Κυκλώματα από το εξωτερικό «ελέγχουν» την επαιτεία

Κυκλώματα από το εξωτερικό «ελέγχουν» την επαιτεία

Οι σπείρες, η δράση και τα αστυνομικά μέτρα

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Oργανωμένα κυκλώματα από το εξωτερικό … φέρνουν την επαιτεία. Το πρόβλημα εντείνεται κυρίως την περίοδο των Χριστουγέννων με πρωταγωνιστές κυρίως αλλοδαπούς, που παραμονεύουν σε σημεία όπου υπάρχει πολυκοσμία απαιτώντας χρήματα.


Μεγάλο πρόβλημα στη Λεμεσό

Σοβαρό πρόβλημα προκύπτει στη Λεμεσό, αφού οι επαίτες… ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια. Ειδικότερα τα κεντρικά σημεία της πόλης αλλά και τα μεγάλα εμπορικά κέντρα, αλλά και η «καρδιά» της Λεμεσού η λεωφόρος Ανεξαρτησίας αποτελούν το άντρο των επαιτών. Οι πληροφορίες που φθάνουν στην Αστυνομική Διεύθυνση κάνουν αναφορά σε οργανωμένα κυκλώματα με «εγκεφάλους» στο εξωτερικό οι οποίοι στέλνουν στη «μάχη» τα άτομα που ελέγχουν με σκοπό να φέρουν πίσω τα κέρδη.

7378946

Μάστιγα και οι πορτοφολάδες

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λεμεσού Ιωάννης Σωτηριάδης μιλώντας στη Newsbomb ζήτησε από το κοινό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό και να μην ανταποκρίνεται σε όποιον τυχαίο ζητεί βοήθεια.Ερωτηθείς εάν προκύπτει μετακίνηση προσώπων που έχουν σχέση με την επαιτεία από πόλη σε πόλη, (σ.σ. Πληροφορίες έκαναν αναφορά για μετακίνηση από τη Λεμεσό προς την Πάφο), ο κ. Σωτηριάδης είπε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν αυτές οι πληροφορίες.

Ο κ. Σωτηριάδης έκανε αναφορά για οργανωμένα κυκλώματα από το εξωτερικό, ενώ ανέφερε ότι σε πολλές περιπτώσεις οι επαίτες μετατρέπονται και σε πορτοφολάδες αποσκοπώντας στην κλοπή πορτοφολιών.


Σπείρα στη Λευκωσία

Έντονη δράση υπάρχει στη Λευκωσία από συγκεκριμένες σπείρες που κυκλοφορούν στο κέντρο της πρωτεύουσας και ειδικά σε Μακεδονίτισσα και ΄Εγκωμη, στα τρία εμπορικά κέντρα της πρωτεύουσας και στα πολυκαταστήματα.

det mall of cyprus 10

Οι πληροφορίες που φθάνουν στην Αστυνομία είναι χρήσιμες αφού οδηγούν σε συλλήψεις. Κυρίως τα μέλη των σπειρών ζουν στις ελεύθερες περιοχές.

Έντονη δράση στη Λάρνακα

Στη Λάρνακα οι επαίτες ανέπτυξαν έντονη δράση το τελευταίο διάστημα με συνέπεια η Αστυνομική Διεύθυνση να τεθεί σε κινητοποίηση. Τις τελευταίες ημέρες καταγράφηκαν έξι περιστατικά από αλλοδαπούς που «χτύπησαν» έξω από υπεραγορές και πολυκαταστήματα. Η Αστυνομία ενόψει και των εορτών θα λάβει τα μέτρα της σε περιοχές όπου συχνάζει κόσμος, στα εμπορικά κέντρα, στις υπεραγορές και αλλού.

8937489897 6d3f334cbf b

Μέτρα και στην Πάφο

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πάφου Μιχάλης Ιωάννου ανέφερε ότι το φαινόμενο δεν παρατηρείται έντονα στην πόλη, όμως ενόψει εορτών θα ληφθούν μέτρα στο εμπορικό κέντρο της Πάφου, και στα εμπορικά κέντρα. Η εκστρατεία θα αρχίσει την ερχόμενη Δευτέρα.

cache 1500x3000 Analog medium 499917 550414 1332018

Πλανοδιοπώλες στην Αμμόχωστο

Στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου είναι σε έξαρση η πλανοδιοπώληση. Δηλαδή, οι παράνομοι πλανοδιοπώλεις θέλουν να πουλήσουν την πραμάτειά τους χωρίς άδεια από την Αρμόδια Αρχή.

Η Αστυνομία στη βάση πληροφοριών προχωρεί σε εξώδικες καταγγελίες και κατάσχει τα αντικείμενα που παραδίδει στο Τμήμα Τελωνείων. Ενόψει εορτών η Αστυνομική Διεύθυνση θα αυξήσει τα μέτρα τόσο στο κέντρο Αγίας Νάπας και Πρωταρά, αλλά και στις κοινότητες της επαρχίας.

101502 0.fasdgf3g 334 1

Οι Αη Βασίληδες και οι καθαριστές

Δυο είναι οι βασικές «ασχολίες» των επαιτών με τις οποίες προσπαθούν να αρπάξουν χρήματα. Λόγω της εορταστικής περιόδου σπείρες ντύνονται Αη Βασίληδες και προσεγγίζουν το κοινό.

Το κόλπο έχει ως εξής: Μεμονωμένα άνδρες ή γυναίκες Άη Βασίληδες προσεγγίζουν πολίτες, συνήθως οικογένειες σε καφετέριες και τους ζητούν χρήματα για βοήθεια επικαλούμενοι συνήθως προβλήματα υγείας. Ακολούθως, τα μέλη της σπείρας «συσκέπτονται» και στη βάση εντολών ενός εκ των μελών προσεγγίζουν άλλα θύματα. Η τελική σούμα για τα κέρδη γίνεται αφού εγκαταλείψουν το στόχο.

Η δεύτερη περίπτωση που ανθεί είναι οι πωλητές υαλοκαθαριστών αυτοκινήτων. Το κόλπο έχει ως εξής: Aνυποψίαστοι πολίτες αφήνουν τα οχήματά τους έξω από τα εμπορικά κέντρα και κατά την επιβίβαση βρίσκουν τους παράνομους να περιεργάζονται τους υαλοκαθαριστήρες των οχημάτων. Εφόσον ο ιδιοκτήτης του οχήματος αποδεχθεί τη βοήθεια δίνει χρήματα… αλλά η δουλειά μένει στη μέση αφού ο παράνομος γίνεται καπνός...