
 
Άλλαξαν στάση τα σωματεία
Μέσα σε μια εβδομάδα τα σωματεία άλλαξαν στάση αφού την προηγούμενη Δευτέρα συμφώνησαν με τον Υπουργό στην παραμονή της κάρτας φιλάθλου ως έχει σήμερα όλα πλην της ΑΕΚ ανέφεραν ότι η κάρτα φιλάθλου έδιωξε τον κόσμο από τα γήπεδα.
Το ΑΠΟΕΛ μέσω του γενικού διευθυντή Θύμιου Αγαθοκλέους τοποθετήθηκε ζητώντας όπως η κάρτα φιλάθλου επιστρέψει στα σωματεία και μετατραπεί σε μητρώο μελών, λέγοντας ότι προκύπτει 20% μείωση στα εισιτήρια με αυτό το μέτρο.
 
Την ίδια άποψη εξέφρασαν οι εκπρόσωποι των σωματείων Δόξα, Νέας Σαλαμίνας, ΑΕΛ και Απόλλωνα, ενώ ο πρόεδρος του Ολυμπιακού Κώστας Σεραφείμ δήλωσε ότι η κάρτα πρέπει να παραμείνει και τα μεγάλα σωματεία να εξετάσουν τους λόγους αποχής των φιλαθλων τους από τα γήπεδα.
 
Ο εκπρόσωπος της ΑΕΚ τάχθηκε σταθερά υπέρ της κάρτας φιλάθλου λέγοντας ότι με αυτό τον τρόπο εξαλείφθηκε ο χουλιγκανισμός ενώ αυξήθηκε ο κόσμος στο ΑΕΚ Αρένα.
03 07 58 image 19
 
Στις τοποθετήσεις των σωματείων ο Υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι την προηγούμενη Δευτέρα συμφώνησαν άλλα και τώρα λένε άλλα, όμως είναι στη διάθεσή τους για να συζητήσει οποιεσδήποτε αλλαγές..
3 copy copy
Οι βουλευτές μέλη της Επιτροπής Άριστος Δαμιανού (σ.σ. εκ των εισηγητών του θέματος), Μιχάλης Γιωργάλλας και Λίνος Παπαγιάννης ανέφεραν ότι με την κάρτα φιλάθλου οι οπαδοί μετατράπηκαν σε φίλαθλοι της καφετέριας και τα γήπεδα έγιναν εκκλησία.. Ο κ. Δαμιανού αποκάλυψε ότι σε ευρωπαϊκό αγώνα του Απόλλωνα παρακαλούσαν φυλακισμένους να βρεθούν στο γήπεδο για να αυξηθούν οι φίλαθλοι.